• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No zvaigznēm - gaisma, no zemes - spēks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.1997., Nr. 253/254 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45152

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - Vaiņodes akcijas dalībniekiem Ministru prezidents - par "Latvenergo" parādu Labklājības ministrijā - par labklājības daļu budžetā

Vēl šajā numurā

03.10.1997., Nr. 253/254

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No zvaigznēm — gaisma, no zemes — spēks

Vakar, 2.oktobrī, Latvijas aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis Valsts prezidenta uzdevumā pasniedza Triju Zvaigžnu ordeņa zelta goda zīmi sabiedriskajam darbiniekam, bijušajam kara lidotājam Arnoldam Jūlijam Mencim.

Vakar Aizsardzības ministrijā

Bet vispirms runāja aktrise Vera Gribača (attēlā centrā), samtainā balsī un tēlainos vārdos uzburot pasauli, kurā starp zvaigznēm un zemi dzīvi aizvada lidotājs: “Vai jums nav tā, ka esat pašā pasaules vidū? Un jūs esat redzējuši, kā debesu lielceļi vējā lokas. Un droši vien esat redzējuši, kur varavīksne auž krāsas...”

Tālavs Jundzis (attēlā pa kreisi) iepazīstināja ar apbalvotā sarežģīto dzīves gājumu.

Sabiedriskais darbinieks Arnolds Jūlijs Mencis (attēlā pa labi) dzimis Rīgā 1915.gada 25.aprīlī. Kara lidotājs, aviācijas leitnants.

1931.gadā A.J.Mencis iestājās Latvijas Aizsargu aviācijas aeroklubā un 1936.gadā sekmīgi beidza lidotāju skolas kursus. Tajā pašā gadā viņu iesauca obligātajā karadienestā, kur A.J.Mencis beidza aviācijas skolu. Atvaļināts no dienesta 1940.gada oktobrī sakarā ar aviācijas pulka likvidāciju.

1943.gadā Vācijas armijas sastāvā izveidojās 1.latviešu nakts kauju eskadriļa, tās sastāvā lido arī A.J.Mencis, veicot vairāk nekā 80 kaujas lidojumu. 1945.gadā viņš nonāk amerikāņu armijas gūstā un tiek izdots padomju pusei, taču izbēg un slēpjas okupētajā teritorijā, vēlāk atgriežas Rīgā. 1952.gadā A.J.Menci arestē un notiesā, līdz 1956.gadam viņš atrodas ieslodzījumā.

Sākoties Latvijas Atmodai, A.J.Mencis aktīvi iesaistās sabiedriski patriotiskajā darbībā, viņa vadībā izveidota Latvijas aviācijas pulka veterānu kopa, apzinātas pulka lidotāju atdusas vietas, kopā ar Kara muzeju rīkotas ekspedīcijas uz Liteni. Joprojām turpina aktīvu darbību Daugavas Vanagu, Nacionālo karavīru, Nacionālo partizānu biedrībās, veic lielu darbu, lai jaunatne izaugtu par aktīviem un patriotiski noskaņotiem Latvijas pilsoņiem.

Ar Triju Zvaigžņu ordeņa domes lēmumu Arnolds Jūlijs Mencis par nopelniem Latvijas labā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa zelta goda zīmi.

Saņemot augsto apbalvojumu, Arnolda Jūlija Menča atbildes runa bija kā jau karavīram: “Gods kalpot Latvijai!”

Pēc šiem svinīgajiem mirkļiem sanāksme turpinājās ikdienišķākā gaisotnē, jo aizsardzības ministrs bija aicinājis kopā deviņu sabiedrisko organizāciju pārstāvjus, lai rosinātu domu apmaiņai par militāro sabiedrisko organizāciju lomu un iespējām valstiskas apziņas veidošanā. Tātad saruna bija par to, kam savus spēkus aizvien veltī Arnolds Jūlijs Mencis.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!