• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas ziņojums (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.1997., Nr. 263/264 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45276

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar:

Vēl šajā numurā

10.10.1997., Nr. 263/264

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas

ziņojums

par Ģenerālprokuratūras veikto pārbaudi

sakarā ar preses sniegtajām ziņām

par 6.Saeimas deputātu

Korupcijas novēršanas likuma pārkāpumiem

Viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas šā gada politiskajā dzīvē bija masu saziņas līdzekļos ļoti plaši debatētais t.s. “korupcijas skandāls”, kurā tā vai citādi tika iesaistīti gan Valsts prezidents, gan gandrīz puse Ministru kabineta, gan puse Saeimas deputātu. Jāsaka uzreiz, ka nosaukums neatbilda lietas būtībai, jo daudzie publicētie avīžraksti nesaturēja nekādus norādījums uz to, ka atbildīgās valsts amatpersonas būtu nelikumīgi saņēmušas kādus materiālus labumus sakarā ar saviem ieņemamajiem amatiem. Runa gāja tikai par to, ka virkne valsts amatpersonu ir vienlaikus ar valsts amatiem ieņēmušas tādus amatus dažādās uzņēmējsabiedrībās, kādus tiem aizliedz ieņemt Saeimas Kārtības rullis un 1995.gadā pieņemtais Korupcijas novēršanas likums. Minētais likums nebūt nerunā par korupciju un nenosaka par to atbildību, bet gan cenšas novērst korupcijas iespējas. Šajā ziņā te var saskatīt zināmu līdzību šim likumam ar ceļu satiksmes noteikumiem, kuri nerunā par avārijām, bet nosaka dažādus noteikumus iespējamo avāriju novēršanai.

Tāpēc, ja būtu konstatēts, ka daudzas valsts amatpersonas ir pārkāpušas ceļu satiksmes noteikumus, bet tas nekādas reālas sekas nav izsaucis, varētu runāt par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanas skandālu, bet nevis par avāriju skandālu. Tāpat arī šajā gadījumā varēja runāt par Korupcijas novēršanas likuma skandālu, nevis korupcijas skandālu.

Diemžēl daudzi masu saziņas līdzekļi nebūt necentās objektīvi izanalizēt notikušo un noskaidrot faktisko stāvokli, bet, dzenoties pēc sensācijām, publicēja redakcijas rakstus un lasītāju vēstules, kurās visus ministrus un Saeimas deputātus dēvēja par korumpantiem, kas piegrābušies pilnas kabatas ar naudu, kuras avots gan tā arī palika nezināms.

Saceltais troksnis pilnīgi aizēnoja reālu korupciju, kuras rezultātā no Latvijas it kā uz Lihtenšteinu aizplūda 3 miljonu latu “Latvenergo” un gandrīz tiem pa pēdām sekoja apmēram tikpat “Ventspils naftas” naudas. Par šo darījumu gatavošanos jau 3.jūnijā rakstīja avīze “Dienas Bizness”, bet sabiedriskā doma šai brīdī bija pilnīgi aizņemta ar korumpantu atmaskošanu ministru un deputātu vidū, ka reālai korupcijai nepiegrieza nekādu vērību.

Turpinājums — 3.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!