• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkaba kazarmu jaunā dzīve. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.1997., Nr. 89/90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42881

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latcijas vēstnesis. Dokumenti" - pie jums devusies 6. burtnīca

Vēl šajā numurā

08.04.1997., Nr. 89/90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jēkaba kazarmu jaunā dzīve

Notikumi Jēkaba kazarmās un ap tām pieskandēja Rīgu divas dienas un atbalsojās visā Latvijā. Klusais, pacietīgais, divus gadus ilgušais izpētes, restaurācijas un celtniecības darba cēliens vainagots ar krāšņām atjaunotās celtnes dzimšanas dienas svinībām.

4. aprīlī Eiropas Savienības komisārs Hanss van den Bruks kopā ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani Jēkaba kazarmās atklāja Eiropas Savienības Komisijas delegācijas Latvijā jaunās telpas.

Mazliet vēlāk Torņu ielā pulcējās daži simti lūgtu viesu — diplomātiskā korpusa, valdības, parlamenta, Rīgas Domes pārstāvji, uzņēmēji, kultūras darbinieki, lai ar savu klātbūtni pagodinātu Rīgas pilsētas ģerboņa (attēlā pa kreisi) atklāšanas ceremoniju. Spītējot cīruļputenim, fanfaras uz pilsētas senā aizsargmūra skanēja spēcīgi un dzidri, atmiņas staru no XVII gadsimta, pakaviem klaudzot, atnesa stalts brūnis ar Kurzemes hercogu Jēkabu (aktieri Ivaru Kalniņu) sedlos. Atklājot svinīgo pasākumu, Rīgas pilsētas galva Andris Bērziņš teica:

— Esmu patiesi lepns, ka man šodien ir iespēja atklāt ģerboni, Sola Bukingolta dāvanu Rīgas pilsētai, kas simbolizē pārmaiņas gan cilvēkos, gan pilsētā. Esmu pārliecināts, ka šī senā māja ar savu jauno veidolu ieies Rīgas vēsturē un kļūs par svarīgu tās pazīšanas zīmi. Šis projekts ir ļoti labs paraugs, kā vienoti tiek realizētas gan valsts, gan pilsētas, gan privātās uzņēmējdarbības intereses.

Ēkas atjaunotājs un nomnieks, firmas “InterSource Baltic Ltd.” prezidents Sols Bukingolts (augšējā attēlā) sacīja:

— Šī ir liela diena Rīgai, Latvijai un ārvalstu investīcijām Rīgā. Šī ir liela diena komandai, kas īstenoja projektu, — strādniekiem, celtniekiem un arhitektiem. Mēs visi kopā esam uzvarējuši, un arī mūsu godkāre un sapņi ir uzvarējuši. Latvijai ir ļoti pozitīvs tēls, taču mums ir daudz jāstrādā, lai valsts atbilstu Eiropas Savienības standartiem. Mēs, amerikāņi, to redzam ļoti labi. Un esam šeit, lai būvētu, lai augtu kopā ar jums. Neesmu burvis un pareģis, taču droši zinu, ka desmit gadu laikā Latvija iekaros nozīmīgu vietu Austrumu un Viduseiropā. Mēs to piedzīvosim!

Sestdien pie Jēkaba kazarmām notika plaši svētki rīdziniekiem. Svētību atjaunotajai ēkai un visiem klātesošajiem deva garīdznieki. Zīmīgi — pirms lūgsnas Sols Bukingolts uzaicināja visus sadoties rokās, gaišo domu plūdumā būt kopā. Tik grūts un jau aizmirsts žestsÉ Spēlēja pūtēju orķestris, uz skatuves pie Kara muzeja daudzas stundas skanēja dziesmas, sprēgāja dejas, joki; visapkārt kazarmām bērni un pieaugušie varēja piedalīties dažādās spēlēs, loterijās un par veiksmēm saņemt pasākuma atbalstītāju sarūpētās balvas. Kāds puisēns, bikli piestājies rotaļnieku rindai, neticīgi vaicāja: “Vai tiešām te viss par brīvu?”

Tā arī savu trīsdesmit piekto dzimšanas dienu nosvinēja amerikāņu biznesmenis Latvijā, firmas “InterSource Internacional Inc.” prezidents Sols Bukingolts. Kāda aizkustinoša sagadīšanās, vai ne?

Tas nu gan naivi būtu domāts. Jo Sola Bukingolta darbībā viss ir izplānots un izrēķināts.

Jā, Jēkaba kazarmu atjaunošana ir lielākais privāto investīciju projekts Vecrīgā bez jebkādām valsts un pašvaldības garantijām. Pēc pusgadsimtu ilgas un nolaidīgas apsaimniekošanas ēkas bija nonākušas katastrofālā stāvoklī un tām bija nepieciešama pilnīga rekonstrukcija. Ņemot vērā nama vēsturisko nozīmi (kazarmas ir arī lielākā šāda tipa ēka Baltijas valstīs), tā nevarēja notikt bez rūpīgas izpētes un arhitektūras pieminekļu aizsardzības noteikumu ievērošanas.

1994. gada nogalē Rīgas Domes uzņēmums SIA “Rīgas nami”, kas pārņēma Jēkaba kazarmas pēc padomju armijas aiziešanas, izsludināja konkursu par šīs ēkas atjaunošanu un iznomāšanu. Kā stāsta “Rīgas namu” direktors Andris Lācis, konkursā piedalījās vairākas firmas, taču tikai “InterSource Baltic Ltd.”( “InterSource International Inc.” meitas uzņēmums ) bija ar mieru ieguldīt līdzekļus atbilstoši stingri izstrādātajam arhitektūras plānošanas uzdevumam. Klupšanas akmens bija arī noteikums, ka ēkas un zeme paliek pilsētas īpašumā un investors tās tikai iegūst nomā uz noteiktu laiku — šajā gadījumā līdz 2015. gadam.

