• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.1997., Nr. 80/81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kompasi rāda Latvijas Ķīnas virzienu

Vēl šajā numurā

25.03.1997., Nr. 80/81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par ārlietu ministru Eiropas Savienības sanāksmē

Vakar, 24.martā, ārlietu ministrs Valdis Birkavs Briselē piedalījās Eiropas Savienības dalībvalstu un asociēto valstu ārlietu ministru strukturētā dialoga sanāksmē.

Ministri apsprieda daudzus jautājumus par sadarbību starptautiskajās organizācijās, ieskaitot ANO, EDSO, Pasaules tirdzniecības organizāciju (WTO), Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) un Starptautisko autortiesību organizāciju (IPO). Sarunu dalībnieki darīja zināmus savus priekšlikumus, kā izvērst ES un asociēto valstu sadarbību šajā jomā. ES asociēto valstu ministri uzsvēra, ka visām pusēm jāsadarbojas daudz mērķtiecīgāk, lielāku uzmanību pievēršot savstarpējai informācijas apmaiņai. LR ārlietu ministrs V.Birkavs pauda Latvijas nostāju attiecībā uz sadarbību starptautiskās organizācijās, kā arī aicināja rīkot ES un asociēto valstu ārlietu ministru sanāksmes arī asociēto valstu galvaspilsētās, piemēram, Rīgā.

OECD sadarbības kontekstā ārlietu ministri pārrunāja iespēju izstrādāt reģionālas programmas asociētajām valstīm.

Ārlietu ministru strukturētā dialoga sanāksmes notiek divas reizes gadā, iepriekšējā notika 1996.gada 29.oktobrī.

Par Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas protokoliem

Piektdien, 21.martā, LR ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks LR pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Padomē Andris Teikmanis, klātesot EP ģenerālsekretāram Danielam Taršim (Daniel Tarschys) , parakstīja trīs Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas protokolus:

- Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas papildprotokolu, kurā nosauktas pamattiesības, ko aizsargā Konvencija - īpašuma tiesības, tiesības uz izglītību un tiesības uz brīvām vēlēšanām, aizklāti balsojot;

- Konvencijas protokolu Nr.4, kurā nosauktas tiesības uz brīvu pārvietošanos, brīvu dzīvesvietas izvēli, kas aizliedz valstīm izraidīt savus pilsoņus;

- Konvencijas protokolu Nr.7, kurā garantētas svešzemnieku tiesības uz procedūras garantijām gadījumā, ja tos izraida no valsts, notiesātu personu tiesības uz sprieduma pārskatīšanu augstākā tiesā, ja pieņemts nepareizs spriedums, tiesības uz kompensāciju u.c.

Par vietu, kur saduras Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas jūras robeža

"Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas Līgumu par jūras robežas noteikšanu Rīgas jūras līcī, Irbes šaurumā un Baltijas jūrā" parakstīja Tallinā 1996. gada 12. jūlijā. Tā 3. panta 2. daļa paredz, ka atsevišķā trīspusējā līgumā starp Latvijas Republiku, Igaunijas Republiku un Zviedrijas Karalisti noteiks pareizas koordinātes tam punktam, kurā Latvijas un Igaunijas jūras robeža saduras ar Zviedrijas Karalistes ekskluzīvās ekonomiskās zonas un kontinentālā šelfa robežu.

Piektdien, 1997. gada 21. martā, Stokholmā tikās Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas delegācijas, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar trīspusējā punkta noteikšanu. Latvijas delegāciju vadīja LR Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš. Galvenā problēma bija definēt šā punkta ģeogrāfiskās koordinātes patlaban lietotajā 1984. gada ģeodēziskajā sistēmā (WGS-84), jo Zviedrijas jūras robežas punkti ir definēti krietni novecojušā sistēmā, ko vairs pasaulē nelieto.

Par vēstnieces vizīti Vatikānā

Vakar, 24. martā, Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece pie Svētā Krēsla Aija Odiņa devās darba vizītē uz Vatikānu, kur piedalīsies Vatikāna rīkotajos Svētās nedēļas oficiālajos pasākumos.

Vēstniecei paredzēts tikties ar Vatikāna Valsts sekretariāta un Maltas Bruņinieku ordeņa amatpersonām.

Par Latvijas un Krievijas robežsarunām

20. un 21.martā Rīgā notika Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas delegāciju kārtējais sarunu raunds par Latvijas un Krievijas robežjautājumiem.

Sarunu gaitā puses apsprieda LR un KF robežas nospraušanas jautājumus, kā arī saskaņoja dokumentus, kas vajadzīgi turpmākajā delegāciju darbā.

