• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 5. augusta noteikumi Nr. 285 "Kārtība, kādā maksājams muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis par preču piegādēm un pakalpojumiem Ventspils brīvostā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.1997., Nr. 199/200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44592

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.286

Labklājības ministrijas nolikums

Vēl šajā numurā

08.08.1997., Nr. 199/200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 285

Pieņemts: 05.08.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 285

Rīgā 1997.gada 5.augustā (prot. nr.43 44.§)

Kārtība, kādā maksājams muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis par preču piegādēm un pakalpojumiem Ventspils brīvostā

Izdoti saskaņā ar Ventspils brīvostas likuma
3.panta ceturto daļu un 19.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā maksājams muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis par preču piegādēm, kā arī par sniegtajiem pakalpojumiem Ventspils brīvostas brīvajās muitas zonās (turpmāk - brīvostas brīvās muitas zonas) un Ventspils brīvostas pārvaldei (turpmāk - brīvostas pārvalde).

II. Nodokļu piemērošanas kārtība preču piegādēm un pakalpojumiem, ko veic juridiskās personas

2. Preču ievešana no brīvostas brīvajām muitas zonām brīvam apgrozījumam iekšzemē tiek uzskatīta par preču importu un ir apliekama ar ievedmuitas nodokli, akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli saskaņā ar attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.

3. Preces, kas saskaņā ar Ventspils brīvostas likuma 3.panta piekto daļu ir atzītas par Latvijas izcelsmes precēm un tiek ievestas iekšzemē no brīvostas brīvajām muitas zonām, ar ievedmuitas nodokli netiek apliktas. Ja brīvostas brīvajās muitas zonās jaunradīto vai pārstrādāto preču no jauna pievienotā vērtība ir mazāka par 40 procentiem no preces kopējās vērtības, ievedmuitas nodokli nosaka saskaņā ar likumu "Par muitas nodokli (tarifiem)", piemērojot ievedamajai precei attiecīgu ievedmuitas nodokļa likmi.

4. Preču izvešana no iekšzemes uz brīvostas brīvajām muitas zonām tiek uzskatīta par preču eksportu un ir apliekama ar izvedmuitas nodokli, izņemot šo noteikumu 5.punktā minēto gadījumu, bet nav apliekama ar akcīzes nodokli. Ja preces izved ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona (turpmāk - apliekamā persona), piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme, izņemot šo noteikumu III nodaļā minētos gadījumus.

5. Preču izvešana no iekšzemes pārstrādei brīvostas brīvajās muitas zonās nav apliekama ar izvedmuitas nodokli. Pārstrādātās preces ievedot atpakaļ iekšzemē, tās nav apliekamas ar ievedmuitas nodokli, bet ar pievienotās vērtības nodokli ir apliekama vērtība, kas aprēķināta kā starpība starp preču vērtību pēc pārstrādes un preču vērtību, tās ievedot brīvostas brīvajā muitas zonā.

6. Izvedmuitas nodoklis par precēm, kuras izvestas no iekšzemes pārstrādei brīvostas brīvajās muitas zonās un kuras pēc pārstrādes paredzēts izvest uz ārvalstīm, tiek ņemts uzskaitē Valsts ieņēmumu dienestā. Ja licencētā uzņēmējsabiedrība, kas atbilst Ventspils brīvostas likuma 1.panta 2.punkta nosacījumiem (turpmāk - licencētā uzņēmējsabiedrība), ir saņēmusi muitas iestādes atļauju pārstrādes veikšanai, pēc kompensācijas produktu izvešanas uz ārvalstīm izvedmuitas nodoklis tiek dzēsts. Muitas iestādes izsniedz atļaujas minēto darbību veikšanai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

7. Preču piegādēm brīvostas brīvās muitas zonas teritorijā un no brīvostas brīvās muitas zonas uz citu Latvijas Republikā izveidotu brīvās muitas zonu piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme, ja šīs piegādes veic apliekamās personas. Ja attiecīgās preču piegādes veic ar pievienotās vērtības nodokli neapliekamās personas, preču piegādes ar pievienotās vērtības nodokli neapliek.

8. Elektrības, siltumenerģijas, gāzes, tvaika, siltā un aukstā ūdens piegādēm no iekšzemes uz brīvostas brīvajām muitas zonām piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi, ja:

8.1. attiecīgo preču saņēmējs ir licencētā uzņēmējsabiedrība;

8.2. ir nodrošināta pilnīga attiecīgo preču uzskaite (ir uzstādīti atbilstoši skaitītāji).

9. Tikai licencētajām uzņēmējsabiedrībām ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā brīvajās muitas zonās izveidot degvielas uzpildes stacijas. Minēto degvielas uzpildes staciju veiktās piegādes šo noteikumu 10.punktā minētajam sauszemes transportam neapliek ar akcīzes nodokli un tām piemēro pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likmi. Attiecīgajai degvielas uzpildes stacijai jāizmanto tikai bezskaidras naudas norēķini.

