• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1997. gada 8. maija noteikumi Nr. 11 "Nolikums par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu juridiskām personām uzņēmējdarbības veikšanai autoceļu uzturēšanā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1997., Nr. 122/123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.189

Par piena izsniegšanu profilaktiskos nolūkos

Vēl šajā numurā

20.05.1997., Nr. 122/123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 08.05.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nozaru dokumenti

Satiksmes ministrija

Noteikumi nr. 11 Rīgā 1997. gada 8. maijā

Nolikums par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu juridiskām personām uzņēmējdarbības veikšanai autoceļu uzturēšanā

Izdots saskaņā ar 1996. gada 19. novembra

Ministru kabineta noteikumu nr. 434

"Noteikumi par atsevišķu uzņēmējdarbības

veidu licencēšanu" 11. punkta 10. apakšpunktu

I. Licencēšanas mērķis

1. Licences izsniegšanas mērķis ir autoceļu (ielu) lietotāja drošības nodrošināšana, valsts un pašvaldību interešu aizsardzība, nodrošinot, ka autoceļu infrastruktūras uzturēšanu veic juridiskās personas ar nepieciešamo kompetenci un resursiem šo darbu kvalitatīvai izpildei un spēju nest atbildību par uzturēšanas darbu rezultātiem.

II. Licenču veidi

2. Licences tiek izsniegtas kompleksai autoceļu (ielu) tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai.

Autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu komplekss ir autoceļu īpašnieku noteikts darbu apkopojums, ko licences ieguvējs veic licencē nodalītajā attiecīgā īpašnieka pārvaldītajā autoceļa tīkla daļā vai tīklā, nodrošinot autoceļa īpašnieka noteiktās autoceļu ikdienas stāvokļa prasības un nesot līgumā noteikto atbildību par novirzēm no šīm prasībām.

3. Atsevišķu autoceļu (ielu) ikdienas uzturēšanas darbu izpildei īpaša licence nav nepieciešama un tos var veikt bez licences vai ar būvniecības licenci.

4. Licenču veidi atkarībā no autoceļu tīkla vai tā daļas īpašuma piederības ir šādi:

4.1. licence kompleksai valsts autoceļu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai;

4.2. licence kompleksai pilsētu ielu tīkla vai tā daļas uzturēšanai;

4.3. licence kompleksai pagastu autoceļu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai.

III. Licenču izsniedzējs

5. Licenci kompleksai valsts autoceļu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai izsniedz Satiksmes ministrija.

6. Licenci kompleksai pilsētu ielu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai izsniedz attiecīga pašvaldība.

7. Licenci kompleksai pagastu autoceļu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai izsniedz attiecīga pašvaldība.

8. Licences izsniedzējs nosaka ikdienas uzturēšanas kompleksā ietilpstošo darbu sastāvu un darbu izpildes tehniskās prasības.

IV. Licenču saņēmēji

9. Licence kompleksai valsts autoceļu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai nepieciešama juridiskām personām, kas veic valsts autoceļu uzturēšanas darbus saskaņā ar šī nolikuma 2. pielikumu.

10. Licence kompleksai pilsētu ielu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai nepieciešama juridiskām personām, kuras veic pilsētu ielu uzturēšanas darbus saskaņā ar attiecīgas pašvaldības apstiprināto šo darbu sarakstu.

11. Licence kompleksai pagastu autoceļu tīkla vai tā daļas ikdienas uzturēšanai nepieciešama juridiskām personām, kas veic pagastu autoceļu uzturēšanas darbus saskaņā ar šī nolikuma 3. pielikumu.

12. Juridiskas personas, kuras vēlas veikt autoceļu (ielu) uzturēšanas darbus, bet nav tiesīgas saņemt licenci tehniskā nodrošinājuma vai pieredzes trūkuma dēļ, var piedalīties šo darbu izpildē kā apakšuzņēmējs licencētai juridiskai personai.

