• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir visas Latvijas un katra tās cilvēka vajadzības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1997., Nr. 100/101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43117

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir visas Latvijas un katra tās cilvēka vajadzības (turpinājums)

Vēl šajā numurā

22.04.1997., Nr. 100/101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INTERVIJAS. SARUNAS

Ir visas Latvijas un katra tās cilvēka vajadzības

Valsts prezidents Guntis Ulmanis — vakardienas, 21. aprīļa, sarunā Latvijas Valsts radiofonā

Jautājums: — Studijā šobrīd ir Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Paldies, ka atnācāt, un faktiski jāsāk ar to ziņu, kas ir pēdējā un acīmredzot vissāpīgākā lielākajai klausītāju daļai, runājot par pensijām. Labklājības ministrs Vladimirs Makarovs pirms pavisam neilga laika rīkoja preses konferenci, kurā arī runāja par jūsu ieteikumiem mainīt Pensiju likumu. Viņš tos, varētu teikt, nenodēvēja par pārāk labiem. Varbūt vispirms par to, kas tie ir par ieteikumiem.

Guntis Ulmanis: — Labdien, cienījamie klausītāji! Bija gan domāts šodien runāt arī par citiem tematiem, bet joprojām šis ir pats sāpīgākais un daudzreiz jau aprunātais. Tāpēc mans pirmais vēlējums būtu Saeimas komisijai un Labklājības ministrijai tik daudz nenodarboties ar šīm publiskajām diskusijām, bet ķerties klāt pie šiem aprēķiniem, pie šiem labojumiem un dot skaidru un saprotamu atbildi visiem valsts iedzīvotājiem, kāds šis likums būs nākotnē. Kādi bija mani labojumi? Manu labojumu būtība saistījās ar rezultātiem janvārī un februārī. Jau ir aprīlis un statistika kļuvusi daudz bagātīgāka, tieši tāpēc arī Labklājības ministrija varētu, izmantojot visus citus priekšlikumus, tai skaitā manējo, parēķināt, paņemt optimālāko, pareizāko, jo es domāju, ka šeit neviens priekšlikums nevar būt ideāls un ir jāatrod racionālākais risinājums, ko var izdarīt Labklājības ministrijas un komisijas speciālisti.

Jautājuma būtība: lai nebūtu tā, ka nabagie paliks vēl nabadzīgāki un uz izmisuma robežas, bet bagātie paliks vēl bagātāki. Tas ir tas pamatkredo. Tātad ir jāmaina aprēķinu formula pensijām tā, lai minimums ļautu cilvēkam vismaz izdzīvot, ja viņš nav citādā veidā nopelnījis šo pensiju. Un nu maksimumam jāatbilst ieguldītajam darbam un nopelnītajam un iemaksātajam kapitālam. Tāda ir aprēķinu jēga, un es vēlētu Labklājības ministrijai vienkārši ātrāk to lietu izdarīt.

Jautājums: — Jūs sekosit līdzi un, iespējams, arī iejauksieties?

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!