10. Brīvostas brīvajās muitas zonās izveidotās degvielas uzpildes stacijas drīkst apkalpot tikai licencēto uzņēmējsabiedrību un brīvostas pārvaldes iekšējo tehnoloģisko sauszemes transportu, kas netiek lietots ārpus brīvostas brīvajām muitas zonām vai tiek lietots kā kravas transports starp brīvostas brīvajām muitas zonām saskaņā ar brīvostas pārvaldes apstiprinātu transportlīdzekļu sarakstu, kurā norādītas degvielas uzpildes stacijā apkalpojamo automašīnu vai citu transportlīdzekļu reģistrācijas zīmes. Brīvostas pārvaldei 10 dienu laikā pēc minētā saraksta apstiprināšanas tā kopija jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā.

11. Šo noteikumu 10.punktā minētais nosacījums neattiecas uz brīvostas brīvajās muitas zonās izveidotajām speciālajām autocisternu degvielas uzpildes stacijām, kuras iepilda degvielu autocisternās tās ievešanai iekšzemē.

12. Degvielas, smērvielu un citu līdzīgu preču piegādei kuģiem un citiem peldošajiem objektiem piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likme, ja šajā punktā nav noteikts citādi. Degvielas, smērvielu un citu līdzīgu preču piegādes nav apliekamas ar akcīzes nodokli un tām piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme, ja attiecīgās preces tiek piegādātas:

12.1. kuģiem, kuri kursē starptautiskajās līnijās;

12.2. velkoņiem;

12.3. glābšanas kuģiem;

12.4. citām licencētajām uzņēmējsabiedrībām un ekonomiskās zonas pārvaldei piederošiem kuģiem un citiem peldošajiem objektiem, kuri netiek izmantoti pasažieru pārvadāšanai vai atpūtas un izklaides vajadzībām.

13. Pakalpojumiem, kuru sniegšanas vieta saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 4.pantu ir brīvostas brīvās muitas zonas (izņemot licencēto uzņēmējsabiedrību iekšzemē reģistrētām personām sniegtos pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 4.panta trešo daļu), piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme (izņemot šo noteikumu III nodaļā minētos gadījumus), ja šos pakalpojumus sniedz apliekamās personas. Ja pakalpojumus sniedz ar pievienotās vērtības nodokli neapliekamās personas, attiecīgos pakalpojumus ar pievienotās vērtības nodokli neapliek.

14. Transporta pakalpojumi, kurus sniedz apliekamās personas saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 4.panta sesto daļu, ir apliekami ar pievienotās vērtības nodokli, piemērojot šādas likmes:

14.1. transporta pakalpojumiem, kurus sniedz tikai brīvostas brīvās muitas zonas teritorijā, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme;

14.2. transporta pakalpojumiem preču pārvadāšanai no vienas brīvostas brīvās muitas zonas uz citu brīvostas brīvās muitas zonu piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme;

14.3. transporta pakalpojumiem, kas saistīti ar preču izvešanu no iekšzemes uz brīvostas brīvajām muitas zonām, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme;

14.4. transporta pakalpojumiem, kas saistīti ar preču ievešanu iekšzemē no brīvostas brīvajām muitas zonām, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likme.

15. Būvniecības pakalpojumiem (arhitektu un ekspertu pakalpojumi, būvdarbu sagatavošanas un iekārtu uzstādīšanas pakalpojumi, kā arī kanālu rakšana, upes gultnes padziļināšana, tiltu būvniecība un līdzīgi pakalpojumi), kurus licencētajām uzņēmējsabiedrībām brīvostas brīvajās muitas zonās sniedz apliekamās personas, piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme. Pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme piemērojama arī brīvostas brīvajās muitas zonās uzstādīto iekārtu remonta pakalpojumiem, ja tos sniedz apliekamās personas, nedemontējot attiecīgās iekārtas un neizvedot tās ārpus brīvostas brīvās muitas zonas robežām, kā arī pakalpojumiem, kas saistīti ar atkritumu un notekūdeņu savākšanu brīvostas brīvajās muitas zonās, to izvešanu un utilizāciju.

16. Brīvostas pārvaldei sniegtajiem šo noteikumu 15.punktā minētajiem būvniecības pakalpojumiem piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme arī gadījumos, ja tie sniegti tajās brīvostas teritorijās, uz kurām nav attiecināts brīvās muitas zonas režīms. Sociālās infrastruktūras objektu (izglītības, kultūras, sporta, sabiedriskās ēdināšanas, medicīniskās aprūpes, dzīvokļu un līdzīgu objektu) būvniecībai piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likme.

17. Pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme piemērojama šādiem licencētajām uzņēmējsabiedrībām vai brīvostas pārvaldei sniegtajiem pakalpojumiem:

17.1. patentu, autortiesību, preču zīmju un līdzīgu tiesību piešķiršana vai nodošana citu rīcībā un kontrolē;

17.2. ar reklāmu vai sabiedrisko darbību saistīti pakalpojumi, arī reklāmas aģentu un reklāmas aģentūru darbība;

17.3. advokātu, patentu valdes, nodokļu konsultantu, uzņēmēju saimnieciskās darbības kontrolieru, tulkotāju, tulku, ekspertu, inženieru darbība, kā arī juridiskas, saimnieciskas, tehniskas un cita veida konsultācijas;

17.4. datu apstrāde;

17.5. informācijas sniegšana, arī pieredzes apmaiņa.

