• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 229 "Kārtība, kādā ienākums no kokmateriālu un augoša meža pārdošanas apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.1997., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.324

Par Valdības komisiju palīdzības sniegšanas koordinācijai 1997.gada 28.jūnijā Talsos notikušajā traģēdijā bojā gājušo un cietušo ģimenēm

Vēl šajā numurā

02.07.1997., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 229

Pieņemts: 25.06.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Ministru kabinets

1997.gada 25.jūnijā Noteikumi nr. 229

Rīgā (prot. nr.36 13.¤)

Kārtība, kādā ienākums no kokmateriālu un augoša meža pārdošanas apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

Izdoti saskaņā ar likuma

“Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”

11.panta trešās daļas 14.punktu

un 11.panta septīto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā fiziskās personas ienākums no kokmateriālu un augoša meža pārdošanas apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, paredzot meža atjaunošanas izmaksas ietvert ar minēto saimnieciskās darbības veidu saistītajos attaisnotajos izdevumos.

II. Augoša meža pārdošanas ienākuma aplikšana ar nodokli

2. Fiziskās personas ienākums, kas gūts, pārdodot tās īpašumā esoša vai lietošanā piešķirta meža ciršanas tiesības (augošu mežu), ir likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.pantā noteiktajā kārtībā aprēķinātā ieņēmumu un izdevumu starpība.

3. Juridiskā persona, kura iegādājas no fiziskās personas tās īpašumā esoša vai lietošanā piešķirta meža ciršanas tiesības, ienākuma izmaksas vietā no fiziskajai personai izmaksājamās summas ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17.panta desmitās daļas 6.punktu.

4. Saskaņā ar šo noteikumu 3. un 10.punktu ieturētās iedzīvotāju ienākuma nodokļa summas juridiskā persona līdz nākamā mēneša piektajam datumam ieskaita Valsts kases norādītajā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadales kontā, izņemot Rīgas un Ventspils pašvaldības teritorijā reģistrētās juridiskās personas, kuras minētās summas ieskaita attiecīgās pašvaldības budžeta kontā.

5. Juridiskā persona, kura iegādājas no fiziskās personas tās īpašumā esoša vai lietošanā piešķirta meža ciršanas tiesības kailcirtei vai joslu izlases cirtei, aprēķinot fiziskajai personai izmaksājamā ienākuma ar nodokli apliekamo daļu, no kopējās summas atskaita meža atjaunošanas izmaksas, piemērojot šādu normatīvu:

5.1. 25% apmērā, ja paredzēta meža mākslīgā atjaunošana;

5.2. 5% apmērā, ja paredzēta meža dabiskā atjaunošana.

6. Fiziskā persona, rezumējošā kārtībā aprēķinot taksācijas gada apliekamo ienākumu, ar augoša meža pārdošanu saistītās saimnieciskās darbības attaisnotajos izdevumos ietver meža atjaunošanas izmaksas šo noteikumu 5.punktā noteiktajā apmērā.

7. Ja fiziskā persona triju gadu laikā pēc cirsmas izstrādes nav veikusi meža apsaimniekošanas projektā paredzētos meža atjaunošanas darbus, šo noteikumu 5.punktā noteiktā meža atjaunošanas izmaksu summa ietverama attiecīgā taksācijas gada ieņēmumos, pamatojoties uz Meža atjaunošanas noteikumos noteiktajā kārtībā sastādītu Valsts meža dienesta meža atjaunošanas darbu pieņemšanas aktu, kura viens eksemplārs tiek izsniegts fiziskajai personai, otrs eksemplārs tiek nosūtīts Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc virsmežniecības atrašanās vietas, bet trešais eksemplārs paliek virsmežniecībā.

8. Šo noteikumu 7.punktā minētajā gadījumā, aprēķinot attiecīgā taksācijas gada iedzīvotāju ienākuma nodokli no summas, kas nav izlietota meža atjaunošanai, nodokli palielina atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 31.panta otrās un trešās daļas prasībām.

III. Kokmateriālu pārdošanas ienākuma aplikšana ar nodokli

9. Fiziskā persona, veicot mežizstrādi (sagatavojot kokmateriālus), ar to saistītos izdevumus uzskaita atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta prasībām.

10. Juridiskā persona, kura iegādājas no fiziskās personas kokmateriālus, ienākuma izmaksas vietā no fiziskajai personai izmaksājamās summas ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17.panta desmitās daļas 6.punktu.

