• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reģionālajām slimokasēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.1997., Nr. 152/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par subsīdijām zemniekiem

Vēl šajā numurā

26.06.1997., Nr. 152/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reģionālajām slimokasēm

Šobrīd valstī notiekošās veselības aprūpes reformas ietvaros Labklājības ministrijā sadarbībā ar Pasaules bankas un PHARE programmas ekspertiem notiek darbs arī pie reģionālo slimokasu izveides kā obligāta sekmīgas reformas priekšnoteikuma. Pagājušajā nedēļā reģionālo slimokasu attīstībai bija veltīts seminārs Jūrmalā. Tajā piedalījās veselības valsts ministrs Juris Viņķelis, Labklājības ministrijas, Pasaules bankas un PHARE pārstāvji, kā arī pašvaldību un pašreizējo slimokasu darbinieki. Piektdien, 20.jūnijā, par reģionālo slimokasu veidošanu žurnālistus informēja veselības valsts ministrs Juris Viņķelis, Ārstniecības departamenta direktors Viktors Jaksons un Veselības aprūpes politikas nodaļas vadītājs Aivars Čivčs.

Kā informēja preses konferences dalībnieki, pašlaik mūsu valstī darbojas 32 slimokases, bet atbilstoši valdības deklarācijai nākotnē paredzams izveidot 5—6 reģionālās slimokases. Šī mērķa sasniegšanai ir iespējami divi varianti. Pirmais — centralizēta līdzekļu sadale, ko, piedaloties Labklājības ministrijai, veic viena juridiska persona — centrālā valsts slimokase. Šajā gadījumā reģionālās slimokases darbosies kā centrālās slimokases filiāles ar civiliestādes statusu. Otrs projekta variants, ko atbalsta arī Labklājības ministrija,— reģionālās slimokases darbojas neatkarīgi no Labklājības ministrijas un centrālās slimokases un atrodas tikai to pārraudzībā. Šajā gadījumā reģionālās slimokases pēc vairāku pašvaldību vienošanās veidotas kā autonomas institūcijas ar jauna veida tiesisko statusu — tās būtu pašvaldību aģentūras. Šādas reģionālās slimokases naudu no valsts speciālā budžeta saņemtu uz līguma pamata un uzņemtos atbildību par līdzekļu nokļūšanu līdz pakalpojumu sniedzējam. Kā uzsvēra preses konferences dalībnieki, šī varianta galvenā priekšrocība būtu veselības aprūpes sistēmas demonopolizācija, pašvaldību piesaistīšana un, iespējams, arī pakalpojumu kvalitātes paaugstināšana, kā arī veselības aprūpes pieejamības un izmaksu samazināšana.

Kā pastāstīja veselības valsts ministrs Juris Viņķelis, reģionālo slimokasu veidošanas priekšlikumu, apvienojot pašreiz esošās slimokases, Labklājības ministrija pašvaldībām piedāvājusi jau pērnā gada nogalē, tomēr ideja nav guvusi atbalstu. Būtiskākie iebildumi — neskaidrs juridiskais statuss un darbības finansiālais pamats. Tādēļ tagad Labklājības ministrija izskatīšanai Ministru kabinetā jau iesniegusi divus noteikumu projektus — par reģionālo slimokasu juridisko statusu (tās, kā jau minēts, varētu būt pašvaldību aģentūras) un biznesa plānu paraugus.

Izstrādāts arī pasākumu grafiks reģionālo slimokasu veidošanai. Pēc Aivara Čivča domām, pašvaldību sekmīgas vienošanās gadījumā piecu vai sešu reģionālo slimokasu dibināšana varētu notikt jau šī gada novembrī, lai decembrī dotu iespēju Valsts slimokasei slēgt ar tām līgumus par veselības aprūpes finansējuma administrēšanu.

Gadījumā, ja pašvaldības nespēs vienoties, Labklājības ministrija reformai izmantos pirmo projekta variantu, un Valsts slimokase veidos reģionālās slimokases kā savas filiāles. Tomēr arī šajā gadījumā tiks saglabāta iespēja pašvaldībām vienoties vēl nākamā gada laikā un pārņemt reģionālās slimokases savā pārziņā.

Dina Gailīte,

“LV” iekšpolitikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!