• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas enerģētikas uzņēmumu pārstrukturēšana un privatizācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.1997., Nr. 246/247 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

25.09.1997., Nr. 246/247

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācija

procesā

Latvijas enerģētikas uzņēmumu pārstrukturēšana un privatizācija

Energouzņēmumu pārstrukturēšana un privatizācija ir nepieciešama, lai uzlabotu to darbības efektivitāti, veicinātu konkurenci un taupītu valsts budžeta resursus, piesaistot privātās investīcijas. Energouzņēmumu privatizācija tiks veikta pakāpeniski, uzmanīgi apsverot un izvērtējot visus iespējamos variantus.

Enerģētikas nozares privatizācija ir uzsākta un norisinās saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu. Valsts energouzņēmumu privatizāciju veic Latvijas Privatizācijas aģentūra. Pašvaldību energouzņēmumu privatizāciju veic attiecīgā pašvaldība saskaņā ar pastāvošo likumdošanu. To valsts uzņēmumu privatizācija, kuri nodarbojās ar cietā kurināmā un naftas produktu apgādi, tika uzsākta jau 1993. gadā. Valsts uzņēmumi — dabīgie monopoli — “Latvenergo”, “Latvijas Gāze” un “Ventspils nafta” jau 1994. gadā tika pārveidoti par valsts akciju sabiedrībām.

1995. un 1996. gadā valsts akciju sabiedrības “Latvenergo”, “Latvijas Gāze” un “Ventspils nafta” tika iekļautas privatizējamo uzņēmumu sarakstā un nonāca Latvijas Privatizācijas aģentūras pārziņā.

Elektroapgādes pārstrukturēšanas procesu nosaka vairāki stratēģiski mērķi, divi no kuriem būtu īpaši uzsverami:

– piesaistīt īstermiņa un ilgtermiņa investīcijas un privāto kapitālu, izveidojot nozares struktūru, kura iedrošinātu privātos investorus;

– veicināt efektivitāti un konkurenci, atļaujot attīstīties konkurētspējīgām struktūrām.

Valdība ir izstrādājusi un apstiprinājusi elektroapgādes nozares pārstrukturēšanas un privatizācijas politiku, bet Latvijas Privatizācijas aģentūra — “Latvenergo” pārstrukturēšanas un privatizācijas koncepciju. Viena no iespējamām “Latvenergo” struktūrshēmām nākotnē izskatās šādi:

– mātes uzņēmums;

– 4 elektroenerģijas ražošanas uzņēmumi (Daugavas kaskāde, Rīgas HES, Rīgas TEC-1 un Rīgas TEC-2);

– 1 elektroenerģijas pārvaldes uzņēmums;

– 7 elektroenerģijas sadales uzņēmumi.

“Latvenergo” privatizācijas koncepcija paredz, ka Daugavas kaskādes, Rīgas HES un pārvaldes uzņēmumu akciju kontrolpakete paliks valsts īpašumā.

Privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” pārstrukturēšanas un privatizācijas koncepcijas pamatā ir uzņēmuma dabīgā monopolista loma gāzes apgādē, kā arī atkarība no vienīgā piegādātāja — Krievijas uzņēmuma GAZPROM.

“Latvijas Gāzes” privatizācija notiks divos posmos, bet pirmais posms sadalīts trijās daļās:

– LG akciju kapitāla palielināšana, pārveidojot daļu uzkrātā kapitāla akciju kapitālā;

– LG akciju kapitāla palielināšana, piesaistot privāto kapitālu;

– LG valstij piederošo akciju daļas pārdošana.

Pirmā posma rezultāti jau ir materializējušies pirkšanas un pārdošanas līguma veidā, kurš tika parakstīts ar Vācijas uzņēmumu “Ruhrgas” un “Preussen Electra” konsorciju un Krievijas uzņēmumu GAZPROM. 1997. gada beigās LG akcijas varētu tikt piedāvātas publiskajā piedāvājumā.

Nesen tika apstiprināta arī privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Ventspils Nafta” privatizācijas koncepcija un termiņi.

No Ekonomikas ministrijas

Enerģētikas departamenta direktora

Aleksandra Oša priekšlasījuma

Baltijas reģionālajā forumā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!