V. Licences saņemšanas kārtība

13. Licences pretendents licencēšanas komisijai iesniedz dokumentus, kas apliecina tā spēju veikt šos darbus kompleksā.

14. Licences saņemšanai, kā arī pagarināšanai pēc tās derīguma termiņa beigšanās uzņēmuma vadītāja vārdā (juridiskai personai) jāiesniedz attiecīgai licencēšanas komisijai uz uzņēmuma veidlapas pieteikums atbilstoši šā nolikuma 1. pielikumā dotajam paraugam.

15. Pretendenta pieteikumu licences saņemšanai kompleksai autoceļu (ielu) tīkla uzturēšanai izskata licences izsniedzēja izveidota komisija piecu cilvēku sastāvā - komisijas priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieks, divi locekļi un sekretārs. Komisija ir tiesīga darboties, ja tās sēdē piedalās ne mazāk kā četri locekļi, kuru skaitā obligāti jābūt komisijas priekšsēdētājam vai tā vietniekam un sekretāram.

Lēmumus komisija pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja balsis dalās vienādās daļās, izšķirošā ir priekšsēdētāja vai tā vietnieka (ja priekšsēdētājs sēdē nepiedalās) balss.

Komisija protokolē savu sēžu norisi. Protokolus paraksta komisijas priekšsēdētājs vai tā vietnieks un sekretārs.

16. Komisijai ir tiesības nozīmēt ekspertu pretendenta iesniegto dokumentu pārbaudei.

17. Lai pieņemtu lēmumu par licences piešķiršanu, komisija nosaka pretendentu spēju izpildīt šī nolikuma 5. punktā norādītās prasības, kā arī izvērtē šādus pretendenta darbības rādītājus:

17.1. eksperta slēdziens, ja tāds nepieciešams;

17.2. darbības raksturojums autoceļu (ielu) uzturēšanā pēdējo trīs gadu laikā;

17.3. tiešo darbu vadītāju izglītība, specialitāte un darba stāžs autoceļu uzturēšanā;

17.4. autoceļu uzturēšanas mehānismu un iekārtu komplektācija un stāvoklis;

17.5. palīgražošanas raksturojums un darbu organizācijas pamatprincipi;

17.6. likumdošanā noteikto nodevu un nodokļu nomaksa.

18. Komisijai ir tiesības pieprasīt citas ziņas, kas apliecina licences pieprasītāja spēju kvalitatīvi veikt autoceļu (ielu) uzturēšanas darbus.

19. Ja iesniegtajā pieteikumā nav ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, komisija atliek jautājuma izskatīšanu un informē par to pieteikuma iesniedzēju.

Jautājums jāizskata divu nedēļu laikā pēc papildu informācijas vai dokumenta saņemšanas.

20. Licence vai motivēts rakstveida atteikums uzņēmējdarbības veikšanai autoceļu (ielu) uzturēšanā licences izsniedzējam jāizsniedz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas. Atteikumu var pārsūdzēt likumā paredzētajā kārtībā.

Licences paraugs dots šā nolikuma 4. pielikumā.

21. Licenci pēc komisijas novērtējuma izsniedz uz laiku no viena līdz pieciem gadiem. Pēc licences derīguma termiņa beigšanās komisija ir tiesīga to pagarināt uz laiku līdz pieciem gadiem.

22. Licenci izsniedz vai pagarina pēc tam, kad licences pieprasītājs ir nomaksājis Ministru kabineta 1995. gada 31. marta noteikumu nr. 77 "Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem" noteikto nodevu, kā arī apmaksājis eksperta darbu saskaņā ar Finansu ministrijas apstiprināto izcenojumu.

