Ministru kabineta noteikumi Nr. 147
Rīgā 1997.gada 15.aprīlī (prot. nr.21 19.§)
Noteikumi par spirta un alkoholisko dzērienu kvalitāti un drošumu
Izdoti saskaņā
ar likuma
"Par pārtikas aprites kārtību un uzraudzību" 18.pantu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Šie noteikumi nosaka spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes un drošuma rādītājus un to normas (pielikums).
2. Noteikumi attiecas uz visiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saskaņā ar saņemtajām licencēm ražo, ieved, izved vai izplata spirtu un alkoholiskos dzērienus.
3. Ja normatīvi tehniskajos dokumentos spirtam vai alkoholiskajam dzērienam noteiktas stingrākas normas nekā šajos noteikumos, tā kvalitāti vērtē atbilstoši normatīvi tehniskajiem dokumentiem.
II. Uzraudzība un kontrole
4. Spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes un drošuma uzraudzību un kontroli veic Ministru kabineta pilnvarotas kompetentas institūcijas.
5. Par šo noteikumu neievērošanu vainīgās personas saucamas pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
III. Pārejas jautājumi
6. Šo noteikumu pielikuma 1.9. un 1.10.apakšpunkts stājas spēkā ar 1998.gada 1.janvāri.
7. Šo noteikumu pielikuma 3., 6. un 7.punktā minēto Latvijas Republikā ražoto alkoholisko dzērienu ražošanas nosacījumi ir spēkā līdz 1999.gada 31.decembrim.
8. Šo noteikumu pielikuma 22.2., 22.3. un 22.5.apakšpunktā noteiktās toksisko elementu normas Latvijas Republikā ražotajiem vīniem jāievēro ar 2000.gada 1.janvāri. Līdz 1999.gada 31.decembrim Latvijas Republikā ražotajiem vīniem jāievēro šo noteikumu pielikuma 20.punktā noteiktās toksisko elementu normas alkoholiskajiem dzērieniem.
Ministru prezidents A.Šķēle
Labklājības ministrs V.Makarovs
Pielikums
Ministru kabineta
1997.gada 15.aprīļa noteikumiem nr.147
Spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes un drošuma rādītāji un to normas
Nr. |
Spirtu un alkoholisko dzērienu veidi un to kvalitātes un drošuma rādītāji |
Norma |
1 |
2 |
3 |
1. |
Pārtikas etilspirts |
|
1.1. |
ārējais izskats |
dzidrs, bezkrāsains šķidrums |
1.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
tikai etilspirtam raksturīgā garša un smarža |
1.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 96,0 tilpuma % |
1.4. |
kopējā skābju koncentrācija, rēķinot pēc etiķskābes |
ne vairāk kā 15,0 mg/dm3 100% etilspirta |
1.5. |
esteru koncentrācija, rēķinot pēc etilacetāta |
ne vairāk kā 13,0 mg/dm3 100% etilspirta |
1.6. |
augstāko spirtu koncentrācija, rēķinot pēc 2-metilpropanola |
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100% etilspirta |
1.7. |
aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc acetaldehīda |
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100% etilspirta |
1.8. |
metilspirta koncentrācija |
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta |
1.9. |
sausais atlikums |
ne vairāk kā 15,0 mg/dm3 100% etilspirta |
1.10. |
gaistošās slāpekļa bāzes, rēķinot pēc slāpekļa |
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 100% etilspirta |
1.11. |
furfurols |
nav pieļaujams |
2. |
Rums |
|
2.1. |
ražots no raudzēta cukurniedru sīrupa, melases vai sulas, to destilējot |
|
2.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
tikai rumam raksturīga garša un smarža |
2.3. |
etilspirta koncentrācija |
96,0 - 37,5 tilpuma % |
2.4. |
gaistošo vielu koncentrācija |
ne mazāk kā 2250,0 mg/dm3 100% etilspirta |
3. |
Viskijs |
|
3.1. |
ražots no graudu misas, to destilējot, un briedināts koka mucās vismaz trīs gadus. Ražojot Latvijas Republikā, pieļaujama aromatizēšana ar dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem un sajaukšana ar pārtikas etilspirtu |
