• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par attieksmi pret arodbiedrībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.1997., Nr. 225 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Latvenergo" saistībām pret "Latvijas kuģniecību"

Vēl šajā numurā

12.09.1997., Nr. 225

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

vēstules

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes atklāta vēstule

Latvijas Republikas Saeimas deputātiem

Par attieksmi pret arodbiedrībām

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) tika izveidota 1990.gada maijā. Kopā ar mūsu valsti tā iet grūto attīstības ceļu, aizstāvot Latvijas neatkarību un virzību uz Eiropas Savienību. Valstij tik kritiskajās 1991.gada augusta puča dienās arodbiedrību namā Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, darbojās Latvijas politiskā streika štābs.

LBAS ir spējusi apvienot savās rindās visas Latvijā esošās nozīmīgākās nozaru un valsts līmeņa profesiju apvienības un atšķirībā no citām Baltijas valstīm saglabāt vienotu arodbiedrību centru.

Latvijas Republikas Saeima un valdība ir atzinušas Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību par darbinieku tiesības un intereses pārstāvošu partneri trīspusējās — darba devēju, valsts un arodbiedrību — sarunās. Valdība, Latvijas Darba devēju konfederācija un LBAS kā līdztiesiski partneri pārstāv Latvijas valsti ar sociālo dialogu saistītajās starptautiskajās institūcijās, tai skaitā Starptautiskās darba organizācijas ikgadējās konferencēs Ženēvā.

1997.gada nogalē LBAS tiks uzņemta Starptautiskajā brīvo arodbiedrību konfederācijā un iegūs novērotāja statusu Eiropas arodbiedrību konfederācijā. Lielākā daļa LBAS dalīborganizāciju darbojas starptautiskajās arodbiedrību organizācijās un aktīvi piedalās to vēlēto institūciju darbā. LBAS informācija un komentāri par situāciju valstī, ko mēs sniedzam Eiropas arodbiedrību konfederācijai, Starptautiskajai darba organizācijai, Eiropas Komisijai un citām institūcijām, kalpo Latvijas labajam vārdam Eiropā un pasaulē.

Mūsuprāt, nevajadzētu novērtēt par zemu arodbiedrību lomu sociālā miera saglabāšanā mūsu valstī. LBAS un tās dalīborganizācijas atbalsta reformas pārejai uz tirgus ekonomiku. Arodbiedrības demokrātiski risina darba attiecības, slēdzot vienošanās ar darba devēju organizācijām, Privatizācijas aģentūru un citām institūcijām. Tās izglīto darbiniekus darba tiesiskajos jautājumos. Darba attiecību konflikti starp darba devēju un darbinieku vienmēr tiek kārtoti uz tiesiskiem pamatiem. Sarežģītajā pārejas periodā tas ir pasargājis mūsu valsti no sociāliem satricinājumiem.

Tomēr neatkarīgu arodbiedrību darbību ierobežo nesakārtotās īpašuma attiecības ar valsti. Kopš 1992.gada 10.marta, kad Latvijas Republikas Augstākā padome arodbiedrību pārziņā esošajiem nekustamajiem īpašumiem noteica valsts uzņēmumu statusu, nav atrisināts jautājums par arodbiedrībām pienākošos īpašuma daļu. Valsts ir atsavinājusi visus arodbiedrību pārziņā bijušos īpašumus, neatstājot pat pašu nepieciešamāko minimumu neatkarīgas arodbiedrību darbības nodrošināšanai — namus, kuros atrodas LBAS un tās 21 dalīborganizācijas biroju darba telpas.

LBAS un tās dalīborganizācijas nelūdz dāvanu, bet prasa daļēji kompensēt arodbiedrību biedru naudas — līdzekļus, kas ieguldīti 1992.—1997.gadā valstij nodoto 872 kūrortu ēku un būvju, arodbiedrību sporta kompleksu un namu celtniecībā. Politisko partiju izveidotā Sadarbības padome atzina šo arodbiedrību prasību taisnīgumu un š.g. 26.jūnijā atbalstīja Ministru kabineta nodomu Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā pieņemt Noteikumus par nekustamo īpašumu Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, un Rīgā, Vaļņu ielā 32, nodošanu LBAS. Balstoties uz Sadarbības padomes atbalstu, Ministru kabinets šos noteikumus pieņēma š.g. 29.jūlijā.

Saeima 4.septembra sēdē pārsteidzoši steidzīgi, nevirzot izskatīšanai uz komisijām, noraidīja Ministru kabineta š.g. 29.jūlija noteikumus Nr.257 par minēto namu nodošanu LBAS īpašumā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un tās dalīborganizācijas ir nesapratnē: 26.jūnijā valdību veidojošo politisko partiju Sadarbības padome lēma par šo namu nodošanu arodbiedrībām, 4.septembrī — šo pašu partiju frakcijas Saeimā nobalsoja pret. Tāpēc mēs jautājam Jums, godātie deputāti, — kāpēc ir notikusi šāda partiju attieksmes maiņa pret arodbiedrībām?

Lai dzirdētu atbildi uz šo jautājumu, aicinām Jūs uz tikšanos ar LBAS un tās dalīborganizāciju vadītājiem š.g. 23.septembrī pulksten 15 Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, 2.stāva zālē.

Par savu līdzdalību lūdzam mūs informēt pa tālruni 270351.

LBAS valdes vārdā —

priekšsēdētājs A.Olmanis

Atklātā vēstule pieņemta LBAS valdes sēdē 11.09.1997.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!