• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad vienam ņem un otram dod. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.1997., Nr. 242/245 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad vienam ņem un otram dod (turpinājums)

Vēl šajā numurā

24.09.1997., Nr. 242/245

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PROBLĒMAS

Kad vienam ņem un otram dod

Ēriks Zunda, pašvaldību lietu valsts ministrs,

Dr. oec. Raita Karnīte, Ekonomikas institūta direktore,

— “Latvijas Vēstnesim”

Par gaidāmajiem grozījumiem likumā “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu” domājot: viedokļi pirms projekta izskatīšanas Saeimā trešajā lasījumā

1996. gada 19. decembrī Saeima pieņēma likumu “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1997. gadā”. Drīz pēc tam — 1996.gada 27.decembrī, grozot likumu “Par zemes nodokli”, tiek ieviesta jauna zemes nodokļa aprēķināšanas kārtība, kas būtiski maina likumā “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1997. gadā” iestrādāto zemes nodokļa iekasēšanas un līdz ar to visu pašvaldību ieņēmumu prognozi. Tādēļ pēc zemes nodokļa aprēķināšanas kārtības grozīšanas likumsakarīgi būtu bijuši arī grozījumi likumā “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1997. gadā”. Pirmajā lasījumā Saeima tos izskatīja 5.jūnijā, otrajā — 11. septembrī, un jau drīz paredzama to izskatīšana trešajā lasījumā. Pret otrajā lasījumā pieņemto grozījumu projektu iebildusi Rīgas Dome, bet atbalstu tam paudusi Latvijas Pilsētu savienība savā 12. septembra sanāksmē, atklāto vēstuli parakstot trīsdesmit pilsētu pārstāvjiem.

— Kāds ir jūsu vērtējums pašreizējai situācijai pašvaldību finansu izlīdzināšanas jomā?

Dr.oec. Raita Karnīte, Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta direktore:

— Jāatzīst, ka situācija ar likumdošanu finansu izlīdzināšanas jomā diemžēl nav normāla — divus gadus šie likumi tika pieņemti ar stipru nokavēšanos — jau sākoties kārtējam finansu gadam, bet šogad situācija ir izveidojusies vēl nepatīkamāka: līdzko tika grozīts likums “Par zemes nodokli”, bija jāpārskata arī iepriekšpieņemtais un uz to pamatotais likums “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1997.gadā”. Jo dotācijas no finansu izlīdzināšanas fonda un iemaksas tajā taču tiek aprēķinātas atbilstoši pašvaldību ienākumu prognozei un zemes nodoklis ir viens no trim pašvaldību ienākumu pamatavotiem. Jau šī gada sākumā tika sagatavots grozījumu projekts likumā “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1997.gadā”, tomēr tas netika pieņemts — acīmredzot arī pašvaldības pašas nespēja vienoties, kas tām būtu izdevīgi un kas ne.

Tātad visu šo gadu pašvaldību finansu izlīdzināšana ir notikusi atbilstoši likumam, kurā paredzētie pašvaldību ieņēmumi no zemes nodokļa ir mainījušies. Bet līdz ar izmaiņām zemes nodokļa aprēķināšanā ir mainījusies pašvaldību finansiālā situācija. Rezultātā daudzām no tām pašvaldībām, kas atbilstoši likumam “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1997.gadā” šogad ir maksātājas, faktiski pēc jaunajiem aprēķiniem, kas atbilst izmaiņām zemes nodokļa aprēķināšanā, vajadzētu kļūt par saņēmējām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!