VI. Licences izmantošana

23. Par licences izmantošanu ir atbildīgs tās īpašnieks.

24. Licences īpašnieks nav tiesīgs nodot to citām juridiskām personām.

25. Starp autoceļu (ielu) īpašnieku - licences devēju un licences ieguvēju tiek noslēgts līgums par ikdienas uzturēšanas darbu veikšanu nodalītajā ceļu tīklā vai tā daļā noteiktajā laika periodā.

26. Ikdienas uzturēšanas darbu kompleksa licences turētājs ir tiesīgs piesaistīt atsevišķu darbu veikšanai juridiskās un fiziskās personas kā apakšuzņēmējus.

27. Licences turētājs nes pilnu atbildību par iesaistīto apakšuzņēmēju darba rezultātiem licences izsniedzēja priekšā atbilstoši noslēgtajam līgumam par ikdienas uzturēšanas darbu kompleksa veikšanu licencē norādītajā ceļu tīklā.

28. Licences anulē:

28.1. ja tiek konstatēts, ka licences saņēmējs par savu uzņēmumu ir sniedzis nepatiesas ziņas;

28.2. ja licences īpašnieks ir pārkāpis licenču izsniedzēju noteiktās autoceļu (ielu) uzturēšanas tehniskos noteikumus, par ko komisija no darba pasūtītāja ir saņēmusi atbilstošu iesniegumu;

28.3. ja licences īpašnieks ir pārkāpis likumus vai citus tiesību aktus.

28.4. Lēmuma pieņemšanai par licences anulēšanu uz komisijas sēdi jāuzaicina licences īpašnieks. Ja licences īpašnieks bez attaisnojoša iemesla uz komisijas sēdi neierodas, lēmumu var pieņemt bez viņa klātbūtnes. Lēmumu ar atbilstošu motivāciju komisija nosūta licences īpašniekam.

28.5. Licences bijušajam īpašniekam ir tiesības pārsūdzēt komisijas lēmumu par licences anulēšanu likuma noteiktā kārtībā.

VII. Pārejas noteikumi

29. Noteikumi stājas spēkā ar to parakstīšanas brīdi.

30. Satiksmes ministrijas licences, kuras izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, ir spēkā licencē norādītajā derīguma termiņā.

31. Noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

32. Atzīt par spēku zaudējušu Satiksmes ministrijas 1996. gada 4. marta pavēli Nr. 15 "Par uzņēmējdarbības, kas saistīta ar autoceļu uzturēšanu, licencēšanu".

33. Licences izsniedzējs vienlaicīgi ar komisijas izveidošanu nosaka komisijas adresi, kuru publicē oficiālajā laikrakstā.

Ministrs V. Krištopans

Autosatiksmes departamenta direktors T. Straume

1. pielikums

Satiksmes ministrijas

1997. gada 8. maija noteikumiem nr. 11

Pieteikums

Lūdzu izsniegt manis vadītajam uzņēmumam licenci kompleksai uzņēmējdarbības veikšanai autoceļu (ielu) tīkla uzturēšanā (jānorāda vēlamais licences veids). Par uzņēmumu sniedzu šādas ziņas:

1. Uzņēmuma pilns nosaukums, adrese un norēķinu rēķins.

2. Uzņēmuma darbības raksturojums autoceļu (ielu) uzturēšanā pēdējo trīs gadu laikā (objekti vai darba veidi, pasūtītāji).

3. Uzņēmuma vadība un pastāvīgā darbā pieņemts inženiertehniskais personāls:

3.1. uzvārds, vārds,

3.2. dzimšanas gads,

3.3. izglītība un specialitāte;

3.4. darba gaitu apraksts (gadi, darbavietas, amati),

3.5. darba stāžs autoceļu (ielu) uzturēšanā,

3.6. Latvijas Būvinženieru savienības būvprakses sertifikāta kopija (obligāta prasība valsts autoceļu uzturēšanā),

3.7. darba līguma kopija ar būvprakses sertifikāta īpašnieku.