Puses vienojās rīkot ekspertu tikšanos 22. un 24.aprīlī Pleskavā, lai saskaņotu līguma projektu starp Latvijas Republiku, Krievijas Federāciju un Igaunijas Republiku par robežas krustpunkta noteikšanu.

Nākamais delegāciju sarunu raunds par robežjautājumiem notiks aprīļa beigās Maskavā.

Par sarunu ar Ukrainas vēstnieku

Piektdien, 21.martā, ārlietu ministrs Valdis Birkavs pieņēma Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Viktoru Mihailovski, kas bija ieradies iepazīšanās vizītē.

V.Mihailovskis apliecināja gandarījumu par to, ka Latvijai ar Ukrainu izveidojušās labas un noturīgas attiecības. V.Birkavs bija vienisprātis ar V.Mihailovski par to, ka abu zemju labās attiecības politikas jomā papildināmas, sekmīgi izvēršot ekonomiskās attiecības. Šādai sadarbībai jau izveidota laba līgumu bāze. Ministrs arī atgādināja, ka Ukraina bijusi pirmā valsts, uz ko Latvija nosūtījusi savu tirdzniecības atašeju.

Patlaban Latvijas un Ukrainas divpusējās attiecībās svarīgākais ir atrisināt jautājumu par nelegālo migrāciju un noslēgt līgumu par brīvo tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm.

V.Birkavs apliecināja Latvijas atbalstu Ukrainas integrācijai Eiropā un sadarbībai ar transatlantiskajām struktūrām. V.Birkavs uzsvēra, ka NATO paplašināšanās nozīmē stabilitātes un drošības joslas paplašināšanos Eiropā.

Par sarunu ar Polijas vēstnieku

Piektdien, 21. martā, ārlietu ministrs Valdis Birkavs pieņēma Polijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Jaroslavu Bratkēviču ( Jaroslaw Bratkiewicz ).

J.Bratkēvičs un V.Birkavs apsprieda abu valstu attiecību pozitīvo attīstību un pieskārās etnisko poļu minoritātes stāvoklim Latvijā. Vēstnieks ar ārlietu ministru pārrunāja plānoto Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizīti Polijā.

Sarunas nobeigumā J.Bratkēvičs pieminēja traģisko uzbrukumu tūristu autobusam, kurā gājusi bojā Latvijas pilsone, un apliecināja, ka Polija darīs visu, lai tādi gadījumi neatkārtotos. V.Birkavs pauda gandarījumu par to, ka Polijas puse paredz sniegt tūristiem visplašāko informāciju par Polijas policijas mašīnu marķējumu un policistu formastērpiem, kā arī citas ziņas, kas var noderēt, šķērsojot Polijas teritoriju.

ĀM preses centrs

Par ASV attīstības aģentūras jauno palīdzības programmu

Vakar, 24.martā, Rīgā divu dienu vizītē ieradās ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) pilnvarotā pārstāvja palīdze Eiropas un jauno neatkarīgo valstu jautājumos Barbara Ternere. Viņa ir USAID augstākā līmeņa amatpersona, kas pēdējo gadu laikā apmeklējusi Latviju. Aģentūra bija plānojusi izbeigt savu darbību Latvijā šogad, septembrī, bet pēc sarunām starp Latvijas un ASV oficiālajiem pārstāvjiem USAID ir izstrādājusi jaunu programmas stratēģiju Latvijai ar papildu finansējumu. Līdz 1999.gada 30.septembrim piešķirs papildusfinansējumu par aptuveni 5-7 miljoniem ASV dolāru. ASV Starptautiskās attīstības aģentūra Latvijai līdz šim sniegusi atbalstu par aptuveni 37 miljoniem dolāru. Turklāt tuvākajos gados papildu palīdzību 11miljonu ASV dolāru vērtībā piešķirs Baltijas un Amerikas uzņēmējdarbības fonds.

Jaunā programma, kas stiprinās vērtspapīru tirgu un atbalstīs efektīvu un publiski atklātu privātuzņēmumu attīstību, ir Baltijas darbības plāna pamatkomponents. Šī ASV iniciatīva izstrādāta, lai nostiprinātu divpusējās attiecības starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Baltijas nācijām.

Šodien Rīgas biznesa skolā notiks preses konference, kurā ar žurnālistiem tiksies USAID pārstāvji - Barbara Ternere un Hovards Handlers, kā arī ASV vēstnieks Larijs Nepers.