Sols Bukingolts piekrita arī šiem nosacījumiem, uzvarēja konkursā, un jau 1995. gada 13. martā tika noslēgta trīspusēja vienošanās starp projekta pasūtītāju, ģenerālprojektēšanas organizāciju “Sarma & Norde” un būvdarbu ģenerāluzņēmēju SIA “Velve”. Tika izveidota spēcīga komanda, kas veica finansēšanas, vēsturiskās izpētes, arhitektūras, dizaina un celtniecības darbus. Jēkaba kazarmu rekonstrukcijā sadarbojās komanda, kas pārstāvēja desmit firmas. Kazarmu atjaunošana izmaksājusi vairāk nekā piecus miljonus dolāru.

Kādēļ S.Bukingolts biznesam Baltijā izvēlējās tieši Latviju?

— Es piedzimu un līdz vienpadsmit gadu vecumam dzīvoju Rīgā, — viņš stāsta. — Pēc tam mūsu ģimene pārcēlās uz ASV. Pirmo reizi pēc vairāk nekā divdesmit gadiem Latvijā ierados astoņdesmit devītajā gadā. No šī brīža arī sākās mana biznesa interese par šo valsti. Jāpiebilst, ka mūsu firma ASV, Ilinoisas štatā, darbojas trijos virzienos: pārtikas rūpniecībā, farmakoloģijā un darījumos ar nekustamo īpašumu; tai ir liela pieredze.

Tolaik Latvijā sākās sarunas par ātrās apkalpošanas restorānu atvēršanu, un radās koncepcija par “American Fried Chicken” un “Little Johny's American Pizza” (“Mazais Jānītis”) atvēršanu.

Vairāk nekā gadu izstrādājām projekta tehnisko pamatojumu. Veicām izpēti ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, Gruzijā, Baltkrievijā, Maskavā un toreizējā Ļeņingradā. Pētījumi rādīja, ka visizdevīgākā vieta biznesam bija Rīga. Pirmkārt, cilvēku potenciāla dēļ: visaugstākā izglītība, vislielākās prasības apkalpošanas sfērā un vēlme darboties. Otrkārt, visizdevīgākie ģeopolitiskie apstākļi. Protams, kāda emociju daļa šeit bija klātÉ Bet tas neko neizšķīra. Visu noteica tikai praktiski apsvērumi.

Latvijā bijām vieni no pirmajiem ārzemju biznesmeņiem, kuri ne tikai rīkoja tikšanās un pārrunas, bet arī reāli kaut ko izdarīja pilsētas labā. Mūsu pirmais ātrās apkalpošanas restorāns bija Tērbatas ielā — “American Fried Chicken”. Tas bija izmēģinājums. Pēc tam izveidojām vienpadsmit restorānu tīklu Latvijā un Lietuvā. Katrs restorāns — tās arī ir investīcijas, jaunas darbavietas. Līdztekus šim biznesam attīstījām farmācijas preču tirdzniecību. Šobrīd Latvijā ar to nodarbojas diezgan liela un stipra mūsu firma “Versija Medfarm”. Mums ir noliktavas trijos Latvijas reģionos un sešas aptiekas ne tikai Rīgā, bet arī tādās aizmirstās vietās kā Preiļi, kur neviens šodien negrib investēt.

Tagad Jēkaba kazarmu projekts īstenots. Kā atzīst speciālisti — darbi veikti ļoti augstā kvalitātē. Pats S.Bukingolts ļoti priecājas, ka viņa komandu lielākoties veidojuši latviešu speciālisti, iespēju robežās celtniecībā izmantoti Latvijā ražoti būvmateriāli. Šķiet, viņš rīkojies patriotiskāk nekā daudzi latviešu uzņēmēji. Jēkaba kazarmu 9000 kvadrātmetri jau gandrīz aizņemti. Sols Bukingolts ar viņam raksturīgo vērienu un enerģiju ieguvis daudz prominentu īrnieku un nomnieku. Atjaunotajā namā iemājos vairākas vēstniecības, šeit jau ir ASV un Itālijas vēstnieku rezidences. Te pircējus vilina daudzi labi veikali, arī uzņēmēja iecerētā “Krievu grāmata”; ar laiku taps muzejs, kurā tiks eksponēti vēsturiskās celtnes rekonstrukcijas gaitā atrastie priekšmeti.

— Vēlos, lai rīdzinieku jaunā paaudze iepazīst un iemīl savu pilsētu, tālab es to daru, — saka S.Bukingolts.

Telpu nomas maksa nav maza — 17 līdz 25 ASV dolāri par kvadrātmetru, taču, ņemot vērā telpu kvalitāti un nama atrašanās vietu, apsaimniekošanas un apsardzes servisu, tā nav arī pārmērīgi augsta. Viss ir izrēķināts un izsvērts, lai šis bizness būtu izdevīgs. Jēkaba kazarmas ir pirmā daudzfunkcionālā ēka Rīgā — it kā pilsēta pilsētā.

Svētki beigušies. S.Bukingolts no Rīgas pilsētas mēra A.Bērziņa saņēmis simbolisku Jēkaba kazarmu atslēgu. Par jaunajiem “InterSource Baltic Ltd.” projektiem drīz atkal dzirdēsim.

Mudīte Luksa, “LV” privatizācijas lietu redaktore

Foto: Atis Ieviņš

Rīgas un Valmieras pilsētu galvas Andris Bērziņš un Kārlis Greiškalns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!