4. Uzņēmuma strādnieku skaits pa kvalifikācijas grupām:

• transporta līdzekļu vadītāji;

• mehānismu vadītāji;

• ceļu strādnieki;

• atslēdznieki u.c.

5. Uzņēmuma tehniskais nodrošinājums:

5.1. autoceļu uzturēšanas mehānismu un iekārtu saraksts, norādot to izgatavošanas gadu un faktiski nostrādāto laiku;

5.2. darbu vadītāju iecirkņu skaits un izvietojums attiecībā pret uzturamo ceļu (ielu) tīklu;

5.3. palīgražošanas cehu izvietojums un īss raksturojums (mehāniskās darbnīcas, karjeri, kaisāmā materiāla krautnes u.c.).

Ja uzņēmuma rīcībā nav 5. punktā minētais uzņēmuma tehniskais nodrošinājums, uzņēmējam jāiesniedz komisijai autoceļu uzturēšanas tehnikas nomas līgumi.

6. Pieteikumam bez tam jāpievieno:

6.1. uzņēmuma reģistrācijas apliecības kopija;

6.2. MK 1996. gada 19. novembra noteikumu nr. 434 "Noteikumi par atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanu" noteiktajā kārtībā saņemtas licences kopija derīgo izrakteņu ieguvei (obligāta prasība valsts autoceļu uzturēšanā);

6.3. uzņēmuma bilance - finansu pārskats par pēdējo atskaites periodu pirms pieteikuma iesniegšanas;

6.4. izziņa no VID par spēkā esošo nodokļu nomaksāšanu par pēdējo atskaites periodu pirms pieteikuma iesniegšanas.

Uzņēmuma vadītāja uzvārds un paraksts.

Zīmogs. Autosatiksmes departamenta direktors T. Straume

2. pielikums

Satiksmes ministrijas

1997. gada 8. maija noteikumiem nr. 11

Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu, kas izpildāmi kompleksi, saraksts