11. Juridiskā persona, aprēķinot fiziskajai personai izmaksājamā ienākuma ar nodokli apliekamo daļu, no kopējās summas atskaita ar kokmateriālu sagatavošanu, piegādi un pārdošanu saistītos izdevumus šo noteikumu 13.punktā noteiktajā apmērā, ja fiziskā persona uzrāda uz tās vārda izsniegtu ciršanas apliecinājumu vai koku ciršanas biļeti (vai pilnvaru, kas fiziskajai personai dod tiesības rīkoties tās personas vārdā, uz kuras vārda izsniegts ciršanas apliecinājums vai koku ciršanas biļete).

12. Juridiskā persona, nosakot summu, no kuras ienākuma izmaksas vietā ieturams iedzīvotāju ienākuma nodoklis, piemēro šo noteikumu 13.punktā minēto izmaksu normatīvu, nepieprasot attaisnojuma dokumentus, kas apliecina fiziskās personas izdevumus.

13. Izmaksas, kas saistītas ar meža atjaunošanu, kokmateriālu sagatavošanu, piegādi un pārdošanu un kas ietver koku izsniegšanas cenu, tiek atskaitītas no apliekamā ienākuma, piemērojot izmaksu vidējo normatīvu 70% apmērā no izmaksājamās summas.

14. Ienākuma izmaksas vietā ieturētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir šī nodokļa avansa maksājums, par kuru tiek samazināta kopējā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa, kas maksājama par taksācijas gadā gūto ienākumu.

15. Fiziskā persona, kura sagatavojusi, piegādājusi un pārdevusi kokmateriālus, likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajā termiņā iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas taksācijas gada ienākumu deklarāciju, kurā rezumējošā kārtībā aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis no taksācijas gada laikā gūtā kokmateriālu sagatavošanas, piegādes un pārdošanas ienākuma, kā arī pievieno vai uzrāda izdevumus apliecinošus dokumentus.

16. Fiziskā persona, kurai mežs ir īpašumā vai lietošanā un kura ir sagatavojusi kokmateriālus kailcirtē vai joslu izlases cirtē, ar kokmateriālu sagatavošanu, piegādi un pārdošanu saistītajos izdevumos ietver meža atjaunošanas izmaksas atbilstoši šo noteikumu 5. – 8.punktam.

17. Fiziskā persona, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, uzrāda kokmateriālu pārdošanas līgumu, kurā ir norādīti pircēja identifikācijas dati (juridiskajai personai — nosaukums, reģistrācijas numurs Tieslietu ministrijas reģistrācijas iestādēs, ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas reģistrācijas numurs, adrese; fiziskajai personai — vārds, uzvārds, personas kods, adrese).

18. Ja fiziskā persona attiecīgajā taksācijas gadā nav nocirtusi visu ciršanas apliecinājumā vai koku ciršanas biļetē noteikto kokmateriālu daudzumu vai arī ir nocirtusi tādu kokmateriālu daudzumu, par kuru ir saņēmusi ciršanas termiņa pagarinājumu, fiziskā persona kopā ar gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas iesniedz pārskatu, kurā norādīts taksācijas gada laikā izcirsto un neizcirsto kokmateriālu daudzums.

19. Fiziskā persona, nosakot taksācijas gada apliekamo ienākumu, ar kokmateriālu sagatavošanu, piegādi un pārdošanu saistītajos izdevumos ietver tikai tos izdevumus, kas attiecināmi uz taksācijas gada laikā pārdotajiem kokmateriāliem, kuri sagatavoti taksācijas gadā vai pirmstaksācijas gados, proporcionāli taksācijas gadā izcirsto kokmateriālu daudzumam vai pirmstaksācijas gados izcirsto kokmateriālu daudzumam.

20. Fiziskā persona, kura ir pārdevusi kokmateriālus, darījumu apliecinošus attaisnojuma dokumentus uzglabā likumā “Par nodokļiem un nodevām” noteikto laiku.

21. Ja fiziskā persona, iesniedzot taksācijas gada ienākumu deklarāciju, nevar uzrādīt attaisnojuma dokumentus par izdevumiem, kas saistīti ar kokmateriālu sagatavošanu, piegādi un pārdošanu, taksācijas gada apliekamā ienākuma aprēķināšanā uz izdevumiem drīkst attiecināt summu 25% apmērā no ieņēmumiem.

Ministru prezidenta vietā —

Ministru prezidenta biedrs J.Kaksītis

Finansu ministrs R.Zīle


Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!