• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Argentīnas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.1997., Nr. 126/127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43626

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar saknēm, ar darbiem, ar domām dzimtenē

Vēl šajā numurā

23.05.1997., Nr. 126/127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SVĒTKI UN GODADIENAS

Argentīnas Republikā

Svētdien, 25. maijā, valsts svētki — Maija (1810) revolūcijas gadadiena

Argentīna ar 2,78 miljonu kvadrātkilometru teritoriju ir pieskaitāma Dienvidamerikas un arī pasaules lielākajām valstīm. Tās teritoriju raksturo krasi atšķirīgi dabas apstākļi. Valsts rietumu daļu aizņem tūkstošiem kilometru garie Andu kalni, Argentīnas ziemeļos ir kontinentāli tropisks klimats, bet dienvidos — mērens pustuksneša klimats. Jau sirmā senatnē tagadējo Argentīnas teritoriju apdzīvoja indiāņu ciltis, kurām līdz pat XVI gadsimtam bija saglabājušās pirmatnējās kopienas attiecības. XVI gadsimtā ieradās spāņu ekspedīcija, kas deva reģionam Laplatas vārdu. 1535. gadā sākās Argentīnas kolonizācija Laplatas gubernatora Mendosas vadībā. 1536. gadā tika nodibināta Buenosairesa, pēc tam arī citas pilsētas.

Kopš 1536. gada Laplatu pārvaldīja Peru vicekaraliste. XVII gadsimtā spāņi sāka šajā teritorijā ievest no Āfrikas vergus, kurus izmantoja smagos lauku darbos kopā ar paverdzinātajiem indiāņiem. 1580., 1630., 1657. un 1710.gadā notika plašas tautas sacelšanās. 1776.gadā nodibināta patstāvīga Rio De Laplatas vicekaraliste, kuras galvaspilsēta bija Buenosairesa. Taču kreolu tirgotāji un lielie zemes īpašnieki joprojām bija neapmierināti ar koloniālo režīmu, kas traucēja ekonomikas straujāku attīstību. 1810. gada 25. maijā Buenosairesā sākās Maija revolūcija, un 1816. gada 9. jūlijā tika pasludināta Laplatas apvienoto provinču neatkarība. 1826. gada Konstitūcija tām deva nosaukumu Argentīna.

Pirmajā pasaules karā Argentīna bija neitrāla. Otrajā pasaules kara laikā tā pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Vāciju un Japānu, bet 1945. gada martā pieteica tām karu.

Argentīna ir Federatīva Republika. Tā ir viena no ekonomiski visattīstītākajām Latīņamerikas valstīm. Gandrīz pusi Argentīnas nacionālā produkta dod rūpniecība, kurā nozīmīga vieta ir ogļu un naftas ieguvei un sašķidrinātās gāzes, čuguna un krāsaino metālu ražošanai. Taču galvenā  nozare ir pārtikas rūpniecība. Lauksaimniecībā nozīmīga vieta ir gaļas lopu audzēšanai.

Mūsu zemei un tautai izšķirošajā 1991. gadā Argentīna drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas paziņoja par mūsu valsts atzīšanu, un 1991. gada 26. septembrī starp Latviju un Argentīnu tika nodibinātas diplomātiskās attiecības.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!