• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācijas procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.1997., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

United Nations Convention On Contracts For The International Sale Of Goods

Vēl šajā numurā

03.07.1997., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācija procesā

Par valsts akciju sabiedrības “Dauteks” akciju pirkuma līguma parakstīšanu

Privatizācijas aģentūra 1997. gada 14. jūnijā ir parakstījusi valsts a/s “Dauteks” akciju pirkuma līgumu ar “Tolaram Group” sabiedrību “Asean Interests Limited”. Līgums paredz visu valsts a/s “Dauteks” akciju pārdošanu “Asean Interests Limited” par 1 (vienu) latu.

Ar Latgales apgabaltiesas 1997. gada 3. februāra spriedumu valsts akciju sabiedrība “Dauteks” tika atzīta par maksātnespējīgu. 1997. gada 6. maijā Privatizācijas aģentūra apstiprināja valsts a/s “Dauteks” privatizācijas noteikumus, kas paredzēja atjaunot sabiedrības maksātspēju, izstrādājot sanācijas plānu, privatizācijas pirmajā posmā veikt sabiedrības pārvērtēšanu un pamatkapitāla palielināšanu un privatizācijas otrajā posmā pārdot valsts akcijas.

Latgales apgabaltiesa 1997. gada 21. maijā apstiprināja “Asean Interests Limited” izstrādāto valsts a/s “Dauteks” sanācijas plānu.

1997. gada 5. jūnijā Privatizācijas aģentūra apstiprināja valsts a/s “Dauteks” maksātnespējas ārkārtas bilanci 1997. gada 1. jūnijā atbilstoši aktīvu pārvērtēšanas rezultātiem un palielināja sabiedrības pamatkapitālu līdz 37 367 000 latiem, ieskaitot pamatkapitālā 22 367 000 latus no aktīvu pārvērtēšanas rezerves. Līdz ar to sabiedrības privatizācijas pirmais posms tika pabeigts.

Lai realizētu sanācijas plānu un sabiedrības privatizācijas otro posmu, tika parakstīts minētais akciju pirkuma līgums. Pavisam valstij piederēja 37 367 000 valsts a/s “Dauteks” akcijas ar vienas akcijas nominālvērtību 1 lats.

Līgumu no “Asean Interests Limited” puses parakstīja tās direktors Mohans K. Vasvani (Mohan K. Vaswani).

Privatizācijas aģentūra un “Toleram Group” apliecināja vēlmi turpināt apstiprinātā sanācijas plāna realizēšanu, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu a/s “Dauteks” maksātspēju.

Par maksātnespējīgās akciju sabiedrības “Rīgas porcelāns” sociālā nodokļa parādu samaksu

Kopš 1994.gada augusta privātā akciju sabiedrība “Rīgas porcelāns” nomāja ar izpirkumu bijušo valsts uzņēmumu “Rīgas porcelāns”. 1996.gada septembrī Rīgas apgabaltiesa atzina akciju sabiedrību “Rīgas porcelāns” par maksātnespējīgu. Rezultātā Privatizācijas aģentūra izbeidza minēto nomas ar izpirkumu līgumu un nolēma nodot atkārtotai privatizācijai valsts uzņēmuma “Rīgas porcelāns” valsts mantu.

Tā kā maksātnespējīgā akciju sabiedrība “Rīgas porcelāns” ilgstoši netika maksājusi sociālo nodokli, no darba atbrīvotajiem akciju sabiedrībā strādājošajiem nav iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu un citas valsts sociālās garantijas.

1997.gada 17.jūnijā Privatizācijas aģentūras valde pieņēma lēmumu, kas paredz samaksāt Valsts sociālās apdrošināšanas fondam maksātnespējīgās akciju sabiedrības “Rīgas porcelāns” sociālā nodokļa parādu Ls 13 092 līdz 1997.gada 18.jūnijam pulksten 12. Minētais lēmums pieņemts, pamatojoties uz līgumu starp Privatizācijas aģentūru, Valsts sociālās apdrošināšanas fondu un maksātnespējīgās akciju sabiedrības “Rīgas porcelāns” administratoriem, lai nodrošinātu iespēju no darba atbrīvotajiem akciju sabiedrībā strādājošajiem saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Par privatizējamā valsts uzņēmuma “Rīgas paraugtipogrāfija” ceha Rīgā, Puškina ielā, akciju kontrolpaketes īpašnieku

Kontrolpaketes īpašnieks: SIA “Rīgas sietuve”, reģistrēta 1996.gada 9.maijā Rīgā, reģistrācijas Nr.000329360.