Nr. p.k. Darba nosaukums
1. Ceļu uzturēšana ziemā
1.1. Virziena spraužu uzstādīšana, novākšana un uzglabāšana.
1.2. Autoceļu attīrīšana no sniega un tā aizvākšana.
1.2.1. Autoceļa attīrīšana no irdena sniega ar automašīnām un mehānismiem,
aprīkotiem ar sniega lāpstām.
1.2.2. Autoceļu attīrīšana no sniega slīpi attiecībā pret ceļa asi.
1.2.3. Sniega vaļņu pārvietošana ārpus ceļa klātnes robežām.
1.2.4. Autopaviljonu, autobusu pieturvietu, atpūtas vietu teritorijas
attīrīšana no sniega.
1.2.5. Sniega novākšana no tiltu un satiksmes pārvadu braucamās daļas
un ietvēm.
1.2.6. Sniega vaļņu un tranšeju izveidošana.
1.3. Sniegvairu uzstādīšana un novākšana.
1.4. Slīdamības likvidēšana.
1.4.1. Slīdamības likvidēšana ar smilts-sāls maisījumu.
1.4.2. Slīdamības likvidēšana ar smilti un šķembiņām.
1.4.3. Slīdamības likvidēšana ar mitro sāli.
1.4.4. Slīdamības likvidēšana ar sāls šķīdumu.
1.4.5. Slīdamības likvidēšana, izveidojot risas apledojumā.
1.5. Caurteku ieziemošana un atkausēšana.
1.6. Ceļu apsekošana ziemā.
2. Tiltu, satiksmes pārvadu un caurteku uzturēšana
2.1. Tiltu brauktuves attīrīšana no sanesumiem.
2.2. Tiltu brauktuves mazgāšana.
2.3. Tiltu ūdens novadu sistēmas attīrīšana.
2.4. Deformācijas šuvju kopšana.
2.4.1. Tērauda šuvju attīrīšana no sanesumiem.
2.4.2. Tērauda šuvju regulēšana.
2.4.3. Mastikas šuvju tīrīšana un aizpildīšana.
2.5. Tilta margu un barjeru bojāto posmu remonts vai nomaiņa.
2.6. Tilta konusu, ūdens regulējošo būvju un atbalsta sienu uzturēšana.
2.6.1. Izskaloto uzbērumu atjaunošana.
2.6.2. Bojāto nostiprinājumu atjaunošana.
2.7. Upes gultnes attīrīšana no sanesumiem.
2.8. Sīko bojājumu tiltu konstrukcijās novēršana.
2.9. Tilta margu un barjeru tīrīšana un krāsošana.
2.10. Tiltu asfaltbetona un cementbetona segumu bojājumu novēršana.
2.11. Caurteku attīrīšana no sanesumiem.
2.12. Bojāto caurteku posmu un galasienu nomaiņa.
2.13. Sīku bojājumu caurtekās novēršana.
3. Satiksmes organizācija
3.1. Autopaviljonu, autobusu pieturvietu un atpūtas vietu uzturēšana vasarā.
3.2. Ceļazīmes.
3.2.1. Ceļazīmes staba nomaiņa.
3.2.2. Ceļazīmju stabu un to pamatņu krāsošana.
3.2.3. Ceļazīmju nomaiņa uz staba.
3.2.4. Ceļazīmju mazgāšana.
3.3. Brauktuves apzīmējumi.
3.3.1. Brauktuves apzīmējumu krāsošana.
3.4. Signālstabiņi.
3.4.1. Signālstabiņu nomaiņa.
3.4.2. Signālstabiņu mazgāšana.
3.4.3. Signālstabiņu krāsošana.
3.5. Barjeras.
3.5.1. Metāla barjeras.
3.5.1.1. Barjeru krāsošana.
3.5.1.2. Barjeru mazgāšana.
3.5.1.3. Bojāto barjeru nomaiņa.
3.5.1.4. Atstarotāju uzstādīšana.
3.5.2. Betona barjeras.
3.5.2.1. Barjeru krāsošana.
3.5.2.2. Barjeru mazgāšana.
3.5.3. Trosu barjeras.
3.5.3.1. Barjeru kopšana.
4. Segumu uzturēšana
4.1. Melnie segumi.
4.1.1. Plaisu aizliešana.
4.1.1.1. Plaisu aizliešana ar bitumenu vai bitumena emulsiju.
4.1.1.2. Plaisu aizpildīšana ar bitumena mastiku.
4.1.2. Bedrīšu remonts.
4.1.2.1. Ar pilnu tehnoloģiju ar karsto asfaltbetonu.
4.1.2.2. Ar nepilno tehnoloģiju ar karsto asfaltbetonu.
4.1.2.3. Ar nepilno tehnoloģiju ar melnām šķembām un bitumenu.
4.1.2.4. Ar nepilno tehnoloģiju ar šķembām un bitumena emulsiju.
4.1.2.5. Ar nepilno tehnoloģiju ar bitumaku vai aukstām melnām šķembām.
4.1.2.6. Atsevišķu vietu sabrūkošās segās vienlaidus bedrīšu remonts,
ieklājot asfaltbetonu ar autogreideri.
4.1.3. Segumu tīrīšana.
4.1.4. Svīduma vietu likvidēšana.
4.1.5. Kūkumojošo vietu remonts.
4.1.5.1. Kūkumojošo vietu nosegšana ar smilti.
4.1.5.2. Smilts novākšana no kūkumojošām vietām.
4.1.6. Virsmas raupjuma atjaunošana.
4.1.7. Iesēdumu labošana.
4.2. Grants un šķembu segumi.
4.2.1. Ceļa klātnes planēšana.
4.2.2. Grants un šķembu segumu mehanizēta atjaunošana.
4.2.3. Ceļa klātnes profilēšana.
4.2.4. Seguma atputekļošana:
4.2.4.1. ar bitumena emulsiju,
4.2.4.2. ar Ca Cl2 šķīdumu.
5. Ceļu kopšana
5.1. Izskalojumu likvidēšana.
5.2. Grāvju tīrīšana un profila atjaunošana:
5.2.1. ar roku darbu,
5.2.2. mehanizēti.
5.3. Sāngrāvju rakšana.
5.4. Nomaļu planēšana, profilēšana un remonts:
5.4.1. mehanizēts,
5.4.2. mehanizēts remonts un profilēšana.
5.5. Krūmu ciršana grāvjos, nogāzēs, ceļu joslās.
5.6. Zāles pļaušana.
5.6.1. Nemehanizēta zāles pļaušana.
5.6.2. Mehanizēta zāles pļaušana.
5.7. Apstādījumu kopšana.
5.7.1. Augsnes kopšana.
5.7.2. Laistīšana.
5.7.3. Augsnes mēslošana.
5.7.4. Apstādījumu kaitēkļu iznīdēšana ar apsmidzināšanu.
5.7.5. Apstādījumu papildināšana.
5.7.6. Dzīvžogu apgriešana ar roku darbarīkiem.
5.7.7. Sauso zaru izzāģēšana lapu kokiem ar roku darbarīkiem.
5.8. Ceļu operatīvā kopšana.
6. Ceļu pārraudzīšana
6.1. Ceļu apsekošana vasarā.
6.2. Satiksmes vizuālā uzskaite.
6.3. Autoceļu kompleksa tehniskā inventarizācija.

