• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs sarunās Vašingtonā un Ņujorkā Tieslietu ministrs pēc konferences Prāgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1997., Nr. 145/147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43920

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas jūniji. Mēs vēstures priekšā Mēs atmiņā Mēs sāpju pieredzē

Vēl šajā numurā

17.06.1997., Nr. 145/147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA. PRESES KONFERENCE

Ārlietu ministrs sarunās Vašingtonā un Ņujorkā

Ceturtdien, 12.jūnijā, Vašingtonā turpinājās ārlietu ministra Valda Birkava darba vizīte Amerikas Savienotajās Valstīs. LR ārlietu ministrs tikās ar vairākiem senatoriem, to skaitā ar Ričardu Lugaru ( Richard G.Lugar ), ar augsta līmeņa speciālistu tirdzniecības jautājumos vēstnieku Džefriju Langu ( Jeffrey Lang ), kā arī ASV pētniecības centrā “Heritage Foundation” nolasīja lekciju “Latvijas identitāte starptautiskajā politikā” un tikās ar Latviešu biedrības pārstāvjiem.

Sarunas ar senatoriem noritēja konstruktīvā un lietišķā gaisotnē, puses pārrunāja jaunās Eiropas drošības arhitektūras jautājumus un NATO paplašināšanu, kā arī ASV un Latvijas divpusējās sadarbības aspektus.

Sarunā ar Dž.Langu uzmanība tika pievērsta Latvijas gatavībai iestāties Pasaules tirdzniecības organizācijā. ASV puse izteica atbalstu Latvijas centieniem kļūt par šīs organizācijas dalībvalsti.

Tiekoties ar Latviešu biedrības pārstāvjiem, V.Birkavs iepazīstināja tos ar Latvijas iekšpolitikas un ārpolitikas aktualitātēm, kā arī izteica gandarījumu par atbalstu Latvijas centieniem integrēties eiroatlantiskajās struktūrās.

Piektdien, 13. jūnijā, V.Birkavam bija tikšanās ar ASV valsts sekretāri Madelaini Olbraitu ( Madeleine Albright ), ar augsta līmeņa Pentagona un Nacionālās drošības padomes pārstāvjiem, kā arī viņš ASV nacionālajā preses klubā nolasīja lekciju “Latvija un Eiropas drošība”.

Paredzēts, ka LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs un valsts sekretāres vietnieks Strobs Talbots ( Strob Talbott) parakstīs Līgumu par ASV un LR savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās.

Vakar, 16.jūnijā, Valdis Birkavs uzturējās darba vizītē Ņujorkā, kur tikās ar ANO ģenerālsekretāru Kofi Anannu ( Kofi Anann) , Ģenerālās Asamblejas prezidentu Razi Izmailu ( Raz Ismail ) un Politiskā departamenta vadītāju ģenerālsekretāra vietnieku Kjeru Prendergastu ( Kier Prendergast ).

Sarunās ar ANO amatpersonām pārrunāti ANO kopējo reformu un atsevišķi ANO Drošības padomes reformu jautājumi, Latvijas iesaistīšanās ANO miera uzturēšanas operācijās, kā arī Latvijas un ANO sadarbība cilvēktiesību jautājumos. ANO ģenerālsekretāram nodots Latvijas Valsts prezidenta ielūgums apmeklēt Latviju.

ĀM preses centrs


Tieslietu ministrs pēc konferences Prāgā

Aizvadītajā nedēļā, 10. un 11. jūnijā, Prāgā notika tieslietu konference, kas bija veltīta korupcijas un organizētās noziedzības saistības analīzei. Pasākumā piedalījās 33 Eiropas Padomes valstu tieslietu ministri, to skaitā arī Latvijas Republikas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Atskatam uz vizīti Čehijā Dzintars Rasnačs 16.jūnijā Reiterna namā rīkoja preses konferenci.

Prāgā notikušās tieslietu konferences temata aktualitāte pirmo reizi tik augstā līmenī izcelta jau 1994.gadā, kad Eiropas Padomes tieslietu ministri vienojušies par pastiprinātas uzmanības pievēršanu korupcijas un organizētās noziedzības apkarošanai un par šo problēmu kā Prāgas konferences pamatjautājumu. Līdz šī gada jūnija sākumam atbilstoši Maltas konferences iniciatīvām Eiropas pārejas ekonomikas valstīs ar Eiropas Padomes un PHARE programmas atbalstu sākusi darboties programma “Octopus”, kas tieši vērsta uz palīdzību korupcijas un organizētās noziedzības apkarošanā. Līdz tieslietu ministru konferencei Prāgā izstrādāti arī divi Eiropas Padomes konvenciju projekti — par korupcijas novēršanu un ierobežošanu visās valsts dzīves sfērās un par šo parādību krimināltiesiskajiem aspektiem.

Šīs tieslietu ministru konferences pamatmērķis ir bijis sagatavot pamatu šī gada 10. un 11.oktobrī paredzamajai Eiropas Padomes valstu galotņu — prezidentu vai premjerministru — konferencei, kura būs aicināta akceptēt šīs konvencijas — tiesisko bāzi starptautiskai sadarbībai cīņā ar korupciju un organizēto noziedzību.

Kā uzsvēra tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, visi konferences dalībnieki bijuši vienoti secinājumā, ka nav valsts, kuras pārvaldē nebūtu korupcijas un kurā nebūtu aktuālas organizētās noziedzības problēmas. Pēc Čehijas tieslietu ministres Vlastas Parkānovas ziņojuma uzklausīšanas un debatēm Eiropas valstu tieslietu ministri Prāgā pieņēmuši arī rezolūciju, kurā apkopoti pasākuma secinājumi — jāapzinās mūsdienu noziedzības jaunās tendences un jo sevišķi dažu noziedzīgo darbību sarežģītais un starptautiskais raksturs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!