• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs un Indija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.1997., Nr. 281/282 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45590

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs un Turcija

Vēl šajā numurā

28.10.1997., Nr. 281/282

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs un Indija

Pēc Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizītes Indijas Republikā 20.–24.oktobrī

Preses konferencē

— Politiskā ziņā Latvijas un Indijas tikšanās visaugstākajā līmenī apliecināja Latvijas starptautisko autoritāti un pazīšanu jau tālu aiz Eiropas robežām. Savukārt no Indijas puses bija apliecinājums ieinteresētībai darboties Baltijas reģionā, vairāk gan ekonomiskajā jomā. Bet mēs saņēmām arī atbalstu un izpratni par procesiem, kurus veicam savā ārpolitikā, — runa ir par Eiropas Savienību un NATO.

Otrais bija saimniecisko jautājumu loks. Indija izrādīja lielu interesi izmantot Latvijas ostas. Tradicionāli Indija to darījusi jau agrākajos gados. Pēdējā laikā tas ir drusku apslāpis. Indija ir ieinteresēta piedalīties arī investīcijās savu un Latvijas iespēju robežās.

Trešais jautājumu loks, kas laika ziņā aizņēma vairāk laika nekā parasti, bija par Latvijas un Indijas kultūras sakariem, par savstarpējo mijiedarbību kultūras jomā. Par valodas īpatnībām un valodas tuvību. Par to, ka daudzus gadus latviešu dzejnieki un rakstnieki ir tulkojuši un izdevuši indiešu darbus. Savukārt indieši ir ieinteresēti uzzināt vairāk par tautām, kas dzīvo Baltijas jūras krastos.

Tikšanās laikā mēs daudz runājām par tiesiskajiem jautājumiem. Tika noslēgti vairāki līgumi un panākta vienošanās parakstīt daudzus nākamos līgumus, sevišķi par investīciju aizsardzību un nodokļu dubultneaplikšanu.

Domāju, vizīte deva iespēju iepazīties ar vienu no pasaules lielākajām valstīm. Valsti ar lielām perspektīvām ekonomiskās politikas veidošanā globālā mērogā. Un savukārt mēs spējām Indiju iepazīstināt ar procesiem, kas notiek Baltijas reģionā, sākot ar 1991. gadu, kad mēs atguvām neatkarību. Un kā šobrīd veidojam savu politiku, ekonomiku un savu nākotni.

Atbildot uz “Latvijas Vēstneša” jautājumu, vai vizīte Indijā parādīja Latvijas vēstniecības atvēršanas Deli vai vismaz kādā citā šī reģiona valsts galvaspilsētā aktualitāti, Guntis Ulmanis atbildēja:

— Jā, mēs runājām par šiem jautājumiem. Ja liktenis būs labvēlīgs un īstenosies viena no mūsu norunām, Indijas premjerministrs tuvākajā laikā varētu apmeklēt Latviju. Un šīs vizītes laikā mēs runāsim jau par daudz konkrētākiem pasākumiem un priekšlikumu īstenošanu starp Indiju un Latviju.

Atbildot uz citu izdevumu jautājumiem par Indijā arestēto piecu lidotāju — Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju — situāciju (viņi arestēti par nelegālu ieroču kravas nomešanu Indijas teritorijā un gaida tiesu), Valsts prezidents teica:

— Indija ir demokrātiska un tiesiska valsts, un tur nav pieņemts augstākajām amatpersonām kaut kādā veidā iejaukties tiesas procesos, protams, nekādu paziņojumu vai iesniegumu es neesmu saņēmis. Un arī augstākajos līmeņos sarunas par lidotājiem mums nenotika.

Valsts prezidents atbildēja arī laikraksta “Izvestija” pārstāvim, ka neoficiālā kārtā sarunas par šo piecu personu izraisīto problēmu notikušas vairākkārt. — Pēc mana lūguma šīs sarunas veica ārlietu ministrs. Mēs aizbraucām ar pārliecību, ka jānotiek tiesai atbilstoši Indijas likumiem. Mēs uzskatām, ka šai tiesai jābūt taisnīgai un atbilstošā laikā. Un aizbraucām arī ar pārliecību, ka ar Indiju ir iespējams noslēgt līgumu — savstarpēju vienošanos par soda izciešanu tajā teritorijā, no kurienes cilvēki, kam jāizcieš sods, nākuši.

Turpinājums — 4.lpp.


Indijas Republikas prezidents Kočerils Ramans Narajanans sirsnīgā rokasspiedienā ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani


Valsts prezidents sarunas laikā ar Indijas viceprezidentu Krišnanu Kantu


Indijas premjerministrs Inders Kumars Gudžrals un Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis

Foto: Juris Krūmiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!