|
3.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
tikai viskijam raksturīgā garša un smarža |
3.3. |
etilspirta koncentrācija |
94,8 - 40,0 tilpuma % |
4. |
Graudu spirts un tā dzērieni |
|
4.1. |
ražoti no fermentētas graudu misas, to destilējot |
|
4.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
izejmateriāliem raksturīgā garša un smarža |
4.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 35,0 tilpuma % |
4.3.1. |
etilspirta koncentrācija dzērienam "korn" |
ne mazāk kā 32,0 tilpuma % |
4.3.2. |
dzērienam "korn brand" |
ne mazāk kā 37,5 tilpuma % |
5. |
Vīna spirts un tā dzērieni |
|
5.1. |
ražoti no vīna, to destilējot |
|
5.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
izejmateriāliem raksturīgā garša un smarža |
5.3. |
etilspirta koncentrācija |
86,0 - 37,5 tilpuma % |
5.4. |
gaistošo vielu koncentrācija |
ne mazāk kā 1250,0 mg/dm3 100% etilspirta |
5.5. |
metilspirta koncentrācija |
ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3 100% etilspirta |
6. |
Brendijs |
|
6.1. |
ražots no vīna spirta, sajaukts vai nesajaukts ar vīna destilātu (vīna destilāts - alkoholisks šķidrums, ražots no vīna, to destilējot, ar spirta koncentrāciju mazāku par 94,8 tilpuma % un saglabātu izejmateriālu garšu un smaržu), vismaz vienu gadu briedināts ozolkoka tvertnēs vai vismaz sešus mēnešus - ozolkoka mucās. Ražojot Latvijas Republikā, pieļaujama pārtikas etilspirta pievienošana, aromatizēšana ar dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem un augu valsts izcelsmes ekstraktiem, kā arī pieļaujama proporcionāli zemāka gaistošo vielu koncentrācija |
destilāta nav vairāk kā 50% no gatava produkta tilpuma
|
6.2. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 36,0 tilpuma % |
6.3. |
gaistošo vielu koncentrācija |
ne mazāk kā 1250,0 mg/dm3 100% etilspirta |
6.4. |
metilspirta koncentrācija |
ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3 100% etilspirta |
7. |
Konjaks |
|
7.1. |
Latvijas Republikā pieļaujama ražošana no izturēta konjaka (vīna) spirta, ūdens un cukura karameles bez papildu aromatizēšanas |
|
7.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
konjakam raksturīgā garša un smarža |
7.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 40,0 tilpuma % |
8. |
Rozīņu spirts un tā dzērieni |
|
8.1. |
ražoti, destilējot fermentētus speciālu šķirņu žāvētu vīnogu ekstraktus |
|
8.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
izejmateriāliem raksturīgā garša un smarža |
8.3. |
etilspirta koncentrācija |
94,5 - 37,5 tilpuma % |
9. |
Genciāna spirts un tā dzērieni |
|
9.1. |
ražoti no fermentētām genciāna saknēm destilējot; pievienojot vai nepievienojot pārtikas etilspirtu |
|
9.2. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 37,5 tilpuma % |
10. |
Augļu dzērieni |
|
10.1. |
ražoti, ekstrahējot augļus pārtikas etilspirtā un pievienojot aromatizētājus |
|
10.2. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 25,0 tilpuma % |
11. |
Dzērieni ar kadiķu ogu garšu |
|
11.1. |
ražoti no pārtikas etilspirta un/vai graudu spirta, to aromatizējot ar kadiķu ogām. Papildus var lietot dabiskos un/vai dabiskajiem identiskus aromatizētājus un/vai aromātiskos augus |
|
11.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
kadiķu ogu garša un smarža ir jūtama, lai gan dažreiz var būt pavājināta |
11.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 37,5 tilpuma % |
11.4. |
metilspirta koncentrācija |
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta |
11.5. |
metilspirta koncentrācija dzērieniem "genievre", "jenever", "genever" un "peket" |
