• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija sveic Ungārijas valsts galvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.1997., Nr. 66/67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - nāk klajā šī gada 2. burtnīca

Vēl šajā numurā

06.03.1997., Nr. 66/67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija sveic Ungārijas valsts galvu

Šodien, 6.martā, Latvijā valsts vizītē ierodas Ungārijas Republikas Prezidents Ārpāds Gencs (Árpád Göncz)

Viņa ekselence Ārpāds Gencs, Ungārijas Republikas prezidents, dzimis 1922. gada 10. februārī Budapeštā. 1944. gadā viņš absolvēja Humanitārās universitātes juridisko fakultāti. Jau studiju laikā nākamais prezidents strādāja — viņš bija ierēdnis Nekustamā īpašuma aizdevumu institūtā. 1944. gadā nākamais prezidents piedalījās ungāru tautas bruņotajā pretošanās kustībā pret vācu okupācijas spēkiem. 1945. gadā Ārpāds Gencs sāka darboties Ungārijas Neatkarīgo sīkīpašnieku partijā. Pēc partijas iziršanas Ārpāds Gencs kādu laiku strādāja par atslēdznieku. No 1952. līdz 1956. gadam viņš studēja Godollo Lauksaimniecības zinātņu universitātē, taču 1956. gadā komunistiskā režīma apstākļos tika no universitātes izslēgts. 1956. gada Ungārijas revolūcijas laikā nākamais prezidents strādāja Ungārijas Zemnieku federācijā.

4. novembrī, kad valstī ienāca Padomju Savienības karaspēks, Ārpāds Gencs iestājās ungāru pretošanās kustībā. 1958. gadā viņam tika piespriests mūža ieslodzījums, no kura nākamo prezidentu atbrīvoja 1963. gadā sakarā ar amnestiju. Cietumā Ārpāds Gencs iemācījās angļu valodu un pēc atbrīvošanas strādāja par tulkotāju, bija neatkarīgais rakstnieks. Ārpāds Gencs apbalvots ar Wheatland balvu par izcilu angļu literatūras tulkojumu. No 1989. gada decembra līdz1990. gada septembrim Ārpāds Gencs bija Ungārijas Rakstnieku federācijas prezidents.

80. gadu beigās Ārpāds Gencs iesaistījās Ungārijas politiskajā dzīvē. Viņs bija Brīvo iniciatīvu tīkla (NFI) dibinātājloceklis un viens no Brīvo demokrātu alianses, kā arī Vēsturiskās taisnības komitejas dibinātājiem. 1990. gadā Ārpāds Gencs tika ievēlēts parlamentā kā pirmais no AFD saraksta kandidātiem Budapeštas teritoriālajā vēlēšanu iecirknī. Parlamenta dibināšanas sesijā viņu ievēlēja par spīkeru. Saskaņā ar Ungārijas konstitūciju Ārpāds Gencs, jau pildot parlamenta spīkera pienākumus, veica arī Ungārijas prezidenta funkcijas. 1990. gadā Ārpāds Gencs tika ievēlētas par Ungārijas Republikas prezidentu, bet 1995. gada 19. jūnijā viņu par prezidentu ievēlēja atkārtoti vēl uz pieciem gadiem.

Pēdējos sešos gados paralēli savai aktīvajai politiķa darbībai prezidents Gencs darbojies kā vairāku Ungārijas kustību un programmu patrons, viņš saņēmis vairāku ārvalstu universitāšu goda doktora grādus. Ārpādam Gencam piešķirta arī autoritatīvā ASV Austrumu- Rietumu studiju institūta balva, ko pērnvasar saņēma arī visu trīs Baltijas valstu prezidenti.

Ārpāds Gencs ir precējies. Ģimenē ir divas meitas un divi dēli.

Latvijā augstais viesis ierodas šodien, 6. martā, pulksten 10. Pēc svinīgās sagaidīšanas lidostā “Rīga” Ungārijas prezidentu sagaidīs Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle, ārlietu ministrs Valdis Birkavs un Latvijas vēstnieks Ungārijā Mārtiņš Virsis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Juris Dalbiņš, Rīgas Domes priekšsēdētājs Māris Purgailis un citas oficiālas personas. Ārpāds Gencs ieradīsies Rīgas pilī, kur Baltajā zālē notiks oficiālā sagaidīšanas ceremonija.

Savas vizītes laikā Ungārijas Republikas prezidents tiksies ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Ministru prezidentu Andri Šķēli un Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni, kā arī ar kultūras ministru Rihardu Pīku, Rīgas Domes priekšsēdētāju Māri Purgaili un citām oficiālām personām. Vizītes laikā paredzēts parakstīt Latvijas un Ungārijas līgumu par sadarbību kultūrā, izglītībā un zinātnē, kā arī Latvijas un Ungārijas līgumu par sadarbību terorisma, starptautiskās un organizētās noziedzības un narkotiku izplatības apkarošanā.

Jau šodien var droši teikt, ka Ungārijas Republikas prezidenta Ārpāda Genca vizīte veicinās Latvijas un Ungārijas dialogu, kā arī tālāk stiprinās Baltijas un Viduseiropas valstu saites. Būtiska šī vizīte būs arī no mūsu valstu ekonomiskās sadarbības viedokļa — starp abām valstīm paredzēts tālāk attīstīt ekonomisko sadarbību. Ungārijas puse iecerējusi atvērt Rīgā Ungārijas tirdzniecības pārstāvniecību. Kopā ar Ungārijas prezidentu Rīgā ierodas ungāru biznesmeņu grupa. Arī tas ir visnotaļ nozīmīgs faktors, ko pozitīvi vērtē Latvijas puse.

Foto: Jāzeps Danovskis

Ārpāds Gencs 1989.gada 10.aprīlī — Rīgas pirmā apmeklējuma reizē

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!