• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas 6. saeimas 1997. gada rudens sesijas materiāli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1997., Nr. 274/276 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45498

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas 6. saeimas 1997. gada rudens sesijas materiāli

Vēl šajā numurā

21.10.1997., Nr. 274/276

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iesniegumi

Par Jevgēnija Kotomina kandidatūru

pilsonības piešķiršanai

(Saeimas dok.nr.3219)

Pamatojoties uz š.g. 7.oktobra Pilsonības likuma izpildes komisijas sēdes lēmumu, izvirzām izskatīšanai Saeimas plenārsēdē priekšlikumu par Jevgenija Kotomina uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Pilsonības likuma izpildes komisijas

1997.gada 7.oktobrī priekšsēdētāja I.Kreituse

Izraksts no Pilsonības likuma izpildes komisijas 1997.gada 7.oktobra sēdes protokola Nr.30

Piedalījās: I.Kreituse, A.Pētersons, A.Prēdele, J.Lagzdinš, Dz.Ābiķis, L.Ozoliņš, A.Golubovs, V.Dozorcevs, J.Strods, J.Ādamsons, A.Seiksts.

Izskatīja: Komisijas sēdes slēgtajā daļā — par Jevgēnija Kotomina uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Nolēma: Jevgēnija Kotomina kandidatūra ar komisijas pozitīvu lēmumu tiek izvirzīta izskatīšanai Saeimas sēdē.

Pilsonības likuma izpildes komisijas priekšsēdētāja I.Kreituse

Ieteikumi

Mēs, zemāk parakstījušies 6.Saeimas deputāti, rekomendējam Jevgēniju Kotominu pilsonības piešķiršanai par šādiem īpašiem nopelniem Latvijas labā:

1. Pasaulē atzīts augsta līmeņa zinātniskais darbs.

2. Latvijas zinātnes prestiža celšana ārzemēs.

3. Jauno Latvijas zinātnieku sagatavošana.

4. Aktīva, saistīta ar zinātni, sabiedriskā darbība.

Saeimas deputāti: I.Bišers, V.Boks, A.Tomašūns, J.Ādamsons, A.Panteļējevs,

1997.gada 4.septembrī Ē.Zunda, A.Kreituss, Dz.Ābiķis, M.Vītols, J.Celmiņš

Latvijas Zinātnieku savienības (LZS) valde lūdz piešķirt Latvijas Republikas pilsonību par īpašiem nopelniem LZS biedram profesoram Jevgēnijam Kotominam.

Profesors J.Kotomins bija viens no LZS dibinātājiem Atmodas laikā, vēlāk valdes loceklis, atbildīgais par LZS ārzemju sakariem. Profesors J.Kotomins ir pasaulē pazīstams zinātnieks un viens no vadošajiem Latvijas fiziķiem. Viņš ir publicējis trīs zinātņu monogrāfijas (divas Rīgā “Zinātnes” izdevniecībā un trešo “Elsevier” izdevniecība Amsterdamā) un 200 rakstus vadošajos ārzemju un Latvijas zinātniskajos žurnālos. Profesors J.Kotomins vada LU Cietvielu fizikas institūta laboratoriju. Viņa biogrāfiskie dati minēti enciklopēdijās “Kas ir kas Latvijā” un “Who is who in the world”.

Profesors J.Kotomins ir Ņujorkas Zinātņu akadēmijas loceklis un godam pārstāv mūsu zinātni ārzemēs. Profesora J.Kotomina vadībā ir aizstāvējuši doktora disertācijas R.Eglītis, A.Stašāns, M.Kukļa. Profesora J.Kotomina vadītās laboratorijas zinātnieki aktīvi sadarbojas ar ārzemēm, ceļot Latvijas zinātnes prestižu Eiropā. Profesors J.Kotomins ir vadījis Sorosa fonda starptautisko zinātnisko grantu, kā arī Eiropas Savienības grantu.

Profesora J.Kotomina dzīvesbiedre A.Gūtmane ir LR pilsone.

LZS valdes priekšsēdētājs prof. J.R.Kalniņš

LU Cietvielu fizikas institūts lūdz piešķirt Latvijas Republikas pilsonību par īpašiem nopelniem LU CFI profesoram Jevgēnijam Kotominam.

Kotomina kungs ir pasaulslavens zinātniekis, kas godam pārstāvējis Latvijas zinātni ārzemēs. Viņš ir trīs monogrāfiju un daudzu publikāciju autors un līdzautors. Divas no šīm monogrāfijām krievu valodā iznākušas izdevniecībā “Zinātne” Rīgā 1981. un 1990.gadā. 1996.gadā izdevniecībā “Elsevier” iznāca J.Kotomina un V.Kuzovkova monogrāfija angļu valodā “Modern Aspects of Diffussion–Controlled Reactions”.

Kotomina kungs ir Latvijas Zinātnieku savienības dibinātājs un daudz darījis šīs organizācijas izaugsmē.

Bez tam Kotomina kungs labi pārvalda latviešu valodu un ir Latvijas Republikas patriots.

1997.gada 1.jūlijā LU Cietvielu fizikas institūta direktors prof. A.Krūmiņš

Autobiogrāfija

Es, Jevgēnijs Kotomins, dzimis 1949. gada 20. septembrī Viļņā, Lietuvas Republikā. Mans tēvs Aleksejs Kotomins tajā laikā mācījas Viļņas universitātē, māte Marija Kotomina bija zobārste. 1962.gada janvārī mūsu ģimene pārbrauca uz Rīgu. 1966.gadā es beidzu 13. (fiz.–mat.) vidudsskolu un iestājos mācīties Latvijas universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē. Pēc tās beigšanas 1971.gadā līdz pašreizējam laikam es strādāju LU Cietvielu fizikas institutā (CFI). Esmu aizstāvējis divas disertācijas: fizikas un matemātikas zinātņu kandidāta (Dr.fiz.) 1975.gadā un doktora (Dr.habil.fiz.) 1988.gadā. Kopš 1996. gada es esmu LU profesors un CFI laboratorijas vadītājs.

Atmodas laikā es aktīvi piedalījos Latvijas Zinātnieku savienības (LZS) dibināšanā, vēlāk es biju LZS valdes loceklis. Esmu 200 zinātnisko rakstu un trīs monogrāfiju autors/līdzautors, divas ir publicētas Rīgā izdevniecībā “Zinātne” (1981.g. un 1991.g.), trešā — izdevniecībā “Elsevier” Amsterdamā (1996.g.). Es biju trīs disertāciju (Dr.fizikā) vadītājs (R.Eglītis, A.Stašāns un M.Kukļa). Mūsu laboratorijai ir ļoti aktīvi sakari ārzemēs. Mūsu pētījumi ir saistīti ar defektu teoriju un datora modelēšanu oksīdu un perovskītu materiālos, kuri ir svarīgi materiālu zinātnei un dažādiem tehnoloģiskiem pielietojumiem. 1995.gadā es biju ielūgtais profesors Orhūsas universitātē Dānijā.

Mana dzīvesbiedre A.Gūtmane, LR pilsone, ir Mediņa mūzikas skolas pasniedzēja, dēls Emīls mācās 12.vidusskolā.

Rīga, 1997.gada 1.septembrī Jevgēnijs Kotomins

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!