• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Somiju vides aizsardzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.1997., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44198

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta un Ministru prezidenta sarunu

Vēl šajā numurā

03.07.1997., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Somiju vides aizsardzībā

Vakar, 2. jūlijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs un vides valsts ministrs Indulis Emsis tikās ar Somijas vides ministru Peku Hāvisto (attēlā). Ministrs ieradies Latvijā, lai piedalītos Baltijas jūras valstu padomes sanāksmē. Sarunās piedalījās arī Somijas vēstnieks Latvijā Hannu Hemeleinens, Somijas Ārlietu ministrijas amatpersonas, VARAM Projektu departamenta direktors Zigfrīds Brūvers, Einārs Cilinskis, kas VARAM koordinē ar integrāciju Eiropas Savienībā saistītos projektus, kā arī citi ministrijas pārstāvji.

Kā pēc tikšanās “Latvijas Vēstnesi” informēja vides valsts ministrs Indulis Emsis, sarunas bijušas veltītas sadarbībai Baltijas jūras baseina vides aizsardzībā un to vides projektu apspriešanai, kurus īstenot Latvijai palīdz Somija.

Jau līdz šim veiksmīga Latvijas un Somijas sadarbība veidojusies vairāku lielu vides projektu īstenošanā. Tā, Somijas valdība ar finansiālu atbalstu piedalījusies Cēsu, Liepājas un Daugavpils pilsētu notekūdeņu attīrīšanas, ūdensapgādes un kanalizācijas rekonstrukcijā un celtniecībā. Cēsu pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, pateicoties šai sadarbībai, jau sākušas darbību. Tomēr, kā uzsvēra vides valsts ministrs Indulis Emsis, viens no sarunu patīkamākajiem brīžiem ir bijis vērsts nākotnē — Somijas vides ministrs Peku Hāvisto apstiprinājis Somijas valdības pozitīvo atbildi uz Latvijas lūgumu sniegt palīdzību Rīgas ūdenssaimniecības sakārtošanā. Somijas valdība šī projekta realizācijai piešķīrusi 5,6 miljonus somu marku dāvinājuma veidā.

Savā nesenajā vizītē Somijā Indulis Emsis iepazinies ar kolēģu pieredzi atkritumu saimniecības organizācijā. Visu Somijas un vēl no ārvalstīm ievesto bīstamo atkritumu pārstrāde šajā valstī tiek veikta vienā rūpnīcā. Kā zināms, Latvijā bīstamo atkritumu problēmai ir atrasts tikai pagaidu risinājums — nesen izveidotā atkritumu glabātava Gardenē. Jau drīzā nākotnē, pēc Induļa Emša domām, būtu sperams nākamais solis bīstamo un sadzīves atkritumu apsaimniekošanā — sadedzināšanas rūpnīcas celtniecība vai citu risinājumu meklējumi. Arī uz aicinājumu pēc pieredzes un palīdzības šajā — atkritumu saimniecības — jomā Somijas delegācija atsaukusies ar atbalstu. Pēc Peku Hāvisto domām, Latvija var cerēt gan uz Somijas palīdzību projekta sagatavošanas posmā, gan uz iespējamu finansiālu atbalstu investīciju veidā arī tā realizācijā.

Somijas delegāciju interesējis arī jautājums par sadarbību vides aizsardzībā triju Baltijas valstu starpā. Latvijas puse šai sakarā sarunu partnerus informējusi par problēmu, kas radusies līdz ar Latvijas un Lietuvas atšķirīgo vērtējumu Būtiņģes projekta ietekmei uz apkārtējo vidi.

Latvijas pārstāvji iepazīstinājuši Somijas delegāciju arī ar ideju par vienotu Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas projektu šīm valstīm kopīgās ūdensteces — Daugavas aizsardzībai. Kā uzsvēra Indulis Emsis, visas ar vides aizsardzību saistītās problēmas nav iespējams atrisināt nacionālās robežās, tādēļ ir nepieciešama starpvalstu sadarbība. Šis projekts tiks piedāvāts izskatīšanai Eiropas Savienības institūcijās, bet tā finansējumu varētu veidot divu palīdzības programmu — PHARE un TACIS — līdzekļi. Kā zināms, PHARE ir atbalsta programma Eiropas Savienības asociētajām loceklēm, bet TACIS — NVS valstīm.

Viens no Latvijas un Somijas sarunu tematiem bijusi arī Latvijas un Krievijas sadarbības attīstība. Somijas Ārlietu ministrijas pārstāvjus par to informējis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs, kurš ir arī Latvijas un Krievijas savstarpējo līgumu sagatavošanas darba grupas vadītājs.

Dina Gailīte,

“LV” iekšpolitikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!