• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Somija - domāšanas veida un likteņu tuvībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.1997., Nr. 291/292 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45706

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents - Oslo

Vēl šajā numurā

07.11.1997., Nr. 291/292

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Somija — domāšanas veida un likteņu tuvībā

Otrajā dienā

Trešdien, 5.novembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Latvijas oficiālā delegācija, kas atrodas valsts vizītē Somijā, apmeklēja bīstamo atkritumu pārstrādes rūpnīcu Rīhimeki pilsētā, un pēc tam devās uz Tehnisko parku (tajā darbojas ap 60 uzņēmumu), kur iepazinās ar tajā izvietoto uzņēmumu darbības nosacījumiem, sasniegumiem un perspektīvām.

Tehniskais parks ir izveidots un darbojas ar Rīhimeki pilsētas municipalitātes atbalstu, un tā mērķis ir veicināt mazās un vidējās uzņēmējdarbības attīstību, lai rastu iespējami vairāk darbavietu vietējiem iedzīvotājiem.

Trešdien notika arī Somijas premjerministra Pāvo Tapio Liponena rīkotās pusdienas par godu Latvijas Valsts prezidentam. Pusdienu laikā abas puses pārrunāja valstu divpusējo attiecību sekmīgo attīstību, to padziļināšanas iespējas, reģionālo sadarbību, Eiropas Savienības paplašināšanas jautājumus, uzsverot, ka ir būtiski saglabāt un ievērot tos principus, kas likti ES paplašināšanās uz austrumiem pamatā un sniedz vienlīdzīgas iespējas visām valstīm, kas gatavas iekļauties ES.

Runājot par reģionālās sadarbības jautājumiem, tika uzsvērtas mūsdienu Eiropas attīstības tendences uz pārrobežu sadarbību, savstarpējo uzticību, stabilitātes un drošības paplašināšanu. Īpaši nozīmīgs ir Somijas atbalsts Latvijai ES paplašināšanās jautājumā. Praktiskās sadarbības jomas ietver tā saucamā trešā pīlāra jautājumu loku — tieslietas, iekšlietas.

G.Ulmanis uzsvēra, ka Latvijas ārpolitiskās prioritātes ir rūpīgi izsvērtas, Latvijas sabiedrībā atbalstītas un nemainīgas — NATO un ES.

Abas valstis — Latviju un Somiju — vieno līdzīgs attīstības redzējums un mūsdienīga attīstības procesu izpratne, kas pirmoreiz modernajā vēsturē veido vienlaidu Eiropu — stabilu un drošu katram.

Trešajā dienā

Vakar, 6.novembrī, Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizītes noslēguma dienā Somijā Rovaniemi, notika G.Ulmaņa un Somijas Republikas prezidenta Marti Ahtisāri preses konference. Tā norisinājās zinātniskā centra “Arktikums” bibliotēkā, kas ir viena no modernākajām visā valstī.

M.Ahtisāri preses konferencē uzsvēra, ka ļoti būtiski parādīt augstajiem viesiem, kā Somija paplašinās valsts ziemeļu virzienā. Runājot par apmeklēto Lapzemes universitāti, Somijas prezidents teica: “Šī ir vieta, kurp mēs ļoti labprāt atvedam savus viesus.” Ahtisāri atzīmēja, cik svarīgas reģionu attīstībai ir reģionālās augstskolas. 70 procenti studentu, kas mācās Lapzemes universitātē, nāk no šī reģiona un pēc mācībām rod darbavietas šajā pašā reģionā.

M.Ahtisāri vēlreiz pateicās G.Ulmanim par iespēju šajās valsts vizītes dienās savstarpēji ieinteresētās sarunās pārrunāt abpusēji nozīmīgus jautājumus. Viņs uzsvēra, ka visbiežāk spriests par Baltijas jūras valstu sadarbību. Somijas prezidents pastāstīja vietējiem Lapzemes žurnālistiem, ka vizītes laikā apspriedis ar vides valsts ministru Induli Emsi vairākus jautājumus, kas skar vides problēmas abās valstīs.

G.Ulmanis teica, ka šajās dienās pārrunājis ar M.Ahtisāri virkni dažādu jautājumu, un pauda cerību, ka viss vizītes laikā paveiktais, runātais un redzētais turpmākajā sadarbībā dos rezultātus. Īpaši G.Ulmanis atzīmēja Tehnoloģiskā parka apmeklējumu Rīhimeki pilsētā: “Biju iepriecināts, redzot, ka cilvēkiem, kuri vēlas nodarboties ar mazo un vidējo biznesu, tiek dota šāda ļoti veiksmīga iespēju realizācija praksē.” Valsts prezidents atzīmēja, ka arī Latvijā veidojas reģionālo augstskolu tīkls, kas veicina jaunu cilvēku piedalīšanos tur, kur vajadzīgi viņu prāti un rokas. G.Ulmanis akcentēja vizītes laikā doto iespēju nozīmi somu tautas kultūras un tradīciju iepazīšanā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!