• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gaisa vārti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.1997., Nr. 218/219 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunijai nav izredžu atgūt KGB arhīvus Dubultaģents stāsta arī par Baltiju

Vēl šajā numurā

05.09.1997., Nr. 218/219

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gaisa vārti

Šauļos moderna lidosta

Aplami būtu apgalvot, ka Šauļos nekad nav bijis sava lidlauka. Ar mūsdienu mērauklu vērtējot — pat starptautisks. Bet tolaik, pirms kāda gadsimta ceturkšņa, tā bija iekšzemes gaisa līnija padomju impērijā, kas savienoja Rīgu ar Kauņu. Desmit pasažieriem paredzētajam lēnajam divplāksnim pārsimt kilometru lidojums bez nosēšanās bija par garu. Un tāpēc kaut kur pusceļā tas sāka krist (vismaz tāda sajūta radās pasažiera krēslā). Krita, krita — līdz apakšā pavīdēja zaļa pļava, kurā ganījās pāris kazas, bet nostāk rēgojās garena būda. Izrādījās, ka divplāksnis vis nav veicis piespiedu nosēšanos, bet sekmīgi piezemējies Šauļu lidostā, lai pēc degvielas uzpildīšanas cauri baltajiem gubu mākoņiem turpinātu pukšķināt tālāk uz Kauņu.

Toties tagad Šauļiem patiesi ir ne tikai starptautiskām prasībām atbilstošs lidlauks, bet arī lidosta.

Ar jaunajiem gaisa vārtiem uz pasauli Lietuva kļuva bagātāka aizvadītajā nedēļā, kad Šauļos notika oficiālā lidostas atklāšanas ceremonija. Agrāk tur bija izvietojies padomju armijas kara aerodroms.

Lietuvas valsts prezidents A.Brazausks, Seima priekšsēdētājs V.Landsberģis, Šauļu pilsētas galva R.Lankausks un Holandes korporācijas “Philips” pārstāvis H.J.Kupens atsedza milzīgu laukakmeni, kas uziets celtniecības laukumā, granītu greznoja uzraksts “Šauļu lidosta 1997”.

Atklāšanā piedalījas Seima un valdības pārstāvji, ārzemju diplomāti. Viesu vidū bija arī tie, kas piekrituši savu kandidatūru izvirzīšanai Valsts prezidenta vēlēšanām 1997.gada 21.decembrī,— V.Adamkus, A.Paulausks, K.Bobelis.

1995.gada martā ar konkursā uzvarējušo korporāciju “Philips” Šauļu pašvaldība parakstīja līgumu par lidostas rekonstrukciju. Kontrakta summa — 29 miljoni ASV dolāru.

Mazliet vairāk nekā divu gadu laikā lidostas atjaunotne ir pabeigta un Lietuvas Civilās aviācijas direkcija Šauļu lidostai ir izsniegusi reģistrācijas apliecību. Tajā norādīts, ka lidlauka navigācijas un apgaismes sistēmas atbilst ICAO pirmajai kategorijai. Tas nozīmē, ka Šauļos bez ierobežojumiem var nosēsties un pacelties jebkura tipa lidmašīnas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!