• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļā uz Eiropu: vērtējumi, pamudinājumi, pārliecība (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.1997., Nr. 89/90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42889

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunijas Aizsardzības ministrijas, Latvijas Aizsardzības ministrijas un Lietuvas Nacionālās aizsardzības ministrijas kopīgais komunikē

Vēl šajā numurā

08.04.1997., Nr. 89/90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļā uz Eiropu: vērtējumi, pamudinājumi, pārliecība

Pēc Eiropas drošības un sadarbības organizācijas komisāra Maksa van der Stūla vizītes

Pie Saeimas Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja

Vakar, 7. aprīlī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts tikās ar EDSO Augsto komisāru Maksu van der Stūlu.

Pārrunātas nepilsoņu iespējas naturalizēties un ar šo procesu saistītās problēmas. A.Seiksts informēja, ka masveida naturalizācija, grozot pašlaik spēkā esošo Pilsonības likumu, neesot iespējama, tomēr esot vairāki aspekti, kurus var koriģēt, piemēram, pilsonības piešķiršanas kārtība Austrumu latviešiem un poļiem. “Tas nav etnisks, bet gan vēsturisks jautājums,” sacīja A.Seiksts, “jo Molotova — Ribentropa pakta radītā situācija gan mūsu kaimiņiem, lietuviešiem un igauņiem, gan poļiem bija līdzīga.” Tas varētu nozīmēt, ka aptuveni 25 līdz 30 tūkstoši cilvēku tiktu naturalizēti un ievērojami samazinātos lielais nepilsoņu skaits Latvijā.

A.Seiksts vērsa Augstā komisāra uzmanību uz Latvijas iekšpolitisko situāciju — parlamentā pārstāvēto valdību veidojošo frakciju vidū pastāv vienošanās negrozīt Pilsonības likumu, tādēļ panākt jebkādas izmaiņas šajā jautājumā ir faktiski neiespējami. Saeima nevar arī nerēķināties ar sabiedrības viedokli un tās gatavību pieņemt kādus radikālus priekšlikumus pilsonības jautājumā. Kā piemēru A.Seiksts minēja diskusiju sabiedrībā par tautības ieraksta likvidēšanas iespēju.

M. van der Stūlu interesēja situācija Naturalizācijas pārvaldē. Lai gan viņš pozitīvi vērtē tās darbu, Augstais komisārs norādīja, ka eksaminācijas jautājumi vēstures zināšanu pārbaudē būtu vienkāršojami. “Domāju, manā zemē apmēram 90 procenti respondentu nevarētu atbildēt uz līdzīgiem jautājumiem par savas valsts vēsturi,” teica M. van der Stūls. A.Seiksts informēja, ka, iespējams, jau drīz Ministru kabinets varētu pārskatīt nepilsoņu eksaminācijas mehānismu.

A.Seiksts izteica cerību, ka problēmas tiks atrisinātas. Par to liecinot Ministru prezidenta A.Šķēles un ārlietu ministra V.Birkava atbalsts komisijas ierosinājumam par pilsonības piešķiršanu poļiem, kā arī Valsts prezidenta G.Ulmaņa paziņojums par naturalizācijas gaitu mūsu valstī.

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu ministra

6.un 7.aprīlī Latvijā darba vizītē uzturējās EDSO Augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Makss van der Stūls (Max van der Stoel). Vizītes laikā Makss van der Stūls tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni, LR ārlietu ministru Valdi Birkavu, LR iekšlietu ministru Daini Turlo, LR Ministru prezidenta biedru, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Anatoliju Gorbunovu, LR izglītības un zinātnes ministru Juri Celmiņu, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Antonu Seikstu, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja v.i. Pauli Kļaviņu, kā arī ar Naturalizācijas pārvaldes priekšnieci Eiženiju Aldermani.

7.aprīlī EDSO Augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Makss van der Stūls tikās ar LR ārlietu ministru Valdi Birkavu. LR ārlietu ministrs iepazīstināja augsto viesi ar Latvijas ārpolitikas un iekšpolitikas aktualitātēm, informēja par pašreizējo situāciju naturalizācijas procesā. Valds Birkavs darīja zināmu, ka no šī gada 10.aprīļa Latvijā sāks izsniegt nepilsoņu pases. Makss van der Stūls pauda izbrīnu par to, ka līdz šim tikai atsevišķas valstis ir atzinušas nepilsoņu pases. LR ārlietu ministrs un Makss van der Stūls apsprieda iespējas veikt detalizētākus pētījumus par naturalizācijas gaitu Latvijā, lai padarītu šo procesu efektīvāku. Sarunas dalībnieki atzina, ka, integrējoties Eiropas Savienībā, Latvijai ir aktīvāk jāpielāgo likumdošana Eiropas Savienības standartiem.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!