• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bija tāds patriots Spricis Paegle. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1997., Nr. 106/107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43200

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Polija - līdztekus uz drošību un labklājību

Vēl šajā numurā

29.04.1997., Nr. 106/107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Bija tāds patriots — Spricis Paegle

“LV” 1996.gada 20.decembrī bija mūsu Austrālijas korespondenta Guntara Saivas raksts par neatkarīgās Latvijas valsts pirmo tirdzniecības un rūpniecības ministru. Šī mēneša 24.dienā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs savā zālē sadarbībā ar korporāciju “Selonija”, Latvijas Sarkano Krustu un Latvijas zinātņu vēstures asociāciju sarīkoja pirmo atceres pasākumu šai darbīgajai personībai. Pirmoreiz muzeja arhīvā apzināts un parādīts vērienīgs fotouzņēmumu klāsts par Spriča Paegles darbību Latvijas Sarkanajā Krustā. Latviešu censoņa pētnieks Guntars Saiva bija saņēmis no viņa dēla (94 g.v.) jaunus atmiņu pierakstus. Īpaši interesanti ir memuāri par bērnu dienām un Rīgas Politehniskā institūta absolventa darba meklējumiem plašajā Krievijā. Ziņotājs pastāstīja jaunumus par Spriča Paegles darbību jaunās latviešu ortogrāfijas veidošanā, par viņa darbību Rīgā dibinātajā (1907) Rīgas latviešu izglītības biedrībā.

Klātesošie rosināja lūgt Latvijas Universitātes Vēstures fakultāti izstrādāt divus maģistra darbus. Pirmo — Spriča Paegles darbība līdz Pirmajam pasaules karam un otro — viņa darbība pēc Latvijas valsts nodibināšanas. Te varētu ietilpināt arī komentārus grāmatai “Kā Latvijas valsts tapa”, kas iznākusi jau trīs atkārtotos izdevumos. Spriča Paegles mazmeitas dzīvo Anglijā, Vācijā, ASV, Austrālijā un Latvijā. No Siguldas bija ieradusies mazmeita — ārste Māra Baltkaula.

Sigizmunda Timšana

teksts un foto


Triju Zvaigžņu ordenis — Dr. Pēterim Lapsam

25.aprīlī Rīgas pilī Valsts prezidents Guntis Ulmanis pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni otolaringologam Pēterim Lapsam, kurš guvis izcilus panākumus ārsta praktiskajā un organizatoriskajā darbā ASV. Līdz ar Atmodas sākumu Pēteris Lapsa izvērsa aktīvu darbību Latvijas labā, materiāli un morāli sekmējot medicīnisko apstākļu uzlabošanu savā dzimtenē, ieguldot arī lielus personiskos līdzekļus.

Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Pēteris Lapsa savā cienījamā vecumā (dzimis 1911.gadā), aktīvi darbojas vairākās ASV un Latvijas sabiedriskajās organizācijās.

“LV”

informācija


Par Baltijas Jūras valstu padomes komisara vizīti

No 28. līdz 30. aprīlim Latvijā vizītē uzturās Baltijas Jūras valstu padomes (BJVP) komisārs demokrātisko institūciju un cilvēktiesību jautājumos Ole Espersens ( Ole Espersen ).Vizītes laikā Ole Espersens tiekas ar LR aizsardzības ministru Andreju Krastiņu, LR tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Antonu Seikstu, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāju Jāni Kalviņu, Cilvēktiesību un etnisko studiju centra vadītāju Nilu Muižnieku, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Juri Kaksīti, Naturalizācijas pārvaldes priekšnieci Eiženiju Aldermani, LR IeM Pilsonības un imigrācijas departamenta direktoru Intu Zītaru, LR ĀM valsts sekretāra vietnieku Aivi Roni, BJVP vecāko amatpersonu komitejas priekšsēdētāju vēstnieku Jāni Riteni un citām amatpersonām.

Šī ir kārtējā Oles Espersena vizīte, kuras laikā BJVP komisārs pārrunās jautājumus, kas saistīti ar migrāciju, Eiropas Cilvēktiesību konvencijas ratifikāciju un naturalizācijas gaitu Latvijā. BJVP komisāra trīs gadu darbība ir bijusi ļoti aktīva un rezultatīva. Veikti vairāki pētījumi, piemēram, “Parlamentārā ombudsmena institūcija, pilsonības iegūšanas kritēriji un procedūras”. Iepriekšējās vizītes laikā Ole Espersens atzinīgi novērtēja veiksmīgo sadarbību ar BJVP komisāra biroju, kā arī Cilvēktiesību biroja, Tautību konsultatīvās padomes un Satversmes tiesas izveidošanu Latvijā. O.Espersens pozitīvi izteicies par Latvijas vietējo pašvaldību aktivitātēm, kas veicina reģionālo sadarbību.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!