• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 6. maija noteikumi Nr. 171 "Noteikumi par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.1997., Nr. 114/115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43364-noteikumi-par-kompensacijas-aprekinasanu-bijusajiem-zemes-ipasniekiem-vai-vinu-mantiniekiem-un-maksas-noteiksanu-par-ipasuma-no...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabinets noteikumi Nr.172

Kārtība, kādā izsniedzami apliecinājumi par ēkām, kurās nav valsts ieguldījuma

Vēl šajā numurā

09.05.1997., Nr. 114/115

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 171

Pieņemts: 06.05.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabinets noteikumi Nr.171

Rīgā 1997.gada 6.maijā  (prot. Nr.24 13.§)

Noteikumi par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās

Izdoti saskaņā ar likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās" 12.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek aprēķināta un izmaksāta kompensācija par bijušajiem zemes īpašumiem, kā arī noteikta maksa par īpašumā nodoto zemi pilsētās.

II. Kompensācijas aprēķināšana bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem

2. Kompensāciju par zemi tās bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem visos gadījumos aprēķina saskaņā ar Ministru kabineta 1994.gada 12.aprīļa noteikumiem nr.94 "Par pilsētu zemes vērtēšanu".

3. Kompensācijas kopējo apmēru (latos) aprēķina Valsts zemes dienesta rajonu (pilsētu) nodaļas un aprēķinu iesniedz apstiprināšanai attiecīgajā pilsētas zemes komisijā.

4. Pilsētas zemes komisija, pamatojoties uz aprēķināto kompensācijas apmēru par bijušo zemes īpašumu un kompensācijas sadali mantiniekiem, pieņem lēmumu par kompensācijas piešķiršanu privatizācijas sertifikātos.

5. Piecu dienu laikā pēc lēmuma par kompensācijas piešķiršanu pieņemšanas pilsētas zemes komisija nosūta to kompensācijas pieprasītājam, Latvijas Attīstības aģentūras Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centram un privatizējamai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Krājbanka" vai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Hipotēku un zemes banka" (atkarībā no tā, kuru no minētajām bankas iestādēm savā iesniegumā norādījis kompensācijas pieprasītājs).

6. Privatizējamā valsts akciju sabiedrība "Latvijas Krājbanka" vai valsts akciju sabiedrība "Latvijas Hipotēku un zemes banka", pamatojoties uz pilsētas zemes komisijas lēmumu par kompensācijas piešķiršanu un kompensācijas saņēmēja iesniegumu, kuram pievienota attiecīgā lēmuma kopija, mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas katram kompensācijas saņēmējam atver privatizācijas kontu un izsniedz privatizācijas sertifikātu grāmatiņu.

7. No kompensācijas summas nodokļus neiekasē.

8. Ja kompensācijas pieprasītājs nav apmierināts ar aprēķināto kompensācijas apmēru, viņam ir tiesības griezties tiesā.

III. Maksas noteikšana par īpašumā nodoto zemi

9. Maksas apmēru par īpašumā nodoto zemi nosaka atbilstoši zemes kadastrālajai vērtībai.

10. Pēc zemes pieprasītāja pieteikuma zemes kadastrālo vērtību nosaka Valsts zemes dienests.

11. Zemes novērtējums tiek izteikts latos un iesniegts attiecīgajai pilsētas zemes komisijai.

12. Pirms lēmuma pieņemšanas par zemes nodošanu īpašumā par maksu pilsētas zemes komisija iepazīstina zemes pieprasītāju ar zemes novērtējumu un sastāda par to attiecīgu protokolu.

13. Zemes novērtējums veicams un maksa aprēķināma par īpašumā nodoto zemes platību, kuras robežas ir nostiprinātas dabā.

14. Lēmumā par zemes nodošanu īpašumā par maksu pilsētas zemes komisija, pamatojoties uz Valsts zemes dienesta iesniegto zemes novērtējumu, apstiprina maksas apmēru latos un privatizācijas sertifikātos (pēc to nominālvērtības lēmuma pieņemšanas brīdī).

15. Lēmumu par zemes nodošanu īpašumā par maksu pieņem pilsētas zemes komisija un desmit dienu laikā nosūta zemes ieguvējam, Valsts zemes dienesta rajona (pilsētas) nodaļai un valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Hipotēku un zemes banka" (tās nodaļai).

16. Pilsētas zemes komisijas lēmumu par zemes nodošanu īpašumā par maksu ir tiesības apstrīdēt tiesā mēneša laikā pēc tā pieņemšanas.

17. Zemes ieguvēja pienākums ir trīs mēnešu laikā pēc pilsētas zemes komisijas lēmuma par zemes nodošanu īpašumā saņemšanas noslēgt ar valsts akciju sabiedrību "Latvijas Hipotēku un zemes banka" līgumu par zemes īpašuma izpirkšanu.

18. Ja šo noteikumu 17.punktā minētajā termiņā zemes ieguvējs bez attaisnojošiem iemesliem līgumu nav noslēdzis, pilsētas zemes komisija nosaka brīdinājuma termiņu un, ja arī brīdinājuma termiņā līgums netiek noslēgts, atceļ savu lēmumu par zemes nodošanu īpašumā par maksu, kā arī izskata jautājumu par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem vai par zemes nodošanu citai personai.

19. Strīdus starp zemes ieguvēju un pilsētas zemes komisiju izšķir tiesa.

20. Zemes izpirkšanas noteikumus, līguma par zemes īpašuma izpirkšanu noslēgšanas kārtību un tā paraugu izstrādā valsts akciju sabiedrība "Latvijas Hipotēku un zemes banka".

21. Zemes izpirkšanas līgumā paredzētais izpirkšanas laiks nedrīkst būt ilgāks par desmit gadiem.

22. Izpērkot zemi ar pakāpenisku maksājumu, pirmā maksājuma lielums nedrīkst būt mazāks par 25% no izpērkamās zemes vērtības.

IV. Neatgūtās zemes pašreizējās vērtības kompensēšanas kārtība bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem

23. Neatgūtās zemes pašreizējās vērtības kompensāciju bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās" 12.panta pirmās daļas 1. un 2.punktā minētajos gadījumos aprēķina atbilstoši zemes kadastrālajam novērtējumam šo noteikumu 3.-8. punktā noteiktajā kārtībā un termiņos neatkarīgi no tā, vai bijušā zemes īpašnieka vai viņa mantinieku mantotās zemes tiesiskais ieguvējs ir vai nav noslēdzis šo noteikumu 17.punktā minēto līgumu.

24. Ar pilsētas zemes komisijas lēmumu apstiprināto kompensācijas sertifikātu daudzumu prasītāja kontā ieskaita tā bankas iestāde, kurā atvērts kompensācijas saņēmēja sertifikātu konts vai kura norādīta kompensācijas saņēmēja iesniegumā.

V. Pārejas jautājumi

25. Koeficientus zemes vērtības pārrēķināšanai pašreizējās cenās (latos) atbilstoši 1938.–1940.gada cenām (pirmskara latos) izstrādā Valsts zemes dienests.

26. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1994.gada 29.novembra noteikumus nr.220 "Par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 141.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministra vietā – finansu ministrs R.Zīle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!