• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu seši gadi Apvienoto Nāciju Organizācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.1997., Nr. 230 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44901

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar domu un datoru dainu dārzā

Vēl šajā numurā

17.09.1997., Nr. 230

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

atceres. atgādnes

Mūsu seši gadi

Apvienoto Nāciju Organizācijā

Pirms sešiem gadiem šajā dienā, 16. septembrī, mūsu valsts tika uzņemta par pilntiesīgu Apvienoto Nāciju Organizācijas locekli. Īstenojās vēl viens vēsturiskā taisnīguma akts — vēl tikai pirms nepilna mēneša neatkarību atguvusī Latvija ieņēma savu likumīgo vietu pasaules autoritatīvākajā starptautiskajā organizācijā.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) saskaņā ar tās Statūtiem ir starptautiska organizācija miera un drošības uzturēšanai. Lēmums par ANO nodibināšanu tika pieņemts vēl Otrā pasaules kara laikā. Tas notika ASV, Lielbritānijas un PSRS ārlietu ministru Maskavas apspriedes laikā 1943. gada 30. oktobrī. Organizācijas strukturālā shēma un darbības pamati izstrādāti gadu vēlāk to pašu antihitleriskās koalīcijas valstu pārstāvju konferencē Dambartonoksā un 1945. gada Jaltas konferencē. 1945. gada 26. jūnijā, jau pēc hitleriskās Vācijas kapitulācijas, 50 valstu pārstāvji ASV pilsētā Sanfrancisko parakstīja ANO Statūtus. Bet spēkā ANO Statūti stājās pēc to ratificēšanas 1945. gada 24. oktobrī — šo datumu tagad ik gadu atzīmē kā Starptautisko Apvienoto Nāciju Organizācijas dienu.

Pārskatot sešus gadus, kopš pie ANO galvenās mītnes Ņujorkā, Īstriveras krastā  plīvo arī mūsu valsts sarkanbaltsarkanais karogs, var droši teikt, ka Latvijas Republika bijusi visnotaļ aktīva ANO locekle. Īpaši nozīmīga Latvijai un tās starptautiskā prestiža pieaugumam bija iepriekšējā 51. ANO Ģenerālās asamblejas sesija, kurā par vicepriekšsēdētāju bija ievēlēts Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, Latvijas misijas ANO Ņujorkā vadītājs Aivars Baumanis. Tieši 1996.gads Latvijai bija ANO pagrieziena gads, kad, vēstnieka Baumaņa vārdiem runājot, “uzdīga iepriekšējos četros gados Latvijas diplomātu rūpīgi sētās sēklas”. Tieši pēdējos gados Latvija tika uzņemta ANO Ekonomisko un sociālo jautājumu padomē, kas ir otra svarīgākā ANO struktūra tūlīt aiz ANO Drošības padomes. Nozīmīgs mūsu valstij bija arī ANO Ģenerālās asamblejas trešās komitejas lēmums, ar kuru pēc četru gadu apspriešanas ANO beidza izskatīt Krievijas šķietami nebeidzamos apgalvojumus par “cilvēka tiesību pārkāpumiem” Baltijas valstīs. Visnotaļ pozitīvu rezonansi ANO mītnē izpelnījās mūsu valsts Ārlietu ministrijas sagatavotais faktu apkopojums “Cilvēktiesību aizstāvības jautājumi Latvijas Republikā 1994.—1996.” kas tika izplatīts kā oficiāls ANO dokuments. Savukārt ANO augstais cilvēktiesību komisārs Latvijā atvērto Cilvēktiesību biroju novērtējis kā paraugu citām valstīm, kur šādas institūcijas vēl nav izveidotas.

Svarīgas mūsu valsts ārpolitiskajām interesēm un starptautiskajam prestižam solās būt arī ārlietu ministra Valda Birkava darba vizīte Apvienoto Nāciju Organizācijā, kas sāksies 20. septembrī — V. Birkavs piedalīsies ANO Ģenerālās asamblejas 52. sesijā.

Sešus gadus, kopš Latvijas Republika ir ANO dalībvalsts, labi raksturo mūsu valsts misijas ANO Ņujorkā vadītāja, ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Aivara Baumaņa vārdi, ka Latvijai šajā laikā ir “izdevies Apvienoto Nāciju saimē iemantot savu vietu un vārdu”.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!