• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldumu ražotāji - zem "Laimas vārda". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.1997., Nr. 265/267 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45330

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts un tās vīri

Vēl šajā numurā

14.10.1997., Nr. 265/267

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

preses konferences

Saldumu ražotāji — zem “Laimas” vārda

Piektdien, 10. oktobrī, a/s “Ave Lat Grupa” konsolidētie uzņēmumi - akciju sabiedrības “Laima” un “Uzvara” — rīkoja preses konferenci par šo abu uzņēmumu saplūšanu vienā akciju sabiedrībā. Abus uzņēmumus apvienot “Ave Lat Grupai” pēc 1996. gada saimnieciskās darbības pārskata audita beigšanas ierosināja auditorfirma “Coopers & Lybrand” speciālisti. Šo Latvijā vadošo saldumu ražotāju uzņēmumu apvienošanās iespējas “Ave Lat Grupa” sāka pētīt, ņemot vērā uzsākto koncerna uzņēmumu konsolidācijas procesu.

“Ave Lat Grupas” finansu direktors Zenons Olbraiss ( Zenon Olbrys ) teica, ka šo divu mūsdienīgo un ekonomiski stabilo uzņēmumu apvienošanās dos labumu Latvijas ekonomikai — Latvijas kapitāla tirgum tiks piesaistīta lielāka uzmanība, un pašam uzņēmumam apvienošanās ļaus kļūt finansiāli stabilākam un konkurētspējīgākam vienotajā Baltijas tirgū. Igaunijā un Lietuvā ir spēcīgi saldumu ražotāji, kuriem stabilas tradīcijas un sava vieta Baltijas tirgū. Jāņem vērā arī tas, ka Baltijā notiek ievērojama ārvalstu kapitāla piesaiste, piemēram, Lietuvā ar nolūku paplašināt virzību uz Austrumiem atbalsta vietu ir atradis tāds spēcīgs uzņēmums kā “Jacobs Kraft Suchard”, kas ir vērā ņemams konkurents Latvijas saldumu ražotājiem. Latvijai jābūt spējīgai šo konkurenci izturēt un gūt labus panākumus.

Uzņēmumu apvienošanās nenoliedzami piesaistīs ārvalstu kapitāla interesi, kas Latvijai ir ļoti svarīgi. Mazi uzņēmumi, kādi pašlaik Latvijā ir pārsvarā, nepiesaista vērā ņemamas investīcijas. Ļoti svarīgi ir pētīt un attīstīt tirgu. Piemēram, Krievijas sabiedrība “Krasnij Oktjabrj” mārketinga un tirgus attīstības nolūkam atvēlējusi 100 miljonus ASV dolāru. Latvijas uzņēmumiem ir jādara tas pats, citādi tie nebūs konkurētspējīgi. Tādēļ ir jādomā, kā koncentrēt spēkus. Akciju sabiedrību “Laima” un “Uzvara” apvienošanās palielinās uzņēmuma peļņu par 13%, bet tas ir tuvākā laika guvums. Nākotnē peļņas palielinājums varētu būt ievērojami lielāks. Uzņēmumi aptuveni pusi savas produkcijas eksportē gan uz Austrumiem, gan Rietumiem, un ir uzsāktas sarunas par iespējām radīt kopīgu vairumtirdzniecības tīklu Maskavā. Abu uzņēmumu apvienošanās arī šajā virzienā būtiski palielinātu apgrozījumu, kā arī ļautu pilnīgāk izmantot mārketinga iespējas.

