• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs un Indija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.1997., Nr. 277/278 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45513

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas asamblejas balvu

Vēl šajā numurā

22.10.1997., Nr. 277/278

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs un Indija

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa

valsts vizīte turpinās

Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis sarunā ar Indijas prezidentu Kočerilu Ramanu Nārajananu Prezidenta pilī Deli 1997.gada 21.oktobrī Foto: epa / A.F.I.

Pirmajā dienā

Pirmdien, 20.oktobrī, valsts vizītes Indijā laikā Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās divās atsevišķās pusstundu ilgās sarunās ar Indijas Republikas prezidentu Kočerilu Ramanu Nārajananu un Indijas Republikas viceprezidentu Krišnanu Kantu. Sarunās abas puses bija vienisprātis, ka šī valsts vizīte ir vēsturiska, jo pirmo reizi Indijas un Latvijas pastāvēšanas laikā notiek tieša saskarsme visaugstākajā līmenī. Indijas prezidents atzina, ka Eiropas un Āzijas attiecībās sācies jauns posms. Eiropa vairs necenšas panākt dominanti pār Āziju, bet gan ir pieņēmusi faktu, ka Āzija attīstās neatkarīgi. “Mēs raugāmies uz Eiropu kā jaunu un neatkarīgu faktoru pasaules politikā,” uzsvēra Indijas prezidents.

Attiecībā uz NATO paplašināšanos Indijas vadītāji pauda cerīgu viedokli, ka tas neradīs jaunas konfrontācijas zonas, un izteica sapratni Latvijas vēlmei, garantējot savu drošību, iekļauties NATO struktūrās.

Viens no galvenajiem akcentiem abās sarunās bija Latvijas un Indijas kulturvēsturiskās un mākslas nozares saiknes, kas kļūst arvien nozīmīgākas. Kā vadmotīvs un bāze šādai atziņai kalpo fakts, ka gan baltu, gan hindu valodām ir kopīgas saknes pirmvalodā, kas saglabājusies vairs tikai sanskritā.

Indijas vadītāji augstu novērtēja faktu, ka Latvijas valsts galva Indiju apmeklē laikā, kad tā svin savu piecdesmito demokrātijas gadskārtu. “Jūs izvēlējāties īsto laiku, lai atbrauktu vizītē,” teica Indijas viceprezidents.

G.Ulmanis augstu novērtēja un sarunas partneriem pauda gandarījumu par vizītes gaitu pirmajā dienā, izsakot cerību, ka tā kalpos par labu stimulu kultūras un biznesa ļaudīm abās valstīs.

Pēc sarunām notika svinīgās vakariņas, kuras par godu G.Ulmanim rīkoja Indijas prezidents.

G.Ulmanis izteica uzaicinājumu Indijas prezidentam apmeklēt Latviju, ko Kočerils Ramans Nārajanans ar pateicību pieņēma.

Deli ielās plīvo Latvijas valsts karogi un redzami G.Ulmaņa portreti, bet Indijas ziņu kanālā tika parādīts sižets par Latvijas Valsts prezidenta vizītes pirmo dienu.

Otrajā dienā

Vakar, 21. oktobrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Indijas Republikas prezidentu Kočerilu Ramanu Nārajananu. Šī bija pēdējā Latvijas Valsts prezidenta tikšanās ar Indijas Republikas prezidentu vizītes ietvaros, jo jau šodien G.Ulmanis un oficiālā delegācija dosies uz Džaipūru.

G.Ulmanis izteica pateicību par sirsnīgo uzņemšanu un vēlreiz aicināja Indijas prezidentu apmeklēt Latviju.

Sarunas laikā pārrunātas abu valstu iekšpolitiskās aktualitātes, pievēršoties izglītības un valodas jautājumiem, kas Indijā ir sevišķi aktuāli, jo eksistē vairāk nekā 200 valodu, no kurām 15 ir valsts valodas statusā.

Indijas prezidents uzsvēra, ka Latviju un Indiju vieno trīs nozīmīgi aspekti: kultūrvēsturiskais, ekonomiskais un kopēja politiskā valoda.

Atvadoties Indijas prezidents uzdāvināja Latvijas Valsts prezidentam fotoalbumu, kas tapis vizītes gaitā, kā arī atzina, ka bijis ļoti viegli sarunāties ar Latvijas prezidentu, izprast viņa teikto un bijis interesanti uzzināt viņa viedokli dažādos jautājumos.

Valsts prezidents tikās arī ar Indijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru federācijas locekļiem. Tikšanās notika sirsnīgā un savstarpēji ieinteresētā gaisotnē.

G.Ulmanis savā uzrunā pauda gandarījumu par iespēju runāt ar Indijas biznesa auditoriju, kā arī prieku par to, ka Indijas valsts vadītāji interesējas par tranzīta iespējām caur Latvijas ostām. Jautājums par tranzītu un preču aprites palielināšanu ir dienas kārtībā visā vizītes gaitā. PSRS laikos šo saikni nodrošināja Maskava, bet tagad tas jādara Latvijai un Indijai, abpusēji sadarbojoties. Latvijas Valsts prezidents sacīja, ka Latvijas un Indijas savstarpējām saimnieciskajām attiecībām ir labvēlīgs potenciāls padziļināties un vērsties plašumā. “Indijas un Latvijas sadarbība varētu labi veidoties arī uz tā pamata, kāds ir abām zemēm kā svarīgākiem transporta un infrastruktūras centriem. Virzienam austrumi–rietumi, dienvidi–ziemeļi, kur Latvija ar savām plašajām, ērtajām ostām pašā centrā, ir ļoti plašas vispusīgas perspektīvas iespējas jaunceļamajā, modernajā XXI gadsimtā.”

G.Ulmanis atzīmēja arī to, ka saimnieciskajos kontaktos ir svarīga līgumtiesiskā bāze. “To veiksmīgi papildina tikko parakstītais starpvalstu līgums par gaisa satiksmi. Uzskatām, ka nozīmīgu ieguldījumu abu valstu saimniecisko sakaru attīstīšanā dos vizītes laikā parakstītais sadarbības memorands starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Indijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru federāciju. Tas dos iespēju regulāriem kontaktiem un kopīgam darbam.”

Indijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs īpaši slavēja Latvijas pozitīvo kredītreitingu ne tikai Baltijas valstu, bet arī Eiropas valstu vidū. Viņš atzina, ka Latvija ir Baltijas atslēga.

Trešajā dienā

Šodien, 22. oktobrī, valsts vizītes Indijā trešajā dienā, Latvijas Valsts prezidents ieradīsies Gaisa spēku kara bāzē Palamā. Dienas otrajā pusē Valsts prezidents Džaipūrā tiksies ar Radžastānas gubernatoru un apmeklēs Ameras fortu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!