• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules Latviešu agronomi - savā zemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.1997., Nr. 175/177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vēl šajā numurā

08.07.1997., Nr. 175/177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules latviešu agronomi — savā zemē

Sešu gadu laikā, kopš atjaunota Latvijas Agronomu biedrība, tā trešo reizi pulcināja savus biedrus kongresā kopā ar Latviešu agronomu biedrību ārzemēs.

Pirmajā dienā, 4. jūlijā, darba kārtībā bija kopēja valdes sēde, “Vecauces” saimniecības apskate, agrofirmas “Tērvete”, Ulmaņu dzimtas mājas “Pikšas” (augšējā attēlā) un firmas “Dobele–Agra” apmeklēšana.

Otrajā dienā, 5. jūlijā, tika atklāts pats kongress, kura ievadā Bulduru agrofirmas galvenajam agronomam Jānim Skroderim pasniedza ceļojošo balvu “Zelta vārpa”.

LR zemkopības ministrs, agronoms pēc profesijas, Roberts Dilba savā runā uzsvēra, ka sekmīgas lauksaimniecības attīstībā galvenais būs ražošanas intensitāte, kā arī saražotās produkcijas kvalitāte un cena, nevis tikai zemes platību lielums.

Par problēmām lauksaimniecības izglītībā un zinātnē stāstīja LLU rektors profesors Voldemārs Strīķis, LLMZA zinātniskais sekretārs Mārtiņš Beļickis un LLU Lauksaimniecības fakultātes dekāns profesors Aldis Kārkliņš.

Latviešu Agronomu biedrības vadītājs ārzemēs Dr. hab. sc. ing. Juris Zušēvics (ASV) runāja par problēmām Latvijas zemes rentēšanas sistēmā un ieteica, ko vajadzētu uzlabot.

Pēc sagatavoto ziņojumu nolasīšanas notika debates agrārpolitikas un vēstures, augkopības, dārzkopības sekcijā. LAB savā kongresa rezolūcijā, uzskatot, ka zemniecība ir dzīvesveids, kam ir svarīga nozīme visas tautas saimniecībā, deklarēja: nepieciešams ar likumdošanas palīdzību aizsargāt zemniecību no pārmērīgā ārzemju produkcijas importa Latvijas tirgū, vairāk palīdzēt tām saimniecībām, kas racionāli izmanto zemi, saglabāt subsidēšanas principus, lauku ražotājiem un iedzīvotājiem politiskos jautājumos sadarboties kā vienotam spēkam, aizstāvot lauku intereses, atzīt par nepieciešamu Latvijā realizēt reģionālās izlīdzināšanas politiku, nodrošinot visu lauku apvidu vienādas attīstības iespējas, attīstīt lauksaimniecības zinātni atbilstoši latviešu tautas interesēm, iesaistīties Baltijas valstu un Eiropas Savienības tirgos.

Šī rezolūcija tiks iesniegta valsts institūcijām kā konkrēti priekšlikumi racionālas lauksaimniecības politikas īstenošanai.

Pēc kongresa skaistajā Vecauces pilī notika pūtēju ansambļa koncerts un saviesīgs vakars.

Nākamais agronomu kongress notiks pēc trim gadiem — jau 2000. gadā.

Teksts un foto:

Juris Logins

Latvijas Agronomu biedrības (LAB) ceļojošā balva “Zelta Vārpa” Bulduru agrofirmas galvenajām agronomam Jānim Skroderim

Latvijas Lauksaimniecības Akadēmijas rektors Voldemārs Striķis, LAB ārzemes vadītājs Jānis Zušēvics (ASV) un LAB prezidents Jānis Auseklītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!