Akciju sabiedrības “Uzvara” ģenerāldirektors Aleksandrs Ivanovs pastāstīja, ka pašlaik uzņēmums ražo apmēram 11 000 tonnu izstrādājumu un tajā strādā 400 cilvēku. “Uzvarā” ir modernas ražotnes, un tā ir ekonomiski stabila. Taču, lai kļūtu konkurētspējīgāki, vajag daudz vairāk līdzekļu. Lielākās izmaksas saistītas ar pārdošanu, tās organizēšanu, reklāmu, un šīs izmaksas ļoti strauji palielinās. Ja pirms diviem gadiem šim nolūkam tika iztērēts 170 000 latu, tad pagājušajā gadā šīs izmaksas jau dubultojās līdz 350 000 latu. Jau tagad abi uzņēmumi — “Laima” un “Uzvara” — kopīgi iepērk izejvielas un strādā pie produkcijas iesaiņojuma, kopīgi darbojas izstādēs, un tas jau ir devis jūtamu rezultātu. Līdz ar abu uzņēmumu apvienošanos šī darbība kļūs daudz mērķtiecīgāka un efektīvāka. Līdz šim “Uzvarai” bija nodokļu atvieglojumi, jo tās akcionārs bija arī ārvalstu firma. Taču, kā teica ģenerāldirektors, šie nodokļu atvieglojumi, kas līdz ar apvienošanos zudīs, ir bijis tikai viens no uzņēmuma attīstības posmiem, bet dzīve liek skatīties uz priekšu un vērtīgākais, ko uzņēmums nedrīkstētu zaudēt, ir laiks. Tādēļ, lai saglabātu tirgu un spētu attīstīt ražošanu, ir nolemts apvienoties.

Akciju sabiedrības “Laima “ ģenerāldirektors Ivars Kalvišķis teica, ka jautājums par nodokļu atvieglojumiem, kādi ir “Uzvarai”, ir ļoti būtisks, jo divos gados tie ir 70 000 latu, kas papildus jānomaksā no peļņas. Taču, izvērtējot situāciju, stratēģiski daudz nozīmīgāk ir apvienoties, nenogaidot šos divus gadus, līdz beidzas peļņas nodokļa atvieglojumi. Par uzņēmumu apvienošanos jau tika runāts aprīļa beigās notikušajā apvienotajā valdes un padomes sēdē, kad tika izveidotas kopīgas darba grupas. Izpētot situāciju, tās uzskatīja, ka apvienošanās ir lietderīga. Pilna dokumentu pakete 10. oktobrī tika iesniegta Monopoldarbības uzraudzības valsts komitejā, un ir cerība, ka atbilde tiks saņemta 30 dienu laikā — likumā noteiktajā termiņā. Uzņēmumi būtu ieinteresēti apvienoties ar nākamā gada sākumu, lai kopīgi uzsāktu finansu gadu arī no grāmatvedības viedokļa. Ivars Kalvišķis uzskata, ka no apvienošanās necietīs nedz patērētājs, nedz valsts, jo abi uzņēmumi savā starpā nav konkurenti — katrs piepilda savu saldumu “nišu”, bet valstij būs izdevīgi, ka izveidojies spēcīgs un stabils uzņēmums.

Pēc apvienošanās uzņēmuma nosaukums, domājams, būs “Laima”, bet tiks izveidotas divas — “Laimas” un “Uzvaras” — preču zīmes. Jaunizveidotās akciju sabiedrības ģenerāldirektors pēc darba grupas ieteikuma būs Ivars Kalvišķis, un viņa vietnieks - Aleksandrs Ivanovs.

Šobrīd “Ave Lat Grupai” piederošās īpašumdaļas “Laimā” ir 46%, un “Uzvarā” - 28%. Pašlaik vēl nevar precīzi pateikt, cik liela daļa “Ave Lat Grupai” piederēs pēc uzņēmuma apvienošanās, jo akcijām ir dažādas nominālvērtības. Taču pamatdoma ir tāda, ka pēc abu kapitālu sapludināšanas akcionāriem saglabāsies tā daļa, kas ir bijusi iepriekš pirms uzņēmumu apvienošanās, teica “Ave Lat Grupas” finansu direktors Zenons Olbraiss.

Jautāts, vai pēc saldumu ražošanas uzņēmumu sapludināšanas varētu notikt arī konsolidēto uzņēmumu “Kaija” un “Salacgrīva-95” apvienošana, Zenons Olbraiss teica, ka šī doma nenoliedzami ir interesanta, taču pašlaik tādas ieceres neesot. Taču, ja “Laimas “ un “Uzvaras” apvienošanās būs veiksmīga un attaisnos cerības, tad varētu tikt apsvērta iespēja par abu zivju pārstrādes uzņēmumu apvienošanu.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības redaktore


“Laimas” un “Uzvaras” ieņēmumu dinamika


“Laimas” un “Uzvaras” peļņas dinamika

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!