• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šodien Viļņā - Austrumeiropas vlstu samits Saeimas priekšsēdētājs un sekretārs - darba vizītē Zviedrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.1997., Nr. 218/219 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Vēl šajā numurā

05.09.1997., Nr. 218/219

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šodien Viļņā — Austrumeiropas valstu samits

Šodien, 5.septembrī, Viļņā, Lietuvas Republikas Prezidenta pilī, sākas starptautiskā konference “Nāciju līdzāspastāvēšana un labas kaimiņattiecības”, ko rīko Lietuvas Republikas prezidents Aļģirds Brazausks un Polijas Republikas prezidents Aleksandrs Kvašņevskis. Paredzēts, ka konferencē piedalīsies visu trīs Baltijas valstu prezidenti — bez namatēva Aļģirda Brazauska arī Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Igaunijas Republikas prezidents Lennarts Meri, Somijas Republikas prezidents Marti Ahtisāri, Ukrainas prezidents Leonīds Kučma, Moldovas Republikas prezidents Petru Lučinskis, Krievijas Federācijas premjerministrs Viktors Černomirdins, Baltkrievijas Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko, Rumānijas prezidents Emils Konstantinesku, Ungārijas Republikas prezidents Ārpāds Gencs un Bulgārijas Republikas prezidents Peters Stojanovs. Dalībnieku vidū ir arī VFR Bundestāga pārstāvis Hanss Dītrihs Genšers.

Šodien, konferences pirmajā dienā, paredzēti valstu prezidentu un valdību vadītāju ziņojumi par tematu “Labu kaimiņattiecību ietekme uz drošību un stabilitāti Viduseiropā un Austrumeiropā”. Pēc tam paredzētas konferences iniciatoru — Lietuvas prezidenta Alģirda Brazauska un Polijas prezidenta Aleksandra Kvašņevska — rīkotas pusdienas. Pēcpusdienā konferences dalībnieki koncentrēsies tematam “Eiropas nāciju samierināšanās Otrā pasaules kara atskaņās un sadarbības perspektīvas”.

Pirmās konferences dienas vakars noslēgsies ar Kžištofa Penderecka diriģētu koncertu Lietuvas Nacionālajā filharmonijā un Viļņas pilsētas galvas Rolanda Paksa rīkotu pieņemšanu.

Rīt, konferences otrajā darba dienā, tās dalībnieki apspriedīs starptautisko institūciju un organizāciju lomu drošības un stabilitātes veidošanā Eiropā. Konference beigsies rīt pēcpusdienā ar diskusiju par pilsoņu un nevalstisko organizāciju ietekmi uz nāciju līdzāspastāvēšanu un labām kaimiņattiecībām.

Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim konferences dienās sastādīta arī saspringta individuālā programma. Šodien rīta cēlienā paredzēta Gunta Ulmaņa runa konferencē, bet pēcpusdienā viņš piedalīsies Kārlim Ulmanim veltītas izstādes atklāšanā M.Mažvīda bibliotēkā. Vēl šodien Guntim Ulmanim paredzētas tikšanās ar Krievijas Federācijas premjerministru Viktoru Černomirdinu un Baltkrievijas Republikas prezidentu Aleksandru Lukašenko. Rīt Latvijas Republikas Valsts prezidents paredzējis tikties ar Rumānijas prezidentu Emilu Konstantinesku, Bulgārijas Republikas prezidentu Peteru Stojanovu un Bundestāga pārstāvi Hansu Dītrihu Genšeru, bijušo VFR ārlietu ministru.

Viļņas konference sagatavošanas procesā ir izvērsusies plašāka, nekā bija sākotnēji iecerēts. Divpadsmit valstu prezidentu un valdību vadītāju piedalīšanās tajā liecina par aplūkojamo problēmu aktualitāti, kā arī par politisko procesu intensitāti Viduseiropā un Austrumeiropā. Starptautiskie komentētāji konferencei prognozē vērā ņemamu ietekmi uz politisko attīstību nākotnē. Virkne starptautisko plašsaziņas līdzekļu paredz Viļņā arī asas diskusijas sakarā ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko piedalīšanos konferencē — šādas prognozes tiek pamatotas ar nesenajiem ārvalstu žurnālistu arestiem un citiem satraucošiem pēdējā laika notikumiem Baltkrievijā. Ar šo konferences niansi tiek saistīta arī Somijas prezidenta Marti Ahtisāri īpašā pozīcija — viņš konferencē vēlējies piedalīties viesrunātāja statusā.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Uz Viļņas starptautisko konferenci devušies arī “Latvijas Vēstneša” pārstāvji. Gaidīsim viņu vizuālo un tekstuālo informāciju un iespaidus!

Saeimas priekšsēdētājs un sekretārs — darba vizītē Zviedrijā

Vakar, 4. septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis un Saeimas sekretārs Imants Daudišs devās vizītē uz Zviedriju, kur Karlskrūnā paredzēta Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu spīkeru un sekretāru tikšanās pēc formulas 5+3. Tikšanās mērķis ir apspriest starpparlamentāro sadarbību un dalīties pieredzē, kas iegūta ceļā uz Eiropas Savienības dalībvalsts statusu.

A.Čepānis pirms izlidošanas informēja, ka tikšanās laikā Latvijas puse centīsies panākt Ziemeļvalstu kolēģu atbalstu idejai par vienlaicīgu iestāšanās sarunu sākšanu ar visām ES asociētajām valstīm, ierosinot arī pieņemt noslēguma dokumentu ar attiecīgu rekomendāciju. I.Daudišs savukārt izvirzīs ideju par parlamentu Eiropas lietu komisiju regulāru sadarbību.

Paredzēs, ka A.Čepānis un I.Daudišs atgriezīsies Rīgā sestdien, 6. septembrī.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!