• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gan jums, gan Eiropai jāmainās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.1997., Nr. 280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45568

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

24.10.1997., Nr. 280

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gan jums, gan Eiropai jāmainās

Piecu valstu žurnālisti jautā ES ārlietu komisāram Hansam van den Brukam (Hans van den Broek)

Vakar notika Latvijas, Čehijas, Slovākijas, Slovēnijas un Bulgārijas žurnālistu neklātienes intervija ar Eiropas Savienības ārlietu komisāru Hansu van den Bruku. Piecu Eiropas valstu žurnālisti no Rīgas, Prāgas, Bratislavas, Ļubļanas un Sofijas pa tālruni uzdeva savus jautājumus ES ārlietu komisāram Briselē. Latvijas žurnālisti intervijas laikā atradās Eiropas Komisijas mītnē Vecrīgā, Torņa ielā, viņu vidū intervijas laikā bija arī ES delegācijas vadītājs Latvijā, vēstnieks Ginters Veiss, kā arī Nīderlandes Karalistes vēstnieks Latvijā Ludviks van Uldens, Francijas vēstniecības padomniece Anna Smite un vairāki citi ārvalstu diplomāti.

Interviju no Briseles vadīja komisāra Hansa van den Bruka preses sekretāre Lūzvīze van der Lāna ( Lousewies van der Laan ), un jautājumus piecu valstu žurnālisti uzdeva rotācijas kārtībā. Kopumā Čehijas, Slovākijas, Bulgārijas un Slovēnijas žurnālistu jautājumi bija centrēti galvenokārt uz konkrētām savas valsts problēmām, cenšoties iestāties Eiropas Savienībā.

Piemēram, Slovākijas dienas laikraksta pārstāvi satrauca Eiropas Komisijas negatīvais vērtējums par situāciju Slovākijā, un viņš saņēma ES komisāra visai asu atbildi par pašu žurnālistu atbildību — raudzīties realitātē un objektīvi informēt sabiedrību.

Latvijas žurnālisti, atšķirībā no kolēģiem pārējās četrās valstīs, savus jautājumus veltīja Eiropas Savienības paplašināšanas stratēģiskajiem aspektiem.

“Latvijas Vēstnesis”:Mēs visi zinām, ka Eiropas Savienība ir saskārusies ar neatliekamu uzdevumu atrisināt savas iekšējas problēmas un izdarīt institucionālas pārmaiņas. Cik īsti gatava Eiropas Savienība ir jaunu valstu uzņemšanai?

Hanss van den Bruks: — Jā, jums ir pilnīgi taisnība. Taču es gribētu uzsvērt, ka arī kandidātvalstīm joprojām ir vajadzība sagatavoties Eiropas Savienībai un ka tām arī ir laiks šim procesam. Tas pats, protams, attiecas arī uz Eiropas Savienību. Tāpēc mēs nesagaidām jaunu dalībvalstu iestāšanos Eiropas Savienībā ātrāk kā jaunā gadsimta pirmajos gados. Mums patiešām ir gan vēl padarāms ievērojams darbs, gan arī laiks, lai to paveiktu. Mums ir jāveic ES politikas reforma, ir jādiskutē par ES kopīgo lauksaimniecības politiku, reģionālo politiku, tāpat par ES budžeta problēmām. Mūsu institūcijas patiešām ir ļoti aizņemtas ar dažādu lēmumu sagatavošanas procedūrām. Kā jūs zināt, daļa jautājumu tika izdiskutēti šī gada jūnijā Amsterdamā, taču daudzi jautājumi vēl joprojām ir risināmi. Ar tiem jātiek galā vēl pirms pirmā paplašināšanas viļņa. Šis apstāklis ir bijis pilnīgi skaidrs arī Eiropas Komisijai. Tāpēc mēs arī esam ierosinājuši, ka jāsasauc konference 2000. gadā vai tuvu tam — taču ar tādu aprēķinu, lai nepieciešamie lēmumi tiktu pieņemti vēl pirms jaunu dalībvalstu iestāšanās Eiropas Savienībā.

Eiropas Savienības ārlietu komisārs atbildēja arī uz citu Latvijas žurnālistu jautājumiem. Hanss van den Bruks atzīmēja, ka “īpaši pēdējā mēnesī skaidri saskatāms progress Latvijas ekonomiskajā situācijā — gan makroekonomikas pārstrukturēšanā, gan privatizācijas jomā. Mēs ceram, ka šīs tendences, kam impulsu devusi jaunā valdība, turpināsies un ļaus mums no tā izdarīt noteiktas konsekvences,” teica Eiropas Savienības ārlietu komisārs Hanss van den Bruks.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!