• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizgājis Saeimas deputāts Ivars Ķezbers. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.1997., Nr. 104/105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43176

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar:

Vēl šajā numurā

25.04.1997., Nr. 104/105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimā

Aizgåjis Saeimas deputāts Ivars Jānis Ķezbers

Saeimas Prezidija lēmums

Par deputāta I.Ķezbera

bēru organizācijas

komitejas izveidošanu

 

Saeimas Prezidijs nolemj:

Izveidot deputāta I.Ķezbera bēru organizācijas komiteju šādā sastāvā:

A.Ameriks — bēru organizācijas komitejas priekšsēdētājs;

J.Kaksītis — bēru organizācijas komitejas priekšsēdētāja vietnieks;

bēru organizācijas komitejas locekļi: I.Daudišs, M.Rudzītis, Z.Čevers, A.Lambergs, R.Apalups, M.Steins, V.Ziemelis, V.Daugmalis, I.Pētersone, J.Podgaiskis, J.Vectirāns.

Saeimas priekšsēdētājs A.Čepānis

Saeimas sekretārs I.Daudišs

Rīgā 1997. gada 24. aprīlī

Informācija

Par Saeimas Prezidija 1997. gada 24. aprīļa sēdi

Prezidijs izskatīja jautājumu par deputāta I.Ķezbera bēru organizācijas komitejas izveidošanu.

Par bēru organizācijas komitejas priekšsēdētāju Prezidijs ievēlēja Saeimas priekssēdētāja biedru A.Ameriku.

Par bēru organizācijas komitejas priekšsēdētāja vietnieku ievēlēja Ministru prezidenta biedru J.Kaksīti.

Par bēru organizācijas komitejas locekļiem ievēlēja:

I.Daudišu — Saeimas sekretāru;

M.Rudzīti — Saeimas sekretāra biedru;

Z.Čeveru — Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas vadītāju;

A.Lambergu — Saimnieciskās komisijas priekšsēdētāju;

R.Apalupu — Saeimas deputātu;

M.Steinu — Saeimas Kancelejas direktoru;

V.Ziemeli — Saeimas Kancelejas direktora vietnieku;

V.Daugmali — Saeimas preses dienesta vadītāju;

I.Pētersoni — Saeimas Protokola nodaļas vadītāju;

J.Podgaiski — Saeimas autobāzes direktoru;

J.Vectirānu — Valsts prezidenta un Saeimas drošības dienesta priekšnieku.

Saeimas sekretāra biedrs M.Rudzītis

Domas par kolēģi paliek

Pēkšņi un gauži pāragri ir aprāvies Saeimas deputāta Ivara Ķezbera mūžs. Viņš bija sestās Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas loceklis, vadīja Latvijas Saeimas delegāciju Baltijas asamblejā un vienlaikus bija Baltijas asamblejas Prezidija priekšsēdētāja vietnieks, bija arī Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas Saeimā priekšsēdētājs. Vakar sēru noskaņā uz dažiem “Latvijas Vēstneša” jautājumiem atbildēja nelaiķa tuvākie kolēģi.

— Kādas, jūsuprāt, bija Ivara Ķezbera kā deputāta un politiķa būtiskākās īpašības, ar ko viņš atšķīrās no pārējiem politiķiem? Ko līdz ar viņa pāragro nāvi ir zaudējis Latvijas valsts parlaments un sabiedrība kopumā?

Ziedonis Čevers,

Saeimas Demokrātiskās

partijas “Saimnieks”

frakcijas vadītājs:

— Šajā saasināti politiskajā jūklī viņš bija ļoti labestīgs. Pret jebkuru politisko oponentu. Viņam piemita spilgti izteiktas analītiķa spējas un darba mīlestība. Viņš bija cilvēks, kas arvien visiem, arī man, sacīja — nesaki “nekad”. Viņš bija no tiem cilvēkiem, kas prata ar savu neuzbāzīgumu un takta izjūtu radīt miera izjūtu. Ivars Ķezbers ir atstājis Latvijas vēsturē neizdzēšamas pēdas ar to, ka viņš bija viens no tiem progresīvajiem vīriem tad, kad bija daudz citādāka situācija nekā tagad. Domāju, ka daudzi viņu atcerēsies kā kultūras ministru, radio un televīzijas vadītāju, kā cilvēku, kas mācēja nostāties pret reakcionāro komunistu bloku.

Saeimā viņš galvenokārt darbojās ar noteiktu mērķi — panākt Baltijas valstu vienotību. Viņam bija mūžsens sapnis par tūrisma attīstību Latvijā — it īpaši Jūrmalā —, kas dotu labumu mūsu valstij. Ivars faktiski man bija vairāk nekā draugs — viņš bija arī mans skolotājs.

Saeima ir zaudējusi tolerantu, racionāli domājošu politiķi. Viņš prata saskatīt mūsu parlamentā starp sēnalām graudus. Demokrātiskā partija “Saimnieks” savukārt ir zaudējusi vienu no saviem pīlāriem, vienu no saviem līderiem. Pateicoties tieši Ivara pārliecībai, daudz kas ir noticis. Tauta ir zaudējusi cilvēku, kas lielā mērā asociējās ar pārmaiņām Latvijā. Ivars nav bijis revolucionārs, bet viņa miers, pārliecība un diplomāta spējas ļoti daudziem ir palīdzējušas nenogrimt. Un tās ir neatsveramas lietas. Ivars savulaik bija viens no tiem nedaudzajiem un progresīvajiem cilvēkiem, kam varēja ticēt. Viņš varēja būt dažādos amatos, bet viņa iekšējā piezemētība saskarsmē ar citiem, tolerance sabiedrībā viņu īpaši raksturoja. Viņš bija viens no tiem, kas atgriezās politikā, un tika pieņemts no politisko oponentu puses. Tādas personības kā Ivars var izvērtēt tikai vēsture. Mums viņš bija biedrs un draugs.

Indulis Bērziņš,

Saeimas Ārlietu

komisijas priekšsēdētājs:

— Ivars Ķezbers, neapšaubāmi, bija racionāli domājošs politiķis. Jo viņš bija cilvēks, kas spēja analizēt situācijas un izdarīt adekvātus secinājumus. Ārlietu komisijā viņš bija ļoti vērtīgs tās loceklis. Viņam bija plašas zināšanas, kas saistās ar ārlietām. Tā ir diezgan specifiska sfēra, kur tomēr nepietiek tikai ar apgalvojumiem, ka ļoti mīlu savu tautu. Viņš, protams, bija gudrs politiķis, cilvēks, kas spēja vienoties ar citiem, rast kompromisus, jo politika galu galā ir kompromisu māka. To es uzsveru kā pozitīvu īpašību.

Latvijas Saeima un sabiedrība ir zaudējusi profesionālu politiķi, kas spēja profesionāli pārstāvēt zināmas sabiedrības daļas intereses. Tieši profesionāli, nevis vienkārši klaigājot. Protams, ir zaudēts cilvēks, kas būtu varējis vēl daudz ko dot Latvijas ārējā un iekšējā politikā. Viņš bija viens no spēcīgākajiem “Saimnieka” domātājiem.

Edvīns Inkēns,

Saeimas Eiropas lietu

komisijas priekšsēdētājs:

— Gribu nepārprotami teikt, ka viņš bija ļoti inteliģents cilvēks. Pēc dabas maigs, bet tajā pašā laikā, kad viņš uzskatīja, ka kāds jautājums ir viņam vai viņa partijai svarīgs, varēja arī veikt efektīvas un saviem konkurentiem vai pretiniekiem nepatīkamas darbības, lai panāktu savu mērķi. Tādā nozīmē viņš bija mērķtiecīgs. Bet savstarpējās attiecībās viņš vienmēr bija ļoti korekts. Es tieši gribu uzsvērt viņa inteliģenci. Eiropas lietu komisijā man nekad ar viņu nav bijušas nopietnākas domstarpības. Esmu bijis kopā ar viņu vairākās vizītēs, kas saistītas ar mūsu integrāciju Eiropā, un viņš allaž atbalstīja pašu būtību — ka Latvijai jāiekļaujas Eiropas struktūrās. Šajā jautājumā mums nebija nekādu politisko pretrunu. Mums bija domstarpības citos politiskos jautājumos, bet ne šajā. Līdz ar to viņš bija ļoti noderīgs un lietpratīgs mūsu komisijas loceklis.

Domāju, ka Ivara Ķezbera nāve ir vislielākais zaudējums viņa partijai. Jo viņš bija viens no Demokrātiskās partijas “Saimnieks” smadzeņu centriem. Sarunās ar konkurējošajām partijām parasti, viņam klātesot, tika apspriesti racionālie kritēriji, nevis emocionālie. Tādējādi bija vieglāk panākt vienošanās. Man ir ļoti skumji, ka tā noticis, jo es Ķezbera kungu pazinu diezgan ilgi.

Māris Rudzītis,

Saeimas sekretāra biedrs,

Baltijas asamblejas

Prezidija loceklis,

Latvijas delegācijas

vadītāja vietnieks:

— Ivars no citiem politiķiem atšķīrās ar apbrīnojamu spēju ātri novērtēt situācijas un ātri izdarīt secinājumus un pieņemt pareizos lēmumus. Viņš spēja ļoti tālredzīgi paredzēt notikumu un vēlmju īstenojumu.

Latvijas sabiedrība ir zaudējusi spēcīgu politiķi. Personīgi es esmu zaudējis ļoti atsaucīgu un labu kolēģi. Baltijas asambleja ir zaudējusi vairākas labas iestrādes. Saeimas Ārlietu komisija ir zaudējusi cilvēku, kas aizvien nācis ar svaigām idejām, kam bija perspektīvs skatījums Latvijas ārpolitikā. Mēs esam zaudējuši ļoti jauku cilvēku.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu

redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!