• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kompasi rāda Latvijas Ķīnas virzienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.1997., Nr. 80/81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstneša" stipendiātiem - sekmīgu, piepildītu arī turpmāko studiju gadu

Vēl šajā numurā

25.03.1997., Nr. 80/81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC CEĻA

Kompasi rāda Latvijas — Ķīnas virzienu

Pēc oficiālās vizītes Ķīnas Tautas Republikā

Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas delegācija preses konferencē vakar, 24.martā

Svētdien, 23.martā, vēlu vakarā no oficiālās vizītes Ķīnas Tautas Republikā atgriezās Saeimas delegācija, ko vadīja Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis. Latvijas parlamentu Ķīnā pārstāvēja arī deputāti Imants Daudišs, Oļģerts Dunkers un Viktors Kalnbērzs un Saeimas Kancelejas direktors Māris Steins. Vakar preses konferencē vispirms par vizītes gaitu un tās rezultātiem informēja delegācijas vadītājs Alfreds Čepānis:

— Visu pagājušo nedēļu — no pirmdienas līdz sestdienai — pavadījām Ķīnas Tautas Republikā saskaņā ar Ķīnas puses oficiālo ielūgumu. Manuprāt, vizīte bija visai interesanta, ļoti piesātināta ar dažādiem pārsteigumiem. Gribētu īpaši atzīmēt šīs vizītes augsto līmeni un to nozīmi, kādu tai piešķīra šajā pasaules lielvalstī.

Pirmajā dienā, 17.martā, mūs pieņēma Ķīnas Tautas Republikas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētājs Cjao Ši. Pēc tam viņš mums rīkoja pieņemšanu. Nākamajā dienā bija šīs vizītes acīmredzot svarīgākais notikums — mūs pieņēma Ķīnas Tautas Republikas priekšsēdētājs Dzjans Dzemiņs. Tas, ka divas valsts augstākās amatpersonas pieņēma Latvijas parlamenta delegāciju, veltot tai pietiekami daudz laika un uzmanības, vēlāk tad arī ietekmēja visu pārējo tikšanos un sarunu gaitu, to līmeni un attieksmi pret mums.

Jāsaka, ka Ķīnas radio, prese un televīzija ļoti plaši atspoguļoja mūsu vizīti. Pēc mūsu tikšanās ar ĶTR priekšsēdētāju trīs vai četras reizes vairākās valodās pa visiem Ķīnas televīzijas kanāliem, ko redz vairāki simti miljonu cilvēku, šī notikuma gaita tika atspoguļota visā pilnībā. Visu nedēļu mūs pavadīja ĶTR Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas loceklis, ārlietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Li Hao kungs. Viņš arī nodrošināja mūsu vizītes sekmīgu norisi visā mūsu viesošanās laikā.

Tikāmies arī ar ĶTR Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas jeb prezidija priekšsēdētāja vietnieku Lanu Haņpiņu, ar ārējo ekonomisko sakaru ministra vietnieku Ši Huaņšeņu un daudzām citām amatpersonām. Pēc trim dienām no Pekinas devāmies uz Nankinu, kas atrodas aptuveni 1000 kilometru uz dienvidiem no Pekinas.

Šī vizīte tad arī parādīja visu valsts institūciju, amatpersonu, sabiedrisko organizāciju un uzņēmēju attieksmi pret mūsu delegāciju. Tā beidzās ar Šanhajas mēra 21.martā sarīkoto pieņemšanu vairāk nekā desmit miljonu iedzīvotāju pilsētā. Mēs gan saprotam, cik grūti šajā pilsētā ir pieņemt jebkuras ārvalstu delegācijas. Jo katru dienu tās ierodas tur desmitiem. Tomēr mūsu valsts pārstāvjiem tika veltīta īpaša uzmanība.

Ir jāapzinās, kāda ir Ķīnas Tautas Republikas starptautiskā ietekme, kāds ir tās iespaids ANO. Ķīna taču ir viena no ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm. Tas, kā Ķīnas valstsvīri attiecas pret mazās Latvijas pārstāvjiem, liecina par to, ka Ķīnas Tautas Republikas politika šajā ziņā ir visai līdzsvarota un izsvērta. Ķīna atbalsta Latvijas neatkarības kursu, mūsu centienus iekļūt Eiropas Savienībā, par to mēs runājām ar vairākām Ķīnas amatpersonām. Savukārt mēs izteicām izpratni par tiem demokratizācijas, atvērto durvju un reformu politikas soļiem, ko veic Ķīnā pēdējo gadu laikā.

Tagadējo atvērto durvju jeb reformu politiku ķīnieši sauc par savu īpatnējo Ķīnas modeli, par sociālistisko tirgus ekonomiku. Bet es domāju, ka katras valsts izvēlētais ceļš mums ir jārespektē. Visi mūsu delegācijas locekļi šo respektu aizvien pauda. Jo galu galā tā ir ķīniešu iekšējā lieta. Un ne jau mums viņus pamācīt. Taču tam, ka viņi ir uz pareizā ceļa, ka šīs reformas un atvērto durvju politika Ķīnas ekonomikā dod gluži fantastiskus rezultātus, ko var pamanīt tīri vizuāli tajās pilsētās, kur mēs bijām, ir neapšaubāmas liecības.

Piemēram, tikšanās ar Šanhajas mēru un citu pilsētu vai municipalitāšu vadītājiem radīja iespaidu, ka šī atvērto durvju jeb reformu politika Ķīnā dod savus augļus. Uz mani visspēcīgāk iedarbojās Šanhajas pilsētas vizuālais efekts un tie skaitļi, ko minēja Šanhajas mērs.

Vakardienas, 24.marta, preses konferencē Saeimas namā — Saeimas deputāts Oļģerts Dunkers, Saeimas sekretārs Imants Daudišs, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis (Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”). Blakus attēli — no Ķīnas vizītes albūmiem.

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis rokasspiedienā ar Ķīnas Tautas Republikas priekšsēdētāju Dzjanu Dziminu

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis sarunā ar Visķīnas Tautas Pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju Czao Šī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!