• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saruna: par Tieslietu ministrijas lomu tiesu sistēmas finansēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.1997., Nr. 116/118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43424

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Triju Zvaigžņu ordeņa goda zīmes - sakaru darbiniekiem

Vēl šajā numurā

13.05.1997., Nr. 116/118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saruna: par Tieslietu ministrijas lomu tiesu sistēmas finansēšanā

Vakar, 12.maijā, Rīgā, Reiterna namā, tika atklāts Eiropas Padomes un Tieslietu ministrijas rīkotais seminārs — “Tieslietu ministrijas loma tiesu sistēmas finansēšanā”

Ar šo jautājumu cieši saistīta valstu Tieslietu ministriju atbildība par tiesu varu demokrātiskā valstī. Seminārā piedalās pieredzējuši eksperti, tiesneši un Tieslietu ministriju pārstāvji no Francijas, Šveices, Norvēģijas, Spānijas, Holandes, Lielbritānijas, kā arī vairākām Viduseiropas, Austrumeiropas valstīm, protams, no Baltijas — Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Šis juridisko lietpratēju saiets ir kā turpinājums aprīļa sākumā notikušajai starptautiskajai tieslietu konferencei. Latvija arvien biežāk kļūst par nozīmīgu sarunu vietu šādu starptautisko konferenču rīkošanā.

Atklājot semināru, Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Maija Sauļūna pateicās Eiropas Padomes Juridisko lietu direktorāta vadītājam Gijam de Velam (Guy de Vel) par iespēju mācīties, dalīties pieredzē, lai stiprinātos tiesu prestižs un neatkarība.

Uzrunājot un sveicot starptautiskā semināra dalībniekus, Latvijas Republikas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs uzsvēra galvenos jautājumus, kurus būtu lietderīgi pārrunāt un diskutēt. Tas ir jo svarīgi tāpēc, ka daudzām valstīm, kas atguvušas neatkarību pēdējos gados, samērā īsā laikā ir jāpārveido likumdošana, jāveido neatkarīgas, spēcīgas tiesas. Šajā ziņā ļoti būtiska ir valsts finansiālā palīdzība, tiesnešu, tehnisko darbinieku profesionālā izglītošana, ētiskais aspekts, investīciju racionāla izmantošana. Un šajās dienās notiekošais seminārs ir labs pamats sekmīgam darbam turpmāk daudzās valstīs, kuru pārstāvji šeit piedalās.

Eiropas Padomes Tieslietu direktorāta vadītājs Gijs de Vels savā ievadrunā izteica gandarījumu par Latvijas centieniem virzībā uz Eiropas Savienību un pasākumiem, kas tiek rīkoti Rīgā, lai mācītos, lai Latvijā kā demokrātiskā valstī nostiprinātos arī tiesu vara. Bet tās neatkarība ir cieši saistīta ar valsts, Tieslietu ministrijas lomu tiesu sistēmas finansēšanā.

Jāpiebilst, ka vizītes ietvaros Gijs de Vels tiksies ar Latvijas Republikas iekšlietu ministru Daini Turlo, LR ģenerālprokuroru Jāni Skrastiņu, Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītāju Aivaru Endziņu, Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu, Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētaju Aivaru Niedri un vēl citām atbildīgām amatpersonām. Semināra pirmajā dienā referātu par Tieslietu ministrijas atbildību par tiesu varu demokrātiskā valstī nolasīja Filips Lemērs (Philippe Lemaire) , Francijas Tieslietu ministrijas Juridiskā dienesta direktora vietnieks, bet par tiesu varas neatkarību un budžetu runāja pārstāvji no Šveices un Norvēģijas.

Semināra gaitā paredzētas diskusijas, domu apmaiņa pie apaļā galda.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, “LV” .

Latvijas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs

Eiropas Padomes Juridisko lietu direktorāta vadītājs Gijs de Vels

Francijas Tieslietu ministrijas Juridiskā dienesta direktora vietnieks Filips Lemērs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!