Pamatkapitāls: Ls 10 000.

Pamatdarbības veidi: poligrāfijas pakalpojumi, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, izdevniecības darbība.

Uzņēmējsabiedrības dalībnieki ir SIA “Graphitex” (14% no pamatkapitāla), SIA “Iljus” (10% no pamatkapitāla), SIA “Poligrāfijas apgāds” (10% no pamatkapitāla), SIA “Rīgas zīmogu fabrika” (51% no pamatkapitāla) un trīs fiziskas personas, Latvijas Republikas pilsoņi (5% no pamatkapitāla), SIA “Jumava” (10% no pamatkapitāla).

Īss atskats uzņēmējsabiedrības vēsturē: SIA “Rīgas sietuve” ir dibināta, apvienojot fiziskas un juridiskas personas, kas ieinteresētas privatizējamā v/u “Rīgas paraugtipogrāfija” ceha Puškina ielā tālākā attīstībā.

Nākotnes ieceres, to saistība ar a/s akciju kontrolpaketes iegādi: jau 1996.gada 5.jūlijā SIA “Rīgas sietuve” iesniedza valsts a/s “Privatizācijas aģentūra” objekta privatizācijas priekšlikumu.

Ņemot vērā uzņēmuma darba specifiku, kontrolpaketes īpašnieki, izmantojot savu pieredzi, attīstīs esošās uzņēmuma nozares, saīsinot produkcijas tapšanas laiku un palielinot ražošanas apjomus. Turpmākajos gados ir paredzētas gan ārējās investīcijas konkrētajās tehnoloģijās, gan paša uzņēmuma iespējamās peļņas ieguldīšana ražošanas attīstībā.

Citas ziņas, ko kontrolpaketes īpašnieks ir iesniedzis par sevi: SIA “Rīgas sietuve” dalībnieku skaitā ir divas izdevniecības, tipogrāfija, poligrāfijas materiālu apgāds, kā arī trīs privatizējamā v/u “Rīgas paraugtipogrāfija” speciālisti.

Privatizējamā valsts uzņēmuma “Rīgas paraugtipogrāfija” ceha Rīgā, Puškina ielā, akciju kontrolpaketi — 22,5% jeb 85,050 akciju iegādājās sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Rīgas sietuve” par izsoles cenu Ls 197 780, kas samaksājama 40% latos trīs gados un 60% privatizācijas sertifikātos divos gados.

Privatizācijas aģentūras informācija

Par “Tolaram Group”, kas nāk uz Baltiju

Līdz šim

“Tolaram Group” ir vārds, kas sevī ietver dažādas struktūrvienības, kas darbojas dažādās valstīs un ir atsevišķi uzņēmumi. Holdinga kompānija — “Asean Interest Ltd” ir reģistrēta Honkongā, tomēr “Tolaram Group” galvenā mītne atrodas Singapūrā. Grupas pirmsākumi ir mazs ģimenes vadīts koncerns, kas dibināts gadsimta sākumā Malangas pilsētā, Indonēzijā. No vienkāršā pirmsākuma “Tolaram Group” ir attīstījusies par globāla mēroga konglomerātu.

Šobrīd “Tolaram Group” ir dažādi darbības virzieni; viens no galvenajiem — tekstila un šķiedras rūpniecība. Grupas uzņēmumi ražo gan tekstila, gan šķiedras produkciju kā no kokvilnas, tā arī no mākslīgajām šķiedrām (polistera, neilona, akrila). Turklāt “Tolaram Group” uzņēmumi ir iesaistīti nekustamā īpašuma un dažādos tirdzniecības projektos, kā arī viesnīcu attīstībā un banku jomā.

Šodien “Tolaram Group” ir neatkarīga grupa ar plašu pārstāvniecību Āzijā — Indonēzijā, Taizemē, Ķīnā, Singapūrā, Malaizijā. “Tolaram Group” darbojas arī Āfrikā un ASV. Šodienas stratēģija ir ienākt Eiropā caur Baltijas valstīm. Pašreiz “Tolaram Group” ir 11 000 darbinieku visā pasaulē. Kopējais “Tolaram Group” apgrozījums 1996.gadā bija 850 milj. USD.

Intereses

“Tolaram Group” uzskata Baltiju par vienu no ātrāk augošajiem reģioniem Austrumeiropā un tāpēc vēlas izveidot īpaši uz Eiropas tirgu vērstu ražošanas bāzi. “Tolaram Group” ir laba un plaša pieredze tekstilrūpniecībā, tieši apkalpojot un spējot apmierināt prasīgo Eiropas tirgu. Tādēļ ir lietderīgi uzturēt ražošanu Baltijas valstīs, kurās ir tekstilrūpniecības tradīcijas un ļoti prasmīgs darbaspēks.

