• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Finansu ministrijas valdības garantēto ārvalstu aizdevumu un valdības sniegto garantiju rezerves fonda līdzekļu izlietojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1997., Nr. 128/129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43666

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departaments Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–17, Nr.5.1–2–17a

Par Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas osta" finansiāli saimniecisko darbību un Likuma par ostām izpildi Rīgā

Vēl šajā numurā

27.05.1997., Nr. 128/129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kase

Veids: lēmums

Numurs: 5.1.-2-212

Pieņemts: 09.05.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALSTS KONTROLES DOKUMENTI

Latvijas Republikas Valsts kontroles

Pašvaldību revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr.5.1.-2-212 1997. gada 9. maijā

Par Finansu ministrijas valdības garantēto ārvalstu aizdevumu un valdības sniegto garantiju rezerves fonda līdzekļu izlietojumu

Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdetāja — departamenta direktore E.Bernāne, kolēģijas locekļi A.Svirido un J.Rumkovskis.

Uzaicinātie: Valsts kontroles revidente B.Caune, Finansu ministrijas Valsts kases Juridiskā departamenta direktore S.Jumīte, Finansu ministrijas Valsts kases Norēķinu departamenta direktora vietnieks K.Gibeiko, Latvijas Bankas Ārējā parāda vadības daļas speciāliste E.Jūga, Latvijas Republikas Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs V.Balodis un Latvijas Republikas Saeimas Izmeklēšanas komisijas “Par G-24 izsniegto kredītu likumību” konsultante S.Jēgere.

Kolēģija izskatīja revīzijas rezultātus “Par Finansu ministrijas valdības garantēto ārvalstu aizdevumu un valdības sniegto garantiju rezerves fonda līdzekļu izlietojumu” un

konstatēja:

1. Ar 1994. gada 3. februāra vienošanās protokolu, kas uzskatāms par papildinājumu 1993. gada 8. janvārī noslēgtajam aizdevuma līgumam starp EEK (Eiropas Ekonomisko Kopienu) un Latvijas Republiku, izveidots Finansu ministrijas uzkrāto līdzekļu konts.

2. Ar Finansu ministrijas 1995. gada 20. marta rīkojumu Nr.143 Finansu ministrijas uzkrāto līdzekļu konta vietā izveidots valdības garantēto ārvalstu aizdevumu rezerves fonds (turpmāk — rezerves fonds), kurā 1995. gada 12. jūlijā ieskaita līdzekļus no uzkrāto līdzekļu konta.

3. Rezerves fonds veidojas no valdības garantēto ārvalstu aizdevumu apkalpošanas ieņēmumiem, un tā mērķis ir:

— nodrošināt līdzekļu rezervi aizdevumu atmaksāšanai un ar to realizāciju saistīto izdevumu segšanai,

— procentu un pamatsummu maksājumiem, ja kāds kredīta lietotājs kavē maksājumu izdarīšanu vai nespēj to veikt,

— auditorfirmu pakalpojumu samaksai par veiktajām auditpārbaudēm,

— citiem ar izdevumiem saistītiem izdevumiem.

4. Rezerves fonda līdzekļu izlietojumu plāno, koordinē un kontrolē Finansu ministrija.

Rezerves fondu apkalpu Latvijas Banka saskaņā ar 1995. gada 8. maijā noslēgto savstarpējo līgumu ar Finansu ministriju “Par valdības garantēto ārvalstu aizdevumu rezerves fonda veidošanu un apkalpošanu”.

5. Rezerves fonda ieņēmumi un izdevumi par aizdevumu apkalpošanu netiek aprēķināti saskaņā ar noslēgtiem kredītlīgumiem. Finansu ministrijas prognozes no 1995. gada 1. novembra līdz 1996. gada beigām ieņēmumos — USD 10,49 milj., faktiski saņemti — USD 3,43 milj., izdevumos — USD 8,35 milj., faktiski izlietoti — USD 8,90 milj., prognozētais līdzekļu atlikums uz 1996. gada beigām — USD 2,10 milj., bet faktiskais — USD 97 667.

6. Līdzekļu ieskaitīšana rezerves fondā nenotiek saskaņā ar normatīvajiem dokumentiem. Latvijas Banka neieskaita rezerves fondā summas, kas tai jāieskaita pēc 1995. gada 8. maija līguma nosacījumiem.