ne vairāk kā 50,0 mg/dm3 100% etilspirta |
11.6. |
aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc acetaldehīda, dzērieniem "genievre", "jenever", "genever" un "peket" |
ne vairāk kā 2,0 mg/dm3 |
12. |
Džini |
|
12.1. |
ražoti no pārtikas etilspirta, to aromatizējot ar kadiķu ogām, dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem, augu ekstraktiem un to destilātiem |
|
12.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
dominējošā ir kadiķu ogu garša un smarža |
12.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 37,5 tilpuma % |
13. |
Dzērieni ar ķimeņu garšu |
|
13.1. |
ražoti no pārtikas etilspirta, to aromatizējot ar ķimenēm |
|
13.2. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 30,0 tilpuma % |
13.3. |
sausais atlikums dzērieniem "aquavit" un "akvavit" |
ne vairāk kā 15000,0 mg/dm3 100% |
14. |
Dzērieni ar anīsa garšu |
|
14.1. |
ražoti no pārtikas etilspirta un anīsa augu dabiskajiem ekstraktiem |
|
14.2. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 15,0 tilpuma % |
14.3. |
glicerizīnskābes koncentrācija dzērienam "pastis" |
50,0 - 500,0 mg/dm3 |
14.4. |
anetola koncentrācija dzērienam "pastis" |
1500,0 - 2000,0 mg/dm3 |
15. |
Rūgtie |
|
15.1. |
ražoti, aromatizējot pārtikas etilspirtu ar dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem un/vai augu valsts ekstraktiem un to destilātiem vai sajaucot ar citiem alkoholiskajiem dzērieniem |
|
15.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
dominē rūgta garša |
15.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 15,0 tilpuma % |
15.4. |
metilspirta koncentrācija |
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta |
16. |
Degvīni, arī "sevišķie" |
|
16.1. |
ražoti, pārtikas etilspirta un ūdens šķīdumu apstrādājot ar aktivētu ogli un pēc tam filtrējot |
|
16.2. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
ja pievieno aromatizētājus un citus ingredientus, jūtama to smarža un garša |
16.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 37,5 tilpuma % |
16.4. |
esteru koncentrācija, rēķinot pēc etilacetāta |
ne vairāk kā 13,0 mg/dm3 100% etilspirta |
16.5. |
sārmainība, izteikta ar 0,1 N sālsskābes patēriņu cm3, kas nepieciešams 0,1 dm3 degvīna neitralizēšanai, to titrējot |
ne vairāk kā 3,5 cm3 |
16.6. |
augstāko spirtu koncentrācija, rēķinot pēc 2-metilpropanola |
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100% etilspirta |
16.7. |
aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc acetaldehīda |
ne vairāk kā 8,0 mg/dm3 100% etilspirta |
16.8. |
metilspirta koncentrācija |
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta |
16.9. |
furfurols (tiek noteikts, ja radušās aizdomas) |
nav pieļaujams |
17. |
Aromatizētie degvīni |
|
17.1. |
ražoti, pārtikas etilspirtu un ūdens šķīdumu aromatizējot ar augu valsts produktiem un dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem |
|
17.2. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 37,5 tilpuma % |
17.3. |
metilspirta koncentrācija |
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta |
18. |
Balzami |
|
18.1. |
ražoti no augu valsts izcelsmes ekstraktiem pārtikas etilspirtā, pievienojot balzama eļļas, citas bioloģiski aktīvas vielas un ingredientus |
|
18.2. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 40,0 tilpuma % |
19. |
Liķieri, arī aperitīvi, punši un saldie |
|
19.1. |
ražoti, saldinot un aromatizējot ar dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem pārtikas etilspirtu vai viena vai vairāku alkoholisko dzērienu sajaukumu, vai minētajiem dzērieniem vai to sajaukumam pievienojot pienu, krējumu vai citus piena produktus, augļus, augu valsts produktu ekstraktus, to destilātus, kā arī medu, vīnu vai aromatizētu vīnu |
