• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Starptautisks projekts mūsu tiesu sistēmas attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.1997., Nr. 270/271 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidentam - vaiņodnieki

Vēl šajā numurā

16.10.1997., Nr. 270/271

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Starptautisks projekts mūsu tiesu sistēmas attīstībai

Vakar, 15. oktobrī, Latvijas Republikas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un ANO Attīstības programmas (UNDP) pastāvīgais pārstāvis Latvijā Džons Hendra ( John Hendra ) parakstīja projektu par Latvijas tiesnešu un tiesu personāla mācībām, kā arī tiesu sistēmas datorizāciju. Projekta parakstīšanas svinīgajā ceremonijā piedalījās Somijas vēstnieks Latvijā Hannu Hemeleinens ( Hannu Hämäläinen ), Nīderlandes vēstnieks Ludviks van Uldens ( Ludovicus van Ulden ), ANO Attīstības programmas pastāvīgā pārstāve Nina Suomalainena ( Nina Suomalainen ), Dānijas vēstniecības atašejs Birgita Hjortlunda ( Birgit Hjortlund ), Latvijas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājs Aivars Endziņš, Tieslietu ministijas atbildīgas amatpersonas, Tiesnešu mācību centra un citi juristu organizāciju pārstāvji.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pastāstīja, ka projekts tapis aptuveni pusotra gada laikā un tā ieviešana paredzēta divus gadus un divus mēnešus — līdz 1999. gada decembrim. Projektā ieplānots ieguldīt 520 000 ASV dolāru, tos maksās UNDP, ievērojama palīdzība tiks saņemta no Dānijas, Somijas un Nīderlandes valdībām. Šis projekts turpina iepriekšējās ANO Attīstības programmas atbalstu Juridiskās izglītības centram. Īstenojot šo projektu, profesionāli labāk varēs sagatavot tiesnešus, būs lielākas iespējas apgūt citu valstu pieredzi, mācīties svešvalodas, kā arī uzlabosies un attīstīsies tehnoloģiskais nodrošinājums tiesu sistēmā.

Dz. Rasnačs pateicās visiem, kas palīdzējuši projekta sagatavošanā, un atzīmēja, ka no tā iegūs ne tikai tiesu sistēma, bet arī visa sabiedrība. Turklāt tiks izveidota projekta vadības grupa, kas stingri raudzīsies uz budžeta tāmē paredzēto līdzekļu izlietošanu un regulāri informēs par projekta izpildes gaitu.

Džons Hendra savā uzrunā uzsvēra tiesnešu profesionālo zināšanu paplašināšanos nepieciešamību, ekspertu lomu likumu izstrādē, iecerēto juridiskās vārdnīcas izdošanu, samērojot nacionālo likumdošanu ar starptautisko tiesību normām un prasībām. Īpaši svarīgi tas ir Latvijas virzībā uz Eiropas Savienību. Liels darbs būs jāpaveic datorizācijas jomā, lai atvieglotu tiesvedību.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns pēc parakstīšanas ceremonijas notikušajā preses konferencē atzinīgi izteicās par projektā paredzēto svešvalodu, īpaši angļu valodas, mācīšanu, kas ir kļuvusi ļoti vajadzīga tiesnešu kvalifikācijas paaugstināšanā, īpaši citu valstu kolēģu pieredzes apgūšanā. Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājs Aivars Endziņš bija gandarīts, ka projekta tapšanā ievēroti arī konstitucionālās tiesas ieteikumi. Jau pirms šī projekta parakstīšanas vairākiem Satversmes tiesas tiesnešiem bijusi iespēja pabūt dažās Eiropas valstīs, lai iepazītos ar konstitucionālo tiesu darbību. Jācer, ka nākotnē ar “Internet” palīdzību tiesas varēs uzzināt par Eiropas valstu tiesu svarīgākajiem spriedumiem, saņemt citu vērtīgu informāciju sava darba pilnveidošanai.

Žurnālisti saņēma atbildes uz vairākiem citiem jautājumiem — par projektā paredzēto naudas līdzekļu izmantošanu, prioritātēm un kontroli projekta īstenošanā.

ANO Attīstības programmas projekta galvenais mērķis ir veicināt tiesu varas prestiža un tiesnešu profesionalitātes paaugstināšanos.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!