7. Par ārvalstu aizdevumu apkalpošanu Finansu ministrija ar Latvijas Banku noslēgusi piecus līgumus. Noslēdzot līgumus par aizdevumu apkalpošanu, nav ievēroti LR Ministru kabineta 1994. gada 15. februarī izdoto noteikumu nr.51 un 1995. gada 7. martā izdoto noteikumu nr.44 “Par LR valdībai piešķirto aizdevumu izmantošanu nosacījumi par aizdevumu procentu likmju aprēķināšanu”. Līguma nosacījumi paredz Latvijas Bankai par aizdevumu apkalpošanu saņemt 0,5% gadā no noslēgto ārvalstu aizdevumu līgumu summām, bet noteikumos kredīta apkalpošanas finansēšanas avoti ir kredītu gala lietotāju samaksātie procenti.

Faktiski Latvijas Banka par ārvalstu kredītiem, kas nav izsniegti un par kuriem kredīta ņēmēji nav maksājuši procentus, laikā no 1993. gada 1. novembra līdz 1996. gada 31. decembrim saņēmusi — USD 717 000.

8. Ievērojama daļa rezerves fonda līdzekļu izlietota bankrotējošo SIA “Lata International” un SIA “Lears” parādu maksājumiem — USD 3,65 milj. Auditorfirmām par veiktām auditpārbaudēm samaksāti USD 470 000.

Sākot ar 1995. gada augustu, no rezerves fonda sistemātiski veikti maksājumi par piena un gaļas pārstrādes uzņēmumiem izsniegto kredītu, par SIA “Latvijas kurināmais”, Latvijas attīstības aģentūrai izsniegtiem kredītiem, 1996. gada septembrī samaksāts SIA “Dauteks” izsniegtā kredīta ar tiešajām valsts garantijām parāds. Šādu maksājumu kopējā summa sastāda USD 1,59 milj. Līdz 1996. gada beigām Finansu ministrija pret minētajiem parādniekiem pretenzijas nebija iesniegusi.

9. Pieļautas nepilnības rezerves fonda dokumentācijā — par atsevišķiem maksājumiem nav dokumentu, ne vienmēr ievērota prasība par rīkojumu parakstīšanu divām pilnvarotām personām, no rezerves fonda veiktas izmaksas, kas nav paredzētas Finansu ministrijas rīkojumos.

10. Veiktas izmaksas arī no valdības garantēto aizdevumu riska fondiem gan maksātnespējīgo un bankrotējušo kredītņēmēju vietā (Latvijas Tautas banka, SIA “Lata International”), gan maksātnespējīgo kredītņēmēju vietā (PVAS “Latvijas gāze”).

Kolēģija, izvērtējot atskaites ziņojumu un pārbaudes materiālus,

nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1.-2-212.

2. Finansu ministrijai:

2.1. nodrošināt līdzekļu atmaksāšanu rezerves fondā USD 717 000, kas nepamatoti izmaksāti Latvijai Bankai;

2.2. nodrošināt efektīvu kontroli pār rezerves fonda plānošanu, koordinēšanu un fonda līdzekļu izlietošanu atbilstoši normatīvo dokumentu prasībām;

2.3. veikt pasākumus, lai maksātspējīgie kredītņēmēji nokārtotu savas kredītsaistības, atmaksājot rezerves fondā viņu vietā samaksātās kredīta pamatsummas un procentus;

2.4. līgumos ar Latvijas Banku paredzēt kredīta apkalpošanas samaksu atbilstoši normatīvajiem dokumentiem;

2.5. par paveikto informēt Valsts kontroli līdz šī gada 1. jūlijam.

3. Pārbaudes materiālus pievienot Valsts kontroles ziņojumam par valsts ārējo parādu 1996. gadā.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt Latvijas Republikas Saeimai, Ministru kabinetam, Finansu ministrijai un Latvijas Bankai.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē, iesniedzot sūdzību Pašvaldību revīzijas departamentā mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli”.

Kolēģijas priekšsēdētāja, departamenta direktore E.Bernāne

Kolēģijas locekļi A.Svirido, J.Rumkovskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!