|
19.2. |
minimālais cukura saturs, izteikts kā invertētais cukurs |
|
19.2.1. |
liķieriem |
100,0 g/dm3 |
19.2.2. |
aperitīviem un saldajiem |
40,0 g/dm3 |
19.2.3. |
punšiem |
300,0 g/dm3 |
19.3. |
etilspirta koncentrācija |
ne mazāk kā 15,0 tilpuma % |
20. |
Toksisko elementu koncentrācija šī pielikuma 2. - 19.punktā minētajos alkoholiskajos dzērienos |
|
20.1. |
svins |
ne vairāk kā 0,3 mg/dm3 |
20.2. |
kadmijs |
ne vairāk kā 0,03 mg/dm3 |
20.3. |
cinks |
ne vairāk kā 10,0 mg/dm3 |
20.4. |
varš |
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 |
20.5. |
dzīvsudrabs |
ne vairāk kā 0,005 mg/dm3 |
20.6. |
arsēns |
ne vairāk kā 0,2 mg/dm3 |
21. |
Vīni |
|
21.1. |
organoleptiskās īpašības (garša un smarža) |
konkrētai vīna šķirnei raksturīga garša un smarža |
21.2. |
citronskābes koncentrācija |
ne vairāk kā 1000,0 mg/dm3 |
21.3. |
gaistošo skābju koncentrācija, rēķinot pēc etiķskābes |
|
21.3.1. |
sarkanajiem vīniem |
ne vairāk kā 20,0 mg-ekv./dm3 |
21.3.2. |
baltajiem un rozā vīniem |
ne vairāk kā 18,0 mg-ekv./dm3 |
21.4. |
sēra dioksīda kopējā koncentrācija |
|
21.4.1. |
sarkanajiem vīniem |
ne vairāk kā 160,0 mg/dm3 |
21.4.2. |
sarkanajiem vīniem, ja, pārrēķinot uz invertēto cukuru, paliekošā cukura ir ne mazāk kā 5 g/dm3 |
ne vairāk kā 210,0 mg/dm3 |
21.4.3. |
baltajiem un rozā vīniem |
ne vairāk kā 210,0 mg/dm3 |
21.4.4. |
baltajiem un rozā vīniem, ja, pārrēķinot uz invertēto cukuru, paliekošā cukura ir ne mazāk kā 5 g/dm3 |
ne vairāk kā 260,0 mg/dm3 |
21.4.5. |
speciālajiem vīniem "spaetlese" |
ne vairāk kā 300,0 mg/dm3 |
21.4.6. |
speciālajiem vīniem "auslese" |
ne vairāk kā 350,0 mg/dm3 |
21.4.7. |
speciālajiem vīniem "beerenauslese", "ausbruch", "ausbruchwein" un "trockenbeerenauslese" |
ne vairāk kā 400,0 mg/dm3 |
21.4.8. |
dzirkstošajiem vīniem |
ne vairāk kā 185,0 mg/dm3 |
21.5. |
metilspirta koncentrācija |
|
21.5.1. |
sarkanajiem vīniem |
ne vairāk kā 300,0 mg/dm3 |
21.5.2. |
baltajiem un rozā vīniem |
ne vairāk kā 150,0 mg/dm3 |
21.6. |
bora koncentrācija, rēķinot pēc borskābes |
ne vairāk kā 80,0 mg/dm3 |
21.7. |
broma koncentrācija |
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 (var būt lielāka vīniem, kas ražoti no sāļainās augsnēs augušām vīnogām) |
21.8. |
fluora koncentrācija |
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 |
21.9. |
sulfātu koncentrācija, rēķinot pēc kālija sulfāta |
|
21.9.1. |
vīniem, kuri ir izturēti ozolkoka mucās ne mazāk kā divus gadus, saldinātiem vīniem un vīniem, kuriem ir pievienots spirts vai degvīns |
ne vairāk kā 1500,0 mg/dm3 |
21.9.2. |
vīniem, kuru ražošanā ir izmantota koncentrēta vīnogu sula, un vīniem, kas ir saldi bez cukura papildu pievienošanas |
ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3 |
21.9.3. |
zem plēves raudzētiem vīniem (piemēram, heresam) |
ne vairāk kā 2500,0 mg/dm3 |
21.10. |
nātrija koncentrācija |
ne vairāk kā 60,0 mg/dm3 (var būt lielāka vīniem, kas ražoti no vīnogām, kuru audzēšanas apstākļi neatļauj ievērot šo normu, par ko jābūt attiecīgās valsts kompetentu institūciju atzinumam) |
21.11. |
malvidola diglikozīda koncentrācija |
ne vairāk kā 15,0 mg/dm3 |
21.12. |
sorbīnskābes koncentrācija |
ne vairāk kā 200,0 mg/dm3 |
22. |
Toksisko elementu koncentrācija vīnos |
|
22.1. |
arsēns |
ne vairāk kā 0,2 mg/dm3 |
22.2. |
kadmijs |
ne vairāk kā 0,01 mg/dm3 |
22.3. |
varš |
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 |
22.4. |
svins |
ne vairāk kā 0,3 mg/dm3 |
22.5. |
cinks |
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 |
Labklājības ministrs V.Makarovs