• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīzijas rezultātiem Ventspils rajona Vārves pagasta padomē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1997., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42796

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.91

Par V.Birkava komandējumu

Vēl šajā numurā

03.04.1997., Nr. 87

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-261

Pieņemts: 26.02.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-261 Rīgā 1997.gada 26.februārī

Par revīzijas rezultātiem Ventspils rajona Vārves pagasta padomē

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: departamenta direktors K.Beljānis un kolēģijas locekļi - R.Bērziņa, M.Prāma un R.Zonenbergs, izskatot revīzijas materiālus par valsts un pašvaldību līdzekļu izlietojumu Ventspils rajona Vārves pagasta padomē 1996.gadā,

konstatēja:

Ventspils rajona Vārves pagasta padomē grāmatvedības uzskaite pilnībā neatbilst Latvijas Republikas likuma "Par grāmatvedību" prasībām, līdz ar to tā nenodrošina pietiekamu kontroli pār pašvaldības pamatbudžeta un speciālā budžeta izpildi. Konstatēti pārkāpumi norēķinos ar avansieriem, pamatlīdzekļu uzskaitē un rīcībā ar tiem.

Vārves pagasta padome nelikumīgi izlietojusi Ls 6 000 autoceļu fonda līdzekļu (15.07.1996. maksājuma uzdevums Nr.182) administrācijas ēkas logu izgatavošanai un nomaiņai. Kaut arī uz 1997.gada 1.janvāri pagasta padomei bija līdzekļu atlikums Ls 9 438 pamatbudžeta un Ls 4 070 speciālā budžeta kontā, līdzekļi autoceļu fondā nav atjaunoti. No z/s "Stepnieki" 19.01.1996. iegādāta automašīna "Ņiva" par USD 3 200 (Ls 1 747, 20), kas arī apmaksāts no autoceļu fonda līdzekļiem. Sakarā ar to Vārves pagasta padomei par Ls 7 747,20 nosakāms uzrēķins kredīta atjaunošanai autoceļu fondā.

Vārves pagasta padomes priekšsēdētājs A.Cīrulis un pagasta padomes priekšsēdētāja vietniece H.Lagzdiņa piedalījušies pieredzes apmaiņas braucienos no 1996.gada 1. līdz 6.aprīlim uz Čehiju un no 1. līdz 12.novembrim uz Vācijas (Minsteres) un Francijas pašvaldībām, izlietojot Ls 1 682, t.sk. dienas naudu Ls 756. Braucienus organizējusi Ventspils rajona padome, norādot, ka braucienu izdevumi atmaksājami no sponsoru iemaksām pagasta speciālajā budžetā. Vārves pagasta padome šādas iemaksas 1996.gadā bija saņēmusi Ls 1 000 apmērā (Ls 500 02.07.1996. ar maksājuma uzdevumu Nr.695 no PVAS "Ventspils nafta" un Ls 500 12.09.1996. ar maksājuma uzdevumu Nr.211 no Ventspils ostas rūpnīcas).

Minētie komandējuma izdevumi nav paredzēti ne pašvaldības pamatbudžetā, ne arī speciālajā budžetā, izmaksas izdarītas uz Vārves pagasta padomes priekšsēdētāja A.Cīruļa 1996.gada 28.marta rīkojuma Nr.15 un 1996.gada 28.oktobra rīkojuma Nr.83 pamata. Tā kā likuma "Par pašvaldību budžetiem" 29.pants nosaka, ka pašvaldību budžeta asignējumus var izdarīt vienīgi padomes apstiprinātajā budžetā paredzētajiem mērķiem, Vārves pagasta padomes priekšsēdētāja A.Cīruļa vainas dēļ, kas izdevis minētos rīkojumus, pašvaldībai ir nodarīti zaudējumi Ls 1 682 apmērā.

Nosakot uzrēķinu, departamenta kolēģija ņem vērā, ka PVAS "Ventspils nafta" un Ventspils ostas rūpnīca, sponsorējot pašvaldību, ir norādījušas, ka sponsorētie Ls 1 000 izlietojami pašvaldības darbinieku apmācībai. Sakarā ar to kolēģija atzīst: norēķini par Ls 1 000, kas no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnoti, pēc būtības ir attaisnojami, un nosaka uzrēķinu Vārves pagasta padomes priekšsēdētājam A.Cīrulim atlikušās summas Ls 682 apmērā, jo viņa vainas dēļ, nelikumīgi izmaksājot komandējuma izdevumus, pašvaldībai ir nodarīts zaudējums šādā apmērā.

No revīzijas materiāliem redzams arī, ka Latvijā ar pašvaldību darbinieku profesionālās pilnveidošanas jautājumiem - pieredzes braucieni uz ārzemēm utt. nodarbojas uzņēmējsabiedrības (šajā gadījumā SIA "Auto - stars" Jelgavā un a/s "Cerība" Ogres rajonā), kam šāds darbības virziens pat nav paredzēts dibināšanas dokumentos. Šis darbs netiek koordinēts, tas atstāts katras pašvaldības zinā. Pašvaldību lietu pārvalde no tā norobežojas. Kā kolēģijas sēdē paskaidroja Pašvaldību lietu pārvaldes finansu informācijas nodaļas vadītāja S.Zeikate, tas neietilpst Pašvaldību lietu pārvaldes uzdevumos. Sakarā ar to departamenta kolēģija atzīst, ka par šādu stāvokli jāinformē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 13.augusta noteikumiem Nr.331 pārrauga pašvaldību darbību. Koordinējot šos pasākumus visā Latvijā, iespējams nodrošināt augstāku kvalitāti pašvaldību darbinieku profesionālajā sagatavošanā un lietderīgāk izlietot šiem mērķiem paredzētos pašvaldību līdzekļus.

Revīzijā konstatēts, ka Vārves pagasta padome ir pārdevusi metāllūžņos alumīnija caurules, par ko pēc kases ieņēmuma ordera Nr.1 1996.gada 26.martā ir saņemti USD 1 380. Šie līdzekļi nav iegrāmatoti, no tiem izmaksāti iepriekšminētajos komandējuma izdevumos USD 1 260.

Kolēģijas sēdē piedalījās un savus paskaidrojumus sniedza Ventspils rajona Vārves pagasta padomes priekšsēdētājs A.Cīrulis, Vārves pagasta sekretāre H.Lagzdiņa, Vārves pagasta padomes revīzijas komisijas priekšsēdētājs I.Āboliņš, Ventspils rajona padomes priekšsēdētājs D.Valdmanis, Pašvaldību lietu pārvaldes finansu un informācijas nodaļas vadītāja S.Zeikate.

Pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33.pantu, Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu Ls 682 apmērā Ventspils rajona Vārves pagasta padomes priekšsēdētājam A.Cīrulim; šī summa iemaksājama Ventspils rajona Vārves pagasta padomes pamatbudžetā līdz 1997.gada 30.aprīlim.

2. Noteikt uzrēķinu Vārves pagasta padomei par Ls 7 747,20, kas ieskaitāmi autoceļu fondā līdz 1997.gada 1.aprīlim.

3. Par revīzijas rezultātiem paziņot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Pašvaldību lietu pārvaldei.

4. Revīziju slēgt. Pieprasīt no Ventspils rajona Vārves pagasta padomes veikt nepieciešamos pasākumus revīzijā konstatēto pārkāpumu novēršanā un par veiktajiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1997.gada 15.aprīlim.

Lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs, departaments direktors K.Beljānis

Kolēģijas locekļi: R.Bērziņa, M.Prāma, R.Zonenbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!