Ministru kabineta noteikumi Nr.140
Rīgā 2000.gada 11.aprīlī (prot. Nr.16, 8.§)
Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības medum
Izdoti saskaņā
ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības Latvijas iekšējā tirgū piedāvātajam medum.
2. Medus ir dabīgs, salds pārtikas produkts, ko ražo medus bite (Apis mellifera) no augu ziedu nektāra, augu dzīvo daļu sekrēcijas vai sūcējinsektu izdalījumiem, ko tā ievāc, pārveido un sajauc ar savā organismā ražotajiem sekrētiem un novieto šūnās nogatavināšanai.
3. Pēc bioloģiskās izcelsmes ir šāds medus:
3.1. ziedu medus, kas iegūts no augu ziedu nektāra;
3.2. izsvīduma medus, kas iegūts no augu dzīvo daļu sekrēcijas un kuram ir gaiša, zaļganbrūna vai gandrīz melna nokrāsa;
3.3. lapu medus, kas iegūts no saldajiem izdalījumiem, ko uz augu lapām atstāj tur dzīvojošie sūcējinsekti;
3.4. jaukts medus (ziedu-izsvīduma-lapu medus), kas iegūts, bitēm vienlaikus vai dažādos laikos ievācot dažādas botāniskās izcelsmes nektāru.
4. Pēc ieguves ir šāds medus:
4.1. izsviestais medus, kas iegūts, ar speciālām ierīcēm izsviežot atvākotās bezperu kāres;
4.2. izspiestais medus, kas iegūts, izspiežot iepriekš uzsildītas bezperu šūnas mehāniskā spiedē;
4.3. tecinātais medus, kas iegūts, iztecinot atvākotās bezperu šūnas un to atvākojumus caur sietu;
4.4. šūnu medus, kas iegūts no jaunu, izvilktu bezperu šūnām un ko pārdod aizvākotās pilnās kārēs vai mazākās, atsevišķās šūnu daļās;
4.5. šūnu gabalu medus - viens vai vairāki sagriezti medus šūnu gabali.
5. Pēc konsistences medus ir:
5.1. šķidrs;
5.2. viskozs;
5.3. daļēji vai pilnīgi kristalizējies.
II. Obligātās nekaitīguma prasības
6. Medus nedrīkst saturēt:
6.1. toksiskas vielas, kas radušās no mikroorganismiem vai augiem, tādā daudzumā, kas var radīt risku lietotāju veselībai un dzīvībai;
6.2. citus produktus un medus sastāvam neatbilstošas organiskās vai neorganiskās vielas un piemaisījumus (piemēram, pelējumu, kukaiņus, kukaiņu atliekas, perus vai smilšu graudiņus);
6.3. vairāk par:
6.3.1. 0,002 mg/kg piesārņojuma no augu aizsardzības līdzekļiem, kas ražoti uz heksahlorāna bāzes;
6.3.2. 0,02 mg/kg dzīvsudraba (Hg);
6.3.3. 1,0 mg/kg vara (Cu);
6.3.4. 0,25 mg/kg svina (Pb);
6.3.5. 0,10 mg/kg arsēna (As).
III. Prasības marķējumam
7. Medu marķē saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Uz iepakojuma un fasējuma papildus norāda:
7.1. medus bioloģisko izcelsmi saskaņā ar šo noteikumu 3.punktu. Ja ražotājs (fasētājs) vēlas, var norādīt augus, no kādiem medus iegūts;
7.2. medus bioloģiskās izcelsmes valsti;
7.3. medus ievākšanas gadu;
7.4. medus fasēšanas gadu un mēnesi.
8. Izplatot medu, lieto šādus tirdzniecības nosaukumus:
8.1. "Medus" - medum, kas atbilst šo noteikumu 6.punktā un pielikumā noteiktajām medus sastāva prasībām;
8.2. "Rūpnieciskais medus" - medum, kura sastāva kvalitātes rādītāji ir pazemināti un atbilst šo noteikumu 6.punktā un pielikumā noteiktajām rūpnieciskā medus sastāva prasībām. Rūpniecisko medu drīkst realizēt pārtikas pārstrādes uzņēmumiem, kā arī lietot uzturā.
