• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru kabineta 14. oktobra sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.1997., Nr. 268/269 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45361

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir - Baltijas un Ķīnas tirdzniecības centrs

Vēl šajā numurā

15.10.1997., Nr. 268/269

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc Ministru kabineta 14. oktobra sēdes

Turpinājums

pēc 1.lpp.

Ekonomikas ministra Ata Sausnīša atbildes, komentāri, skaidrojumi

Vispirms ekonomikas ministrs Atis Sausnītis komentēja pārmaiņas Privatizācijas aģentūras padomē:

— Šodienas Ministru kabineta sēdē tika pieņemti grozījumi 1997.gada 10.septembra rīkojumā “Par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” padomi”. Sakarā ar to, ka Saeimā ir izveidojušās divas jaunas — Tautas saskaņas partijas un tautas kopas “Brīvība” frakcijas, Privatizācijas aģentūras padome tika papildināta ar diviem locekļiem — Jāni Urbanoviču un Gundaru Valdmani.

Ministru kabinets vēlreiz izskatīja arī pagājušogad noraidīto priekšlikumu par Latvijas piedalīšanos starptautiskajā izstādē “Expo–98”, kas nākamā gada septembrī notiks Lisabonā.

Viedokļi bija dažādi — arī tāpēc, ka šodien mūsu valstī viesojās Portugāles parlamentāriešu grupa. Un mēs vēlreiz atgriezāmeis pie domas, ka Latvijai tomēr būtu jāpiedalās tik nozīmīgā starptautiskā forumā. Jau tagad savu vēlmi tur reprezentēties izteikušas 130 valstis, un tikai 20 valstu atbildes vēl nav sniegtas vai ir negatīvas. Gatavību piedalīties izstādē ir apliecinājušas arī mūsu kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija.

Mūsu šaubu pamatā ir naudas trūkums un tas, ka vēl nav izstrādāta prakse, kā organizēt piedalīšanos šādās izstādēs, — ir skaidrs, ka tikai Tirdzniecības un rūpniecības kamera vai Latvijas Attīstības aģentūra vien to nav spējīgas sarīkot. Un organizēt šādu piedalīšanos tikai par budžeta līdzekļiem arī nebūtu pareizi. Tātad ir jāmeklē līdzekļu kopums — jāapvieno gan finansējums no valsts budžeta, gan ieinteresēto uzņēmēju līdzekļi.

Mēs vienojāmies, ka tuvāko trīs nedēļu laikā par iespējamo piedalīšanos šajā izstādē vēl tiks vākta informācija, un, iespējams, mūsu pārstāvji vēl apmeklēs arī Lisabonu. Tad valdības sēdē tiks pieņemts galīgais lēmums par Latvijas piedalīšanos izstādē “Expo–98”.

Ministru kabinets izskatīja arī informāciju par Privatizācijas fonda līdzekļu izlietošanu. Šis jautājums — par valdības programmas izpildi Privatizācijas fonda līdzekļu izlietojumā — pirmoreiz tika skatīts jau pirms divām nedēļām. Tagad Privatizācijas fondā ir sadalīti 42 procenti no paredzētā līdzekļu apjoma. Tiek plānots, ka līdz gada beigām Privatizācijas fondā nonāks aptuveni 41,5 miljoni latu. Tātad prognozējamais iztrūkums varētu būt aptuveni 500 000 latu.

Jāuzsver arī fakts, ka liels līdzekļu apjoms Privatizācijas fondā nonāks decembra otrajā pusē, tādēļ to izlietojums — pārskaitīšana paredzēto projektu finansēšanai — būs iespējams tikai nākamā gada sākumā. Sakarā ar to Ministru kabinets pēc divām trim nedēļām pulcēsies uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par katra konkrētā objekta finansējumu no Privatizācijas fonda — turpināt to, pārtraukt vai pilnībā beigt. Tas tādēļ, ka šo līdzekļu trūks, un ir atsevišķi ļoti svarīgi objekti, kur finansējums šo apstākļu dēļ nedrīkst tikt samazināts.

Nākamais jautājums, par kuru runāja ministrs, bija Privatizācijas aģentūras juridiskā direktora Viktora Šadinova sniegtā informācija MK sēdē par privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” privatizācijas nosacījumiem.

Ir atrasts kompromisa variants: netika uzturēta prasība par parādu piedziņu no “Latvenergo”, un potenciālajiem investoriem privatizācijas procesa gaitā būs iespēja pirkt akcijas un šī papildsumma tiks ieskaitīta “Latvijas kuģniecībai”. Lai šis process būtu neatgriezenisks, auditorfirma “Cooper & Lybrand” līdz šā gada 24.oktobrim izstrādās tam juridisku apstiprinājumu, kuru tad akceptēs Ministru kabinets.

Tad ministrs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Jautājums: — Premjerministra Šķēles laikā ekonomikas ministrs Guntars Krasts izveidoja komisiju, kas nodarbosies ar jautājumu par Latvijas iespējām piedalīties izstādē “Expo–98”, vai tagad šis jautājums tiek atkal no nulles risināts?

A.Sausnītis: — Es negribētu teikt, ka pilnīgi no nulles, bet viedokļi bija dažādi. Tika pieņemts lēmums tajā nepiedalīties, taču pēc atkārtota Portugāles ārlietu ministra uzaicinājuma un tikšanās ar Andri Šķēli tomēr nolēmām piedalīties. Šis jautājums tiks vēl atkārtoti izskatīts MK sēdēs. Šī izstāde ir pēdējā šajā gadsimtā un notiek Eiropā, tādēļ politiski pareizs lēmums laikam būtu tajā piedalīties.

Jautājums: — Cik daudz līdzekļu šobrīd ir iekasēts Privatizācijas fondā, un vai līdz gada beigām izdosies sasniegt plānotos 42 miljonus latu?

A.Sausnītis: — Līdz 10.oktobrim fondā ir ieskaitīts 21 miljons 910 tūkstoši latu. Līdz decembra beigām paredzam ieskaitīt vēl 6—8 miljonus latu.

Dina Gailīte, Rūta Jaksona,

“LV” informācijas redaktores

Pēc “LV” diktofona ieraksta

Valdības namā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!