Autosatiksmes departamenta direktors T. Straume

3. pielikums

Satiksmes ministrijas

1997. gada 8. maija noteikumiem nr. 11

Pagasta autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu saraksts

Nr. p.k. Darbu nosaukums
1. Ceļu uzturēšana ziemā
1.1. Autoceļu attīrīšana no sniega un tā aizvākšana.
1.2. Slīdamības likvidēšana uz ceļa segas.
1.3. Caurteku ieziemošana un atkausēšana.
2. Tiltu un caurteku uzturēšana
2.1. Tiltu brauktuves attīrīšana no sanesumiem.
2.2. Tiltu ūdens novadu sistēmas attīrīšana.
2.3. Tilta margu un barjeru bojāto posmu remonts vai nomaiņa.
2.4. Upes gultnes attīrīšana no sanesumiem.
2.5. Sīko bojājumu tiltu konstrukcijās novēršana.
2.6. Tilta margu un barjeru tīrīšana un krāsošana.
2.7. Tiltu segumu bojājumu novēršana.
2.8. Caurteku attīrīšana no sanesumiem.
3. Satiksmes aprīkojuma uzturēšana
3.1. Autobusa pieturvietu uzturēšana.
3.2. Ceļazīmju un stabu nomaiņa.
3.3. Ceļazīmju un to pamatņu krāsošana.
3.4. Signālstabiņu nomaiņa.
3.5. Signālstabiņu mazgāšana un krāsošana.
3.6. Barjeru mazgāšana un krāsošana.
3.7. Bojāto barjeru nomaiņa.
4. Melno segumu uzturēšana
4.1. Plaisu aizliešana.
4.2. Bedrīšu remonts.
5. Grants un šķembu segumu uzturēšana
5.1. Grants klātnes planēšana un profilēšana.
5.2. Grants un šķembu segumu atjaunošana.
6. Ceļa kopšana
6.1. Izskalojumu likvidēšana.
6.2. Grāvju tīrīšana un profila atjaunošana.
6.3. Nomaļu profilēšana un planēšana.
6.4. Krūmu ciršana grāvjos, nogāzēs, ceļu joslās.
6.5. Zāles pļaušana.
6.6. Ceļu operatīvā kopšana.

Autosatiksmes departamenta direktors T. Straume

4. pielikums

Satiksmes ministrijas

1997. gada 8. maija noteikumiem nr. 11

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!