• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 1997. gada 13. novembra rīkojums Nr. 348 "Par lauksaimniecības izglītību un profesionālo kvalifikāciju". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.1997., Nr. 304/305 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45907

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par rīkojumu

Vēl šajā numurā

21.11.1997., Nr. 304/305

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 348

Pieņemts: 13.11.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrijas rīkojums Nr.348

1997.gada 13.novembrī

Par lauksaimniecības izