• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu drosības pamatiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.05.1997., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu drosības pamatiem (turpinājums)

Vēl šajā numurā

02.05.1997., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu drošības pamatiem

Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs —

Ziemeļatlantijas padomē, Briselē, 30.aprīlī

Ģenerālsekretāra kungs,

ekselences,

dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks uzstāties Ziemeļatlantijas padomē un vēlreiz paskaidrot Latvijas viedokli par jaunas Eiropu ietverošas drošības sistēmas izveidošanu, kur centrālais elements būs paplašināta un vienota Eiroatlantijas drošības savienība. Mēs Latvijā jau no NATO pārveides procesa paša sākuma esam bijuši pārliecināti, ka šajā jaunajā drošības sistēmā jāietilpst visām Eiropas valstīm un ir jāļauj saklausīt katras nācijas balsi. Man dotā izdevība uzstāties Ziemeļatlantijas padomē pierāda, ka tas kļūst par realitāti.

Dāmas un kungi!

Mēs Baltijas valstīs uzskatām, ka mūsu uzņemšana NATO būs vislabākais līdzeklis, kā pierādīt, ka aukstais karš pieder pagātnei. Tuvākajos mēnešos mēs patiesi nedrīkstam palaist garām izdevību nobruģēt ceļu, lai tas varētu notikt.

Atjaunojuši savu neatkarību, mēs esam izbēguši no savas pagātnes. Taču mēs vēl neesam atbrīvojušies no sajūtas, ka esam ieslodzīti mūsu ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ. Mums nepatīk būt ieslodzījumā ne vēsturisko apstākļu, ne ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ. Mēs, protams, nevaram mainīt savu ģeogrāfiju. Taču mēs varam, un to mēs arī darīsim, dot ieguldījumu, lai mūsu reģionā un kopumā visā Eiropā būtu drošība un stabilitāte, tādējādi pierādot, ka Latvija kā NATO jauna dalībvalsts būtu drošības radītāja. Mēs esam stingri pārliecināti par to, ka jaunajai Eiropas drošības celtnei jābalstās nevis uz ģeopolitiskiem apsvērumiem, bet uz savstarpēju sadarbību un atbilstošiem ieguldījumiem. Cilvēks ir tāds, kādu to radījis Dievs, bet mēs varam mainīt savas institūcijas.

Atļaujiet man minēt svarīgākos ieguldījumus, ko esam jau devuši.

Pirmkārt, Latvija ir pierādījusi, ka tā ir uzticīga Eiroatlantijas savienības pamatprincipiem — demokrātijai, brīvībai un tiesiskumam, kā arī EDSO normām un principiem. Šo apgalvojumu apstiprina šādi fakti:

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!