• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Čīles ārlietu ministra vietnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.05.1997., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43242

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.156

Noteikumi par naudas balvām par izciliem sasniegumiem sportā

Vēl šajā numurā

02.05.1997., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Čīles ārlietu ministra vietnieks

— pie Saeimas priekšsēdētāja biedra

Trešdien, 30.aprīlī, Saeimas priekšēdētāja biedrs Andris Ameriks tikās ar Čīles Republikas ārlietu ministra vietnieku Mariano Fernandesu (attēlā pa labi) un delegāciju, kas viņu pavada. Sarunā piedalījās Čīles Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ugo Kubiljoss, kā arī goda konsuls Oļegs Kuzņecovs.

Sarunas gaitā abas puses sprieda par Latvijas un Čīles divpusējo attiecību tālāku padziļināšanu. A.Ameriks pauda domu, ka attiecības ar Čīli ir attīstījušās visnotaļ pozitīvi, un apliecināja Latvijas ieinteresētību paplašināt savstarpēji izdevīgu sadarbību. Īpaša vērība būtu jāvelta četriem divpusējo attiecību aspektiem — sadarbībai parlamentu līmenī, kontaktiem valdību līmenī, sadarbībai ekonomikas un kultūras jomā, kā arī cilvēku personīgajiem kontaktiem. Čīles ārlietu ministra vietnieks uzsvēra politisko attiecību nozīmīgumu, kā arī apliecināja Čīles vēlmi veicināt vēl ciešāku sadarbību parlamentu līmenī, savstarpēji apmainoties delegācijām. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka sadarbības padziļināšana kultūras jomā un cilvēku personīgie kontakti veicinātu savstarpēju uzticību un izpratni par procesiem abās valstīs. A.Ameriks pozitīvi novērtēja Čīles investoru vēlmi apmaksāt viena Latvijas jaunieša studijas Čīles Diplomātu akadēmijā.

Pārrunājot savstarpējo ekonomisko attiecību aspektus, abas puses atzīmēja, ka šo attiecību labs piemērs ir PROEXPO SIA “Šķīstošo dzērienu rūpnīca” atklāšana Rīgā, kur Čīles kompānija “Corpora Tres Montes” investējusi ievērojamus līdzekļus.

Sarunas dalībnieki apmainījās viedokļiem par abu valstu sadarbību ar Eiropas Savienības institūcijām, kā arī par Latvijas integrēšanos Eiropas struktūrās un tās drošības garantijām.

Saeimas priekšsēdētāja vietnieks A.Ameriks nodeva oficiālu ielūgumu Čīles parlamenta spīkeram un parlamentāriešiem apmeklēt Latviju.

Saeimas preses dienests

— pie ārlietu ministra

Vakar, 1.maijā, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Čīles Republikas ārlietu ministra vietnieku Mariano Fernandesu.

M.Fernandess īpašu uzmanību veltīja dinamiskajām attiecībām ekonomiskajā jomā, izsakot cerību, ka Čīles kompānijas “Corpora Tres Montes” līdzšinējās veiksmīgās investīcijas Latvijā stimulēs citu Čīles sabiedrību interesi gan par Latvijas valsti, gan par Baltijas reģionu kopumā. V.Birkavs atzinīgi novērtēja Čīles kompāniju ienākšanu Latvijas tirgū un kā svarīgu faktoru investīciju piesaistīšanai atzīmēja jau esošo brīvo tirgu Baltijas valstu starpā, kā arī Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli Baltijas jūras reģiona un Centrālās, un Austrumeiropas valstu vidū, piemetinot, ka Latvijas iespējamā drīzā pievienošanās CEFTA līgumam padara šo reģionu īpaši pievilcīgu un perspektīvu ārvalstu investīcijām. Puses ar gandarījumu atzīmēja jūnijā gaidāmās Latvijas un Čīles ekspertu sarunas par investīciju veicināšanas un sadarbības līgumu starp abām valstīm. Čīles un Latvijas valstu amatpersonas augstu novērtēja Latvijas goda konsula Čīlē Karlosa Parras Marino darbību. Sarunas gaitā V.Birkavs un M.Fernandess pārrunāja arī iespējas paplašināt attiecības kultūras un informācijas tehnoloģijas jomā. V.Birkavs izteica pateicību Čīles pusei par iespēju Latvijas diplomātiem mācīties Čīles Diplomātu akadēmijā.

Sarunas gaitā puses īsumā pārrunāja sadarbību starptautiskajās organizācijās, izsakot pateicību viena otrai par atbalstu ANO institūciju, to skaitā arī ECOSOC, vēlēšanās.

Sarunas noslēgumā Čīles ārlietu ministra vietnieks ielūdza Latvijas ārlietu ministru apmeklēt Čīles Republiku.

Čīles ārlietu ministra vietnieka Mariano Fernandesa vizīte Latvijā ir pirmā Latīņamerikas valstu augsta ranga amatpersonas vizīte Latvijā.

ĀM preses centrs

— pie ekonomikas ministra

30.aprīlī LR ekonomikas ministrs Guntars Krasts tikās ar Čīles Republikas ārlietu ministra vietnieku Mariano Fernandesu un viņa vadītās oficiālās delegācijas locekļiem, kuru pirmā vizīte Latvijā notiek dienās, kad Rīgā savu darbību sāk Čīles kompānija “Corpora Tres Montes”.

Sarunas gaitā notika domu apmaiņa par Latvijas un Čīles tautsaimniecības svarīgākajām problēmām, kā arī abu valstu ekonomiskās sadarbības attīstības iespējām. Guntars Krasts un Mariano Fernandess bija vienisprātis, ka būtu lietderīgi novembrī sarīkot kopīgu semināru Latvijas un Čīles uzņēmējiem, lai uzlabotu informācijas apmaiņu par investīciju un tirdzniecības iespējām. Apspriesta arī iespēja Latvijas uzņēmējiem piedalīties ikgadējā starptautiskajā gadatirgū, kas parasti oktobrī notiek Čīlē.

Ieva Jākobsone,

EM preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!