• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vācijas profesionālā, lietišķā un cilvēciskā interese - tieslietu un iekšlietu sadarbības punktos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.1997., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44199

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

03.07.1997., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vācijas profesionālā, lietišķā un cilvēciskā interese — tieslietu un iekšlietu sadarbības punktos

Vizītē — VFR Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Heincs Lanfermans ( Heinz Lanfermann )

No 1. līdz 3.jūlijam Latvijā viesojās Vācijas Federatīvās Republikas Tieslietu ministrijas delegācija ar valsts sekretāru Heincu Lanfermanu (Heinz Lanfermann) priekšgalā. Vizītes mērķis — iepazīties ar likumdošanas reformas gaitu, pārrunāt pašreizējās un turpmākās tiesiskās sadarbības iespējas. Vakar, 2.jūlijā, Heincam Lanfermanam bija saruna ar Ministru prezidenta biedru Juri Kaksīti, Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītāju Aivaru Endziņu, Latvijas Republikas tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, kā arī Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu.

Nozīmīgās vizītes otrās dienas pēcpusdienā Tieslietu ministrijā uz preses konferenci bija aicināti žurnālisti.

Tajā piedalījās viesi — VFR Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Heincs Lanfermans, Vācijas starptautiskās juridiskās sadarbības fonda izpilddirektors Lujo Fadē (Lujo Fade) , kā arī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Heincs Lanfermans preses konferences sākumā teica: — Priecājos par izdevību būt Rīgā, Latvijā, turklāt tik skaistā, saulainā laikā, kas it kā simbolizē mūsu labās attiecības. Šobrīd Latvijā ir vairāki vācu viesi, galvenā mūsu interese par justīciju, tieslietām. Par mūsu palīdzību, galvenokārt padomu, un informāciju notika mūsu sarunas, to skaitā ar tieslietu ministru, kurās iezīmējām tālākas sadarbības metus.

Vācijas starptautiskās juridiskās sadarbības fonds ir, tā izpilddirektora vārdiem runājot, Federālās tieslietu ministrijas bērns un dibināts pirms pieciem gadiem, kad tagadējais ārlietu ministrs Klauss Kinkels bija tieslietu ministrs. Fonda mērķis ir attīstīt sadarbību ar reformvalstīm, sniegt palīdzību likumdošanas sakārtošanā atbilstoši starptautiskajām tiesību normām.

VFR Tieslietu ministrijas valsts sekretārs H.Lanfermans atzinīgi vērtēja Latvijā paveikto tik īsā laikā, minot vācu speciālistu padomus Komerclikuma projekta izstrādāšanā, arī Administratīvo pārkāpumu likumprojekta pilnveidošanā. Ja ir laba juridiskā bāze, tad sekmīgāk var attīstīt un pilnveidot ekonomiskās tiesības. Atzīmējot Latvijas Satversmes tiesas pirmos darbības soļus, VFR Tieslietu ministrijas valsts sekretārs pastāstīja, ka Vācijā līdzīgas funkcijas veic Konstitucionālā tiesa. Tā ir pēdējā instance, kurā var vērsties pilsonis, ja viņu nav apmierinājušas zemāko administratīvo un tiesu instanču rīcība vai lēmumi. Tā, protams, esot liela slodze, kas prasa no šīs tiesas tiesnešiem augstu profesionalitāti. Saruna mūsu Satversmes tiesā vedinot uz lietišķu tālāko sadarbību.

Dzintars Rasnačs informēja žurnālistus par līdzšinējo Latvijas Tieslietu ministrijas sadarbību ar citu — īpaši Ziemeļvalstu un VFR — Tieslietu ministrijām, citiem juristiem.

— Protams, turpināsim stiprināt saiknes ar ES dalībvalstu juridiskajām iestādēm. Mums ir laba sadarbība ar VFR zemēm — Ziemeļreinas — Vesfālenes, Meklenburgas — Priekšpomerānijas, Šlēsvigas — Holšteinas, Brandenburgas Tieslietu ministrijām. Un Vācijas starptautiskās sadarbības fonds ir pamats, ar kura palīdzību gribam apgūt pieredzi, kas uzkrāta tajās zemēs pēc Vācijas apvienošanās. Problēmas ir līdzīgas, — atzina Dz.Rasnačs.

Turpinājums — 8.lpp.

Vizītē — VFR Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Kurts Šelters ( Kurt Schelter )

Vācijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs profesors Dr. Kurts Šelters (attēlā), noskaidrojot sestdien Talsos notikušo nelaimi, piedāvāja Latvijas iestādēm tehnisku palīdzību. Sarunā ar Latvijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Andri Stari viņš apsolīja arī Vācijas palīdzību nelaimes skartajām ģimenēm.

Valsts sekretārs K. Šelters uzturējās Rīgā 1. un 2. jūlijā. Ar Latvijas ārlietu ministru Valdi Birkavu un valsts sekretāru Andri Stari viņš pārrunāja Vācijas un Latvijas drošības iestāžu (policijas un robežapsardzes) sadarbības iespējas. Laika posmā no 1996. līdz 1998. gadam Vācija sniegs tehnisko un izglītības palīdzību 3 miljonu vācu marku vērtībā. Viņš uzklausīja V. Birkava un A. Stara izklāstu par tiem pasākumiem, ko Latvija ir veikusi iekšējās drošības uzlabošanai, ieskaitot robežu apsardzi. Šie pasākumi ir priekšnoteikums līguma noslēgšanai par personu atpakaļuzņemšanu un vīzu režīma atcelšanai ceļojumiem uz Vāciju.

Vācijas vēstniecība

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!