USIS un "LV" informācija


Par Latvijas diplomātiskajām aktivitātēm un diplomātiskajām aktivitātēm Latvijā

Ārvalstu vizītes:

26.-27. marts

Rietumeiropas Savienības ģenerālsekretāra Hosē Kutiljēro ( Jose Cutileiro ) vizīte Latvijā

28.-29. marts

ASV kongresmeņu delegācijas vizīte Latvijā

3.-4. aprīlis

Eiropas Savienības komisāra Hansa van den Bruka ( Hans van den Broek ) darba vizīte Latvijā

6.-7. aprīlis

EDSO augstā komisāra mazākumtautību jautājumos Maksa van der Stūla ( Max van der Stoel ) vizīte Latvijā

Vizītes ārvalstīs:

24. marts

Ārlietu ministra Valda Birkava vizīte Briselē (strukturētais dialogs)

2. aprīlis

Ārlietu ministra Valda Birkava vizīte Ženēvā (ANO Cilvēktiesību komisijas 53. sesija)

13.-16. aprīlis

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa oficiāla vizīte Francijā

16.-17. aprīlis

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizīte Vācijas Federatīvajā Republikā

Ārvalstu vēstnieki:

Akreditācijas:

21.-27. marts

Ukrainas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Viktora Mihailovska ( Viktor Mihaylovskiy ) akreditācijas vizītes

24.-27. marts

Indijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Sušila Dubaja ( Sushil Dubey ) akreditācijas vizītes

Vienotā valsts

protokola sekretariāts


Latvijas starptautiskie līgumi - "Latvijas Vēstneša" burtnīcās

Godātie lasītāji, "Latvijas Vēstnesis", tāpat kā iepriekšējos gados, turpina izdot atsevišķās dokumentu burtnīcās Saeimā ratificētos starptautiskos līgumus. Tikai tagad šīm burtnīcām - jauns ietērps un jauns dizains. Turklāt šogad, atšķirībā no pagājušā gada, līgumi tiek kārtoti hronoloģiskā secībā - atbilstoši tam, kad tie ratificēti Saeimā. Pie katra līguma teksta latviešu valodā - norāde par to, kad līgums ratificēts Saeimā un "Latvijas Vēstneša" numurs, kurā publicēts Valsts prezidenta izsludinātais likums par šo starptautisko dokumentu. Tad seko starptautiskā līguma teksts latviešu valodā un likumā paredzētajā otras Līgumslēdzējas puses valodā (atkarībā no tā, kādu starpniekvalodu tās izvēlējušās).

1997.gada 1.burtnīcā - 1977.gadā Nairobi noslēgtā Starptautiskā konvencija par savstarpēji administratīvo palīdzību muitas pārkāpumu novēršanā, izmeklēšanā un sodīšanā un 1972.gadā Parīzē pieņemtā Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību. Konvencijā par savstarpējo palīdzību muitas pārkāpumu novēršanā un tās vienpadsmit pielikumos noteiktas vispārējās palīdzības procedūras, palīdzības, ko Līgumslēdzējas puses Muitas administrācija sniedz attiecībā uz kontroli un pārraudzību, palīdzību akcijās, kas vērstas pret mākslas darbu un citu kultūrvēsturisku vērtību kontrabandu. Konvencijā par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību - Pasaules mantojuma komitejas un Pasaules mantojuma fonda mērķi un uzdevumi, tāpat arī starptautiskās palīdzības piešķiršanas noteikumi un veids.

"Latvijas Vēstneša" abonentus, kurus interesē šī burtnīca, lūdzam, apliecinot savu abonementu, paziņot redakcijai rakstiski vai pa tālruni, uz kādu adresi to izsūtīt, un tās Jūs saņemsit par brīvu. Pārējie interesenti izdevumu var nopirkt turpat, kur laikrakstu: skat.informāciju avīzes 1.lappuses apakšējā labajā stūrī, pie lielās izsaukuma zīmes.

Jūsu "Latvijas Vēstnesis"