1995.gadā “Tolaram Group” ienāca Igaunijā, privatizācijas gaitā nopērkot tekstilrūpnīcu “Balti Manufaktuur” Tallinā, kas ir otra lielākā tekstilražotne Igaunijā. Uzņēmums tika pārdēvēts par “Baltex 2000”. Tallinai ir neaizsalstoša osta un bezkvotu pieeja ES tirgum caur EFTA; turklāt tas ir stratēģiski izvietots, lai apkalpotu galvenos tirgus kā ES, Skandināvija, Centrālāzija, NVS, ASV un Kanāda.

Šodien “Baltex 2000” nodarbina vairāk nekā 900 cilvēkus, tā ka “Tolaram” bija spējīgs saglabāt vairumu rūpnīcas darbinieku. “Baltex 2000” produkcijas apjoms pagājušajā gadā pieaudzis par 60% ar tām pašām iekārtām, pateicoties pieaugošai efektivitātei. Pagājušā gada eksports bija vairāk nekā 20 milj. USD uz Rietumeiropu, 1997.gadā plānots eksportēt vairāk nekā 25 milj. USD apjomā. Pasūtījumi ir nodrošināti līdz nākamā gada sākumam, un tas garantē uzņēmuma stabilitāti.

Vēl viens panākums Igaunijā ir Kehras celulozes un papīra rūpnīcas atdzimšanas, kuru nopirka bankrota rezultātā 1995.gadā vasarā un nosauca par “Horizon Pulp&Paper Ltd”. Tā atrodas Kehrā, nelielā pilsētā 40 km attālumā no Tallinas, kas ir ērti no loģistikas viedokļa preču un izejvielu kustībai. Rūpnīcai ir labi pievedceļi, tas ir netālu no dzelzceļa ostas.

“Horizon Pulp&Paper” tieši nodarbina ap 540 strādājošo un netieši nodrošina darbu 500 cilvēkiem. Rūpnīca ražo nebalinātu kraft–papīru u.c., tai ir visa nepieciešamā infrastruktūra. Jaudas ļauj ražot ap 45 000 tonnu papīra gadā. “Tolaram Group” plāno šogad ieguldīt 10 milj. USD rūpniecības modernizācijā. Kehras rūpnīcas atdzimšana ir īpaši svarīga arī no sociālā viedokļa, tā kā uzņēmums ir vienīgais lielais darba devējs šajā pilsētā.

“Tolaram Group” ir arī investīciju kompānija Igaunijā — “Tolaram Investments Ltd”, filiāle, kas nodarbojas ar uzņēmumu pirkšanu holdinga kompānijas “Asean Interest Ltd” vārdā.

“Tolaram Group” ir devusi lielu ieguldījumu Igaunijā; nesen “Tolaram Group” tika prēmēta ar balvu “Best Promoter of Estonia” par investīciju un biznesa iespēju semināra Singapūrā organizēšanu 1997.gada janvārī, kuru apmeklēja Igaunijas premjerministrs un valdības pārstāvji. Tas bija pats pirmais oficiālais kontakts starp Igaunijas premjerministru un Singapūru, kā rezultātā tika panākta vienošanās par bezvīzu režīmu, singapūriešiem iebraucot Igaunijā, un par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem, kas drīzumā tiks parakstīta.

Latvijā “Tolaram Group” ir stabili plāni “Dauteks” privatizācijai. “Tolaram Group” ir atbilstoša pieredze mākslīgās šķiedras rūpniecībā. Tiek plānots saglabāt darbaspēku ar nelielu samazināšanu, kas notiks pakāpeniski, nodrošinot apmācību esošajam darbaspēkam. Uzņēmuma modernizēšanā ieguldīs investīcijas 25 milj. USD apmērā, lai uzsāktu neilona 6/6 ražošanu. Eksports tiks orientēts uz Eiropas tirgiem, tāpat kā tas notika ar “Baltex 2000”.

Kā ārvalstu investors “Tolaram Group” vēlas aktīvi piedalīties Baltijas valstu ekonomikā. “Tolaram Group” ir uzticīgs Baltijas valstīm, to pierāda veiksmīgā pieredze Igaunijā, kā arī “Tolaram Group” plāni Latvijā un Lietuvā.

Sagatavoja: Marisa Sarmulina

( Maris Sarmulin) , “Tolaram Group”

direktora palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!