• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta Tautību konsultatīvās padomes darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.1997., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43491

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Ministru prezidenta - Baltkrievijas vēstnieks

Vēl šajā numurā

16.05.1997., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par Valsts prezidenta Tautību konsultatīvās padomes darbību

Atsaucoties uz laikrakstā SM publicēto rakstu “ Bunt na prezidentskom korabļe

Valsts prezidenta padomnieks tautību jautājumos Reinis Āboltiņš dara zināmu, ka Tautību konsultatīvā padome (TKP) savulaik tika nodibināta, lai veicinātu valsts un sabiedrības dialogu par nacionālo saskaņu. Padomes sabiedriskā funkcija atbilstoši padomes nolikumam ir viedokļa veidošana jautājumos, kas saistīti ar nacionālo politiku Latvijā un ar Latvijas tautību tiesībām uz līdzdalību sabiedrisko, politisko un kultūras jautājumu risināšanā. TKP tika izveidota ar mērķi izstrādāt priekšlikumus Latvijā dzīvojošo tautību tiesisko, sociāli ekonomisko, politisko un kultūras problēmu risināšanai, kā arī rosināt diskusiju par to personu iekļaušanu Latvijas sabiedrībā, kuras savu dzīvi ir saistījušas ar Latviju vai vēlas to darīt. Padome priekšlikumus minētajos jautājumos izstrādā, lai Valsts prezidents, gan dodot ieteikumus Saeimai un Ministru kabinetam, gan uzrunājot sabiedrību, ņemtu vērā TKP viedokli.

Komentējot presē ( SM 14.05.97.) atspoguļoto Saeimas deputāta V.Dozorceva kunga viedokli par padomes izveidošanu un vilšanos šajā struktūrā, jāatzīmē, ka katram ir tiesības brīvi paust savu viedokli. Dozorceva kungu acīmredzot neapmierināja izveidojusies situācija, un viņš uzskatīja par nepieciešamu to darīt zināmu plašākai sabiedrībai. Jāpiebilst, ka citi padomes locekļi, piemēram, Boriss Cilevičs un Ruta Marjaša, lai arī pauž norūpētību par līdzšinējā darba efektivitāti, tomēr uzskata, ka darbs būtu jāturpina. Kaut arī jāpārvar grūtības, tomēr tiks meklēti ceļi tautību problēmu risināšanai.

Jāatzīst, ka ne viss, iespējams, noritējis gludi un ne visas atsevišķu padomes locekļu, kā arī padomes ieceres ir radušas taustāmu atspoguļojumu dzīvē dažādu normatīvo aktu veidā. Tomēr gribētos atzīmēt, ka Valsts prezidenta redzeslokā ir gan stratēģiski jautājumi, piemēram, mazākumtautību izglītības attīstība, gan arī konkrēti un tikpat sasāpējuši jautājumi kā Latvijas nacionālo kultūras biedrību asociācijas ēkas Slokas ielā 37 liktenis.

Prezidents uzskata, ka, neskatoties uz nepilnībām padomes darbā, padomes iespējas nebūt nav izsmeltas, nepieciešams rast optimālu risinājumu padomes darbam, kā arī pievērst lielāku uzmanību TKP locekļu viedokļa paušanai masu saziņas līdzekļos, kuri, kā ar nožēlu jāatzīst, pievērš uzmanību tikai skandaloziem notikumiem, bet reti izrāda interesi ietekmēt problēmas risinājumu tās veidošanās procesā. Līdz šim no padomes locekļiem saņemts maz piedāvājumu par tautību jautājuma risināšanas iespējamiem veidiem. No tiem, kas ir saņemti, vieni priekšlikumi bijuši vispārīgi, savukārt citus atbilstošajā brīdī nav bijis iespējams nekavējoties virzīt politiskajā dienaskārtībā pastāvošā politisko spēku samēra dēļ.

Nacionālo jautājumu risināšana prasa spēju elastīgi uztvert un komentēt notiekošo un spēju nesaasināt pretrunas, ja tādas ir. Tā kā tautību jautājumi skar visu sabiedrību un cieši saistīti ar pastāvošo aizspriedumu un aizvainojumu pārvarēšanu, tad ārkārtīgi svarīga ir mērķtiecīga un pacietīga ilgtermiņa rīcība.

Prezidents ir gatavs piedalīties sanāksmēs, kurās tiek piedāvāti konkrēti rakstveidā formulēti dokumenti ar īstenojamiem priekšlikumiem. Prezidents uzskata, ka padomes locekļiem, gan visiem kopā, gan katram atsevišķi, analizējot esošo situāciju, aktīvāk jāmeklē un jāpiedāvā konkrēti pilsoniskās saskaņas veidošanas ceļi.

Valsts prezidents uzskata, ka padomei darbs ir jāturpina, jo līdz šim padomē paustajām atziņām par norisēm sabiedrībā un nepieciešamību mainīt iesīkstējušus priekšstatus par sabiedrības sakļautību ir rasts turpinājums, rosinot politisko spēku pārstāvjus apspriest naturalizācijas, pilsonības un citus jautājumus. Ir jāturpina strādāt, pārvarot neskaidrības un veidojot savstarpējas sapratnes gaisotni, jo kultivējot skeptisku noskaņojumu, visai sabiedrībai un valstij svarīgus jautājumus nav iespējams veiksmīgi risināt. Nevis durvju aizciršana ceļā uz grūtību pārvarēšanu, bet gan pacietīgs un ilgstošs darbs var virzīt sabiedrību tuvāk mērķim, kas kalpotu visu Latvijas iedzīvotāju interesēm.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!