Par patēriņa cenām

Nobeigums. Sākumu sk. "LV" 79. numurā

Preču un pakalpojumu grupējums atbilstoši COICOP klasifikācijai Svari, % 1996 Cenu indekss 1997 II pret 1995 Cenu pārmaiņas 1997 II pret
1996 II 1997 I
03 III. Apģērbs un apavi 6,1 143,1 18,5 0,5
03.1 Apģērbs, tā šūšana un kopšana 3,8 134,8 16,4 0,6
03.1.1 audumi apģērbu šūšanai 0,1 157,7 32,4 0,4
03.1.2 gatavi apģērbi 3,3 136,2 16,9 0,6
03.1.3 aksesuāri 0,3 121,9 10,9 1,2
03.1.4 apģērbu šūšana un tīrīšana 0,1 116,4 5,1 0,3
03.2 Apavi un to remonts 2,4 140,2 22,8 0,4
03.2.1 apavi 2,2 141,9 24,2 0,4
03.2.2 remonts 0,2 122,5 7,8 0,0
04 IV. Dzīvoklis 16,6 128,7 12,6 1,4
04.1 Dzīvokļa īre 2,0 110,1 4,2 0,1
04.3.1 Būvmateriāli 0,6 131,7 13,1 0,2
04.3.2 Dzīvokļa remonts 0,1 137,4 23,0 20,4
04.4 Ūdensapgāde, kanalizācija 1,9 166,6 16,0 0,0
un sanitārā apkope
04.5 Enerģija 12,0 137,6 14,1 1,7
04.5.1 elektroenerģija 2,3 188,1 18,7 0,0
04.5.2 gāze 1,6 126,1 15,6 15,6
04.5.4 cietais kurināmais 1,0 124,3 4,3 0,0
04.5.5 karstais ūdens un siltumapgāde 7,2 128,8 13,5 0,0
05 V. Mājsaimniecība 2,9 126,4 13,4 1,0
05.1 Mēbeles un grīdsegumi 0,5 121,8 10,5 0,5
05.2 Tekstilmateriāli dzīvoklim 0,2 139,8 17,8 0,5
05.3 Sadzīves tehnika 0,4 123,1 12,6 0,0
05.4 Trauki un virtuves piederumi 0,2 144,1 26,3 6,6
05.5 Dārza un mājas inventārs 0,2 134,3 17,5 1,6
05.6 Mājsaimniecības aprūpe 1,3 119,0 9,5 0,4
06 VI. Veselības aprūpe 4,5 125,0 7,2 -3,1
06.1 Medikamenti 2,8 120,6 11,9 0,2
06.2 Medicīnas pakalpojumi 1,4 122,7 -2,4 -10,4
06.3 Ārstēšanās stacionārā 0,3 132,9 10,2 -1,7
07 VII. Transports 6,5 140,4 23,4 -0,1
07.1 Transportlīdzekļu iegāde 0,3 112,0 3,5 0,0
07.2 Transportlīdzekļu ekspluatācija 3,6 147,5 45,4 -0,3
07.2.2 no tā: degviela 2,1 158,8 62,9 -1,0
07.3 Sabiedriskā transporta pakalpojumi 2,7 145,7 16,3 0,2
08 VIII. Sakari 1,8 167,5 40,3 0,0
08.1.1 Pasta pakalpojumi 0,0 148,2 25,0 0,0
08.1.3 Telefona pakalpojumi 1,7 173,9 45,4 0,0
09 IX. Atpūta un kultūra 4,5 129,9 10,1 0,4
09.1 Kultūrpreces un to remonts 0,6 110,6 5,1 0,0
09.3 Dažādas preces un pakalpojumi 1,2 114,0 4,6 -0,6
09.3.1 rotaļlietas un sporta preces 0,3 113,8 5,0 0,0
09.3.2 stādi, ziedi 0,2 118,2 7,7 0,3
09.3.3 mājdzīvnieki, to kopšana 0,7 108,5 -1,0 -1,1
09.4 Kultūras un sporta pasākumi 1,0 121,7 5,4 1,4
09.5 Preses izdevumi, grāmatas 1,8 143,5 15,7 0,3
un rakstāmlietas
09.6 Tūrisms 0,0 123,7 20,1 13,0
10 X. Izglītība 0,9 124,4 10,2 1,3
10.1.1 Bērnudārzs 0,6 123,8 9,1 1,7
10.1.3 Augstskola 0,1 122,8 ... 0,0
10.1.4 Maksas kursi 0,2 134,0 23,7 0,8
11 XI Viesnīcas un 3,5 119,4 8,4 0,5
sabiedriskā ēdināšana
11.1 Sabiedriskā ēdināšana 3,5 119,3 8,3 0,5
11.2 Viesnīcu pakalpojumi 0,0 123,1 ... 0,4
12 Pārējās preces un pakalpojumi 3,5 116,2 8,8 1,5
12.1.1 Friziera un kosmetologa pakalpojumi 0,5 117,3 10,2 0,0
12.1.2 Kosmētikas un higiēnas preces 1,7 115,6 9,5 0,4
12.2 Individuālie aksesuāri 0,4 116,3 8,1 1,3
12.4 Personīgā īpašuma apdrošināšana 0,2 101,3 0,0 0,0
12.5 Bankas pakalpojumi 0,0 100,0 ... 0,0
12.6 Citi pakalpojumi 0,6 129,7 9,8 7,8

Valsts statistikas komitejas Cenu statistikas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!