9. Mazumtirdzniecības vietā, kur realizē nefasētu, uz vietas izlejamu medu, redzamā vietā jābūt informācijai par medus bioloģiskās izcelsmes veidu, bioloģiskās izcelsmes valsti un ražotāju.
IV. Noslēguma jautājumi
10. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.
11. Šo noteikumu 6.3.apakšpunkts stājas spēkā ar 2003.gada 1.maiju.
12. Šo noteikumu pielikuma 7.punkts stājas spēkā ar 2002.gada 1.maiju.
Ministru prezidents A.Šķēle
Zemkopības ministrs A.Kalvītis
Pielikums
Ministru kabineta
2000.gada 11.aprīļa
noteikumiem Nr.140
Medus sastāva prasības atbilstoši tirdzniecības nosaukumam
Nr. p.k. |
Nosacījumi | Medus | Rūpnieciskais medus |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Invertcukuru daudzums: | ||
1.1. | ziedu medū | ne mazāk kā 65 % | ne mazāk kā 65 % |
1.2. | lapu vai izsvīduma medū | ne mazāk kā 60 % | ne mazāk kā 60 % |
2. | Ūdens saturs: | ||
2.1. | āboliņa medū | ne vairāk kā 23 % | ne vairāk kā 25 % (attiecas uz visu veidu medu) |
2.2. | citu veidu medū | ne vairāk kā 21 % | |
3. | Saharozes daudzums: | ||
3.1. | lapu un izsvīduma medū, jauktā medū, lucernas medū; amoliņa un dzeltenās akācijas medū | ne vairāk kā 10 % | ne vairāk kā 10 % |
3.2. | citu veidu medū | ne vairāk kā 5 % | ne vairāk kā 5 % |
4. | Ūdenī nešķīstošais atlikums: | ||
4.1. | izspiestā medū | ne vairāk kā 0,5 % | ne vairāk kā 0,5 % |
4.2. | citu veidu medū | ne vairāk kā 0,1 % | ne vairāk kā 0,1 % |
5. | Minerālvielu daudzums pēc pārpelnošanas: | ||
5.1. | lapu, izsvīduma vai jauktā medus maisījumā | ne vairāk kā 1,0 % | ne vairāk kā 1,0 % |
5.2. | viršu un griķu ziedu medū | ne vairāk kā 3 % | ne vairāk kā 0,6 % |
5.3. | citu veidu un izcelsmes medū | ne vairāk kā 0,6 % | |
6. | Medus skābums visu veidu un izcelsmes medū | ne vairāk kā 40 miliekvivalenti skābes 1000 gramos medus | ne vairāk kā 40 miliekvivalenti skābes 1000 gramos medus |
7. | HMF (hidro-oksi-metil-furfurols) saturs visu veidu un izcelsmes medū | ne vairāk kā 40 mg/kg | neattiecas uz rūpniecisko medu |
8. | Diastāzes skaitlis: | ||
8.1. | visu veidu un izcelsmes medū | ne mazāk kā 8 | neattiecas uz rūpniecisko medu |
8.2. | no citrusaugiem iegūtā medū vai medū, kas satur HMF ne mazāk kā 15 mg/kg | ne mazāk kā 3 | ne mazāk kā 3 (ja nav iegūts no citrusaugiem) |
9. | Rūgšanas vai putošanās pazīmes | nav pieļaujamas | ir pieļaujamas |
10. | Mākslīgi mainīts skābums | nav pieļaujams | nav pieļaujams |
11. | Karsēts virs 40 °C (dabīgie enzīmi iznīcināti vai kļuvuši neaktīvi) | nav pieļaujams | ir pieļaujams |
12. | Medum neatbilstoša garša vai smarža | nav pieļaujama | ir pieļaujama |
Zemkopības ministrs A.Kalvītis