• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 8. aprīļa sēde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1997., Nr. 91/92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42930

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta 8. aprīļa sēdes

Vēl šajā numurā

09.04.1997., Nr. 91/92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALDĪBĀ

Ministru kabineta 8.aprīļa sēdē

Akceptēti “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem”. Noteikumi nosaka iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu apmēru un to piemērošanas kārtību. Personai, kurai noteikta invaliditāte, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu šādā apmērā: I vai II invaliditātes grupa — 300 latu gadā; III invaliditātes grupa — 240 latu gadā. Nodokļa papildu atvieglojumi politiski represētajām personām un personām, kurām noteikts nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu šādā apmērā: noteikti 300 latu gadā, ja minētām personām ir piešķirta pensija, un 552 lati gadā, ja tām nav piešķirta pensija. Grozījumi izstrādāti saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” grozījumiem, kas stājās spēkā 1997.gada 1.janvārī.

Valdība akceptēja MK rīkojumu “Par īpašās palīdzības fondiem”. Rīkojumā ir noteikts, ka finansu ministrs ir Latvijas pārstāvis ES un LR īpašās palīdzības fondā; Dānijas Karalistes un LR īpašās palīdzības fondā un Itālijas Republikas un LR īpašās palīdzības fondā. Latvijas pārstāvis apstiprina minēto valstu piešķirto humānās palīdzības resursu izmantošanu minēto fondu programmu ietvaros un reizi trijos mēnešos sniedz pārskatu valdībai par fondos saņemtajiem līdzekļiem un to izlietojumu.

Akceptēts rīkojums “Par pilnvaru Latvijas Bankai”. Ar šo rīkojumu saskaņā ar likuma “Par Latvijas Banku” 5.pantu LB tiek pilnvarota par Latvijas iekšējā aizņēmuma realizācijai emitēto valsts vērtspapīru izvietošanas finansu aģentu.

Lai sekmētu karšu pasūtītāju, lietotāju un ražotāju sadarbību, kā arī nodrošinātu kartogrāfijas attīstības koncepcijas izpildi, Ministru kabinets akceptēja rīkojumu “Par Kartogrāfijas koordinācijas padomes izveidošanu”. Par padomes priekšsēdētāju iecelts Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeogrāfijas nodaļas lektors, topogrāfijas un tālizpētes metožu laboratorijas vadītājs Aivars Markots.

Akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā grozījumu projekts likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondiem”. Grozījumi paredz 2.panta otrās daļas 2.punktā aizstāt vārdus “10% no ieņemtajām summām” ar vārdiem “10% no ieņemtajām summām”, ja sertifikātu izmantošanas apmērs nepārsniedz 50%, un 5% — ja, sertifikātu izmantošanas apmērs pārsniedz 50%. Paredzēts 2.panta trešās daļas 2.punktā aizstāt vārdus “10%” ar vārdiem”10%, ja sertifikātu izmantošanas apmērs nepārsniedz 50%, un 5%, ja sertifikātu izmantošanas apmērs pārsniedz 50%”. Izstrādātie grozījumi veicinās privatizāciojas sertifikātu plašāku iesaistīšanu pašvaldību objektu privatizācijā. Pašvaldības, privatizējot savus objektus, būs ekonomiski ieinteresētas sertifikātu izmantošanas apmēru noteikt ne mazāku par 50 procentiem no objekta cenas.

Valdība akceptēja grozījumus MK 1996.gada 26.marta noteikumos nr.75 “Noteikumi par trūcīgo ģimeņu sociālās palīdzības pabalstu un trūcīgo ģimeņu materiālā stāvokļa novērtēšanu”. Grozījumi paredz noteikt prioritātes pabalstu izmaksā. Pabalsts nepieciešams personām situācijās, kuras prasa neatliekamu risinājumu, iedzīvotāju grupām, kurām nav iespēju uzlabot savu materiālo stāvokli ar darbu vai šī iespēja ir ierobežota objektīvu apstākļu dēļ; kā visvairāk atbalstāmā grupa ir minēti bērni. No pieaugušajām personām prioritāte dodama pensionāriem un invalīdiem, kuriem nav apgādnieku.

Akceptēti noteikumi “Kārtība, kādā 1997.gadā tiek sagatavoti un nosūtīti paziņojumi par sociāli apdrošinātās personas apdrošināšanas stāvokli”. Tie nosaka kārtību, kādā Valsts sociālās apdrošināšanas fonds 1997.gadā sagatavo un nosūta katrai sociāli apdrošinātajai personai paziņojumu par tās apdrošināšanas konta stāvokli. Konta paziņojumā tiek uzrādīta 1996.gada sociālā nodokļa iemaksa un reģistrētais pensijas kapitāls pēc konta stāvokļa uz 1997.gada 1.martu. Konta paziņojumus sagatavo un pēc pastāvīgās dzīvesvietas nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas fonds no 1997.gada 1.maija līdz 1.jūlijam. Apdrošinātās personas, kuras no 1997.gada 1.maija līdz 1.jūlijam nav saņēmušas konta paziņojumus, var tos saņemt pēc izvēles rajona (pilsētas) sociālās apdrošināšanas pārvaldē (pēc dzīvesvietas vai darbavietas juridiskās adreses), uzrādot personu apliecinošus dokumentus.

Valdība akceptēja pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā 126 LR pilsonības pretendentiem.

Akceptēts rīkojums “Par Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas un Baltkrievijas Republikas Iekšlietu ministrijas vienošanos par sadarbību cīņā ar organizēto noziedzību”. Vienošanos parakstīs iekšlietu ministrs Dainis Turlais.

Akceptēti noteikumi “Kārtība, kādā 1997.gadā reģistrējamas no valsts pamatbudžeta sociāli apdrošināmās personas un veicamas valsts iemaksas”. Noteikumi nosaka kārtību, kādā 1997.gadā reģistrējamas no valsts pamatbudžeta sociāli apdrošināmās personas un veicamas valsts iemaksas speciālajā sociālās apdrošināšanas budžetā. Noteikumos noteikts personu loks, par kurām valsts veic iemaksas obligātajai pensiju apdrošināšanai, obligātajai sociālajai apdrošināšanai bezdarba gadījumā un obligātajai sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām.

Akceptēts rīkojums “Par Latvijas Republikas valdības un Francijas Republikas valdības kultūras un izglītības, zinātnes un tehnoloģijas sadarbības līgumu”.

Valdība akceptēja rīkojumu “Par Latvijas Republikas valdības un Ēģiptes Arābu Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību”.

Akceptēti rīkojumi “Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par personu atpakaļuzņemšanu”.

Valdība akceptēja rīkojumus “Par Latvijas Republikas valdības un Islandes Republikas valdības līgumu par tādu personu atpakaļuzņemšanu, kuras ieceļo un uzturas nelikumīgi” un “Par Latvijas Republikas valdības un Islandes Republikas valdības līgumu par vīzu režīma atcelšanu”.

Valdības preses departaments


Pēc Ministru kabineta 8.aprīļa sēdes

Labklājības ministra Vladimira Makarova atbildes, skaidrojumi un komentāri

— Gribētu iesākt stāstījumu ar to, kas man īpaši patīk. Tas ir jautājums, kas šobrīd satrauc daudzus simtus strādājošo invalīdu un politiski represēto personu. Ministru kabinets šodien pieņēma noteikumus par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Līdz ar to noteikts, ka pie esošā neapliekamā minimuma pirmās un otrās grupas invalīdiem nosaka papildu atvieglojumu 300 latu gadā jeb 25 lati mēnesī, trešās grupas invalīdiem nosaka 240 latus gadā jeb 20 latus mēnesī. Man vislielāko prieku sagādā tas, ka politiski represētajiem un arī nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, ko izdevās panākt Labklājības ministrijai, attiecīgi ir 300 latu gadā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!