18. Ja brīvostas pārvalde ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā apliekamā persona, brīvostas pārvaldes sniegtajiem pakalpojumiem, kas minēti likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 7.pantā, licencētajām uzņēmējsabiedrībām sniegtajiem pakalpojumiem piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 0 procentu likme.

III. Nodokļu piemērošanas kārtība mazumtirdzniecībai un pakalpojumiem, ko sniedz fiziskās personas

19. Brīvostas brīvajās muitas zonās fiziskajām personām ir aizliegta preču piegāde un pakalpojumu sniegšana, izņemot:

19.1. pārtikas preču un medicīnas preču piegādi;

19.2. sabiedriskās ēdināšanas, medicīnas, sakaru un finansiālos pakalpojumus;

19.3. mazumtirdzniecību brīvostas brīvajās muitas zonās izveidotajos beznodokļu tirdzniecības veikalos, kuri darbojas saskaņā ar attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.

20. Veikt šo noteikumu 19.1. un 19.2.apakšpunktā minētās darbības (turpmāk - mazumtirdzniecība) drīkst tikai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētā apliekamā persona, kura:

20.1. ir uzņēmējsabiedrība, kas ir noslēgusi līgumu ar brīvostas pārvaldi par mazumtirdzniecību brīvostas brīvajā muitas zonā. Līgumā jānorāda telpas un cita teritorija, kas paredzēta mazumtirdzniecībai un nepieciešamo preču uzglabāšanai;

20.2. ir saņēmusi normatīvajos aktos noteiktās licences uzņēmējdarbībai, ja šāda uzņēmējdarbība tiks veikta brīvostas brīvajā muitas zonā.

21. Mazumtirdzniecībai brīvostas brīvajās muitas zonās piemērojama pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likme, izņemot to preču mazumtirdzniecību, kas nav apliekamas ar pievienotās vērtības nodokli saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 6.panta pirmo daļu.

22. Mazumtirdzniecībai brīvostas brīvajās muitas zonās nepieciešamās preces drīkst iegādāties tikai iekšzemē. Ar akcīzes nodokli apliekamajām precēm jābūt marķētām ar tirdzniecībai iekšzemē paredzētajām akcīzes nodokļa markām.

23. Mazumtirdzniecībai brīvostas brīvajās muitas zonās nepieciešamās preces drīkst ievest brīvostas brīvajās muitas zonās, ja muitas iestādē ir izdarīta atzīme uz preču pavadzīmes-rēķina, kas noformēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

24. Telpās un citā teritorijā, kas paredzēta mazumtirdzniecībai un nepieciešamo preču uzglabāšanai, drīkst atrasties tikai tādas preces, kas ievestas brīvostas brīvajās muitas zonās saskaņā ar šo noteikumu 23.punktu.

25. Mazumtirdzniecībā nedrīkst izmantot preces, kas ievestas brīvostas brīvajās muitas zonās:

25.1. no ārvalstīm;

25.2. no citām brīvajām muitas zonām;

25.3. no iekšzemes, ja par to ievešanu brīvostas brīvajā muitas zonā noformēta eksporta muitas kravas deklarācija.

26. Preces, kas atrodas telpās un citā teritorijā, kas paredzēta mazumtirdzniecībai un nepieciešamo preču uzglabāšanai, un nav ievestas brīvostā saskaņā ar šo noteikumu 23.punktu, ir konfiscējamas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, vienlaikus iekasējot muitas nodokli, akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli, kas aprēķināts saskaņā ar attiecīgajiem normatīvajiem aktiem par šādu preču ievešanu iekšzemē.

IV. Pārejas jautājumi

27. Ja laikposmā no 1997.gada 1.janvāra līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai licencētās uzņēmējsabiedrības un brīvostas pārvalde ir saņēmusi preces un pakalpojumus citā nodokļu režīmā, nekā noteikts šajos noteikumos, nodokļu maksātāju pienākums ir mēneša laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas nodrošināt nodokļu aprēķināšanu atbilstoši šo noteikumu prasībām.

28. Līdz dienai, kad stājas spēkā Valsts ieņēmumu dienesta apstiprinātā kārtība, kādā muitas iestādes noformē dokumentus preču ievešanai brīvostu brīvajās muitas zonās un izvešanai no brīvostu brīvajām muitas zonām, par dokumentu, kas apliecina preču ievešanu brīvajā muitas zonā vai izvešanu no tās, uzskatāmas stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķini, uz kuriem ir izdarīta muitas iestādes attiecīga atzīme par preču ievešanu (izvešanu) brīvostas brīvajā muitas zonā.

29. Šo noteikumu 26.punkts nav piemērojams attiecībā uz precēm, kuras ievestas brīvostas brīvajās muitas zonās līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai.

30. Valsts ieņēmumu dienests līdz 1997.gada 15.augustam izstrādā un apstiprina kārtību, kādā muitas iestādes noformē dokumentus preču ievešanai brīvostu brīvajās muitas zonās un izvešanai no brīvostu brīvajām muitas zonām.

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs R.Zīle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!