• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Igaunijas robežkontroles punktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.1997., Nr. 289 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45655

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas vēstnieka akreditāciju ANO

Vēl šajā numurā

05.11.1997., Nr. 289

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Igaunijas robežkontroles punktiem

Abu valstu valdību vienošanās rezultātā tuvākajā laikā paredzēts izveidot trīs kopīgus robežkontroles punktus (KRP) uz Latvijas — Igaunijas robežas: Ainaži — Ikla, Veclaicene — Murati un Valka — Valga. Visi trīs projekti atrodas dažādās attīstības stadijās, starp valstu attiecīgajiem dienestiem pastāvīgi notiek konsultācijas, taču ir vairāki apstākļi, kas kavē šo projektu sekmīgu pabeigšanu.

Ainaži — Ikla. Visi projektēšanas darbi pašreiz ir pabeigti, kopš septembra vidus sākušies celtniecības darbi, kurus paredzēts beigt līdz 1998.gada 1.janvārim, taču Igaunijas puse uzskata, ka iespējama kavēšanās, kas izskaidrojama ar vairākkārtīgu projektu pārstrādi.

Veclaicene — Murati. Šajā KRP paredzēts uzsākt kopīgu kontroli šā gada 1. decembrī, taču būvdarbu un sagatavošanās darbu pabeigšanai no valsts budžeta nepieciešami vēl Ls 250 000. Par to ir informēts LR Ministru kabinets un Ārlietu ministrija, taču atbilde vēl nav saņemta.

Valka — Valga. Attiecībā pret šo KRP līdzšinējo sarunu gaitā panākta vienošanās, ka papildu izdevumu summu, kas nepieciešama kopējā robežkontroles punkta Veclaicene — Murati izveidošanai, kompensēs Igaunijas puse Valkas — Valgas KRP izveidē.

Šī KRP celtniecība ir īpaši interesanta: esošā pilsētplānojuma dēļ būve iespējama tikai Latvijas pusē, tāpēc Igaunija ir lūgusi savām vajadzībām piešķirt līdz 2 ha Latvijas zemes. Igaunija ir atbildīga par šī KRP projektēšanas darbu finansēšanu un izpildi pēc jautājuma par zemes iedalīšanu atrisināšanas. Tam savukārt nepieciešams MK lēmums par šīs zemes juridisko statusu, kas noteiktu zemes lietošanas tiesības Igaunijai KRP būvei. Arī par šo jautājumu ir nosūtīta vēstule MK un ĀM, atbilde līdz šim nav saņemta.

Valkas — Valgas KRP tapšana aizsākās 1996.gada 3.septembrī, kad MK uzdeva Finansu, Ārlietu un Aizsardzības ministrijai veikt nepieciešamās sarunas, lai noslēgtu starpvalstu vienošanos šajā jautājumā. Abām pusēm šī KRP būvei ir iedalīti arī PHARE programmas līdzekļi. Taču pirms zemes jautājuma atrisināšanas nekādus darbus nav iespējams uzsākt.

Valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča, Valsts Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Andrejs Sončiks un Muitas pārvaldes direktors Normunds Niedols 29.oktobrī ieradās Valkā, lai satiktos ar Igaunijas Muitas dienesta vadību un apspriestu kopīgo robežkontroles punktu būvi Ainažos — Iklā, Veclaicenē — Murati, Valkā — Valgā, kā arī sagatavotu informāciju pirms abu valstu premjerministru tikšanās šā gada 20.novembrī.

29.oktobra tikšanās laikā Valkā abas puses vienojās, ka kapitāla būvniecība šajā KRP nebūtu vēlama, jo paredzamais celtņu izmantošanas laiks salīdzinoši nebūs ilgs. Iespējamā celtniecības darbu vietā pēc zemes jautājuma atrisināšanas vēl jāveic ģeoloģiskā izpēte, arī projekta saskaņošana ar PHARE programmu var aizņemt ilgu laiku, tādēļ paredzams, ka celtniecības darbi šeit varētu sākties tikai 1998. gada beigās.

Nākamā abu pušu tikšanās paredzēta pēc abu valstu premjerministru tikšanās 20. novembrī. Līdz tai Latvijas un Igaunijas premjerministri tiks informēti par stāvokli KRP veidošanā, lai sarunu laikā būtu iespējams argumentēti izskatīt arī šo jautājumu.

VID sabiedrisko attiecību daļas priekšnieks Taivo Trams

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!