• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par juridiskiem, morāliem un materiāliem aspektiem (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1997., Nr. 100/101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesu prestiža paaugstināšanu

Vēl šajā numurā

22.04.1997., Nr. 100/101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par juridiskiem, morāliem un materiāliem aspektiem

Policijas departamenta direktors policijas ģenerālis Aldis Lieljuksis, Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Velga Slaidiņa

Piektdien, 18.aprīlī, visas Latvijas tiesnešu lielsapulci atklādams, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns uzsvēra tās īpašo nozīmi. Pirmoreiz piedalās Satversmes tiesas tiesneši, tiesnešu saimē iekļāvušies zemesgrāmatu nodaļu tiesneši, un pirmoreiz šādā profesionāļu saietā ieradušās tādas augstas amatpersonas kā Valsts prezidents Guntis Ulmanis, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis, Ministru prezidenta biedrs Juris Kaksītis, kā arī policijas un Ģenerālprokuratūras pārstāvji. No 363 visu līmeņu Latvijas tiesnešiem uz konferenci bija ieradušies 295, tas ir, nedaudz vairāk par 80 procentiem. Tādējādi, būdama tiesnešu pašpārvaldes institūcija, konference bija tiesīga izlemt dažādus aktuālus sava darba jautājumus.

Konferences dalībniekus uzrunāja Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Pēc tam ziņojumus par aizvadītā laika posmā kopš pagājušās tiesnešu konferences paveikto un problēmām nolasīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, Latvijas Republikas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājs Aivars Endziņš. ( Šos ziņojumus un runas tēzes publicēsim atsevišķi kādā no nākamajiem “LV” numuriem.)

Ļoti nozīmīgs tiesnešu kvalifikācijas paaugstināšanai bija Latvijas Universitātes profesora Dr.habil.iur. Edgara Meļķiša referāts par tiesību normu piemērošanu un interpretāciju.

Konferences dalībnieki noklausījās arī Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas priekšnieces Ilgas Neimanes ziņojumu par zemesgrāmatu nodaļu atjaunošanas vēsturi un pašreizējo situāciju, kā arī Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktores Ārijas Iklāvas runu par dzimtsarakstu nodaļu un tiesu sadarbību.

Par dažiem jautājumiem Augstākās tiesas un apgabaltiesu saskarsmē savās pārdomās dalījās Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētāja Astrīda Bērziņa. Tiesnešu mācību centra padomes priekšsēdētājs Valdemārs Šubrovskis pastāstīja par centra perspektīvām tiesnešu un arī citu juristu zināšanu papildināšanā, par problēmām, kādas jārisina, lai uzlabotu attiecības ar plašsaziņas līdzekļiem. Viņš uzsvēra kompetenci kā galveno iezīmi jebkurā darbā. Maija beigās Tiesnešu mācību centrs iecerējis rīkot semināru “Tiesu vara un sabiedrība”.

Debatēs par vairākām aktualitātēm runāja Jelgavas pilsētas tiesas priekšsēdētājs Alberts Kokins, Augstākās tiesas senators Imants Fridrihsons, Tiesnešu biedrības prezidents Andrejs Lepse un vēl citi konferences dalībnieki, uzsvērdami gan tiesnešu atbildību, gan likumdevēju un izpildvaras nepieciešamās rūpes par tiesu varas nostiprināšanu, tās prestižu.

Tiesnešu konference izdarīja grozījumus nolikumā “Par Latvijas Republikas tiesu tiesnešu konferenču sasaukšanas un norises kārtību”, rajonu (pilsētu) tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas un apgabaltiesu tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas sastāvā un pirmoreiz ievēlēja Zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu kvalifikācijas kolēģiju.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!