• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirms tiesnešu lielsarunas (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.1997., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šis strīda ābols Abrene

Vēl šajā numurā

17.04.1997., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

preses konferences

Pirms tiesnešu lielsarunas

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pirms konferences

Turpinājums no 1.lpp.

Kā preses konferencē atzīmēja ministrs Dz. Rasnačs, LR likumā “Par tiesu varu”, kas pieņemts 1992. gada 15. decembrī, ir noteikts: valstī līdzās likumdošanas un izpildu varai pastāv neatkarīga tiesu vara. Tas nodrošina neatkarību no valsts un politiskajām institūcijām, rada zināmu stabilitāti. Satversmes sadaļā par tiesu varu paredzēts izdarīt dažus grozījumus. Arī likums “Par tiesu varu” ir tiesnešu disciplinārās atbildības likums. Turklāt kopš 1995. gada ir pieņemts arī Tiesnešu ētikas kodekss, ko ņem vērā, izskatot lietas kvalifikācijas kolēģijās.

Protams, Tieslietu ministrija gaidāmajā konferencē apkopos gadā paveikto, jo padarīts ir diezgan daudz. Taču vajadzēs runāt arī par trūkumiem, analizēt tos, kā arī spriest par neatrisinātajiem jautājumiem. Paredzēta diskusija par attiecībām ar presi, ar prokuratūru, izziņas iestādēm, par valsts politiku tiesu attīstībā nākotnē.

Līdz šim ministrijai nav izdevies panākt tiesu darbinieku būtisku materiālā nodrošinājuma uzlabojumu.

Protams, jāpilnveido sabiedrības, tostarp arī žurnālistu, labāka informētība par tieslietām, likumiem. Žurnālisti preses konferencē interesējās, vai 18. aprīlī nekur nenotiks tiesu procesi. Saskaņā ar likumu tiesnešu konference tika izziņota divus mēnešus iepriekš, un visi tiesneši savu darbu varēja atbilstoši ieplānot, lai šajā dienā būtu vienkopus gadskārtējā saietā. Turklāt jāpiebilst, ka 18. aprīlī notiks arī zvērinātu advokātu gadskārtējā kopsapulce Rīgas Latviešu biedrības namā.

Kāds no jautājumiem bija par tiesnešu disciplinārajiem sodiem. Atbilde: aptuveni divās trešdaļās izskatīto lietu tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas piemērojušas disciplinārsodus. Iecere ir panākt izmaiņas, lai paplašinātu tiesnešu kvalifikācijas kolēģiju tiesības un pilnvaras sodu piemērošanā.

Diezgan sarežģīts ir LR Kriminālprocesa kodeksa projekta tapšanas ceļš, jo topošajā likumā ir jāsabalansē starptautisko tiesisko normu prasības ar mūsu reālajiem apstākļiem. Taču cerams, ka pēc pāris mēnešiem šo kodeksa projektu varēs sākt apspriest Ministru kabinets un Saeima.

Preses konferences noslēgumā izskanēja arī novēlējums žurnālistiem — vairāk iedziļināties tiesu darba jautājumos, lai objektīvāk un kvalificētāk atspoguļotu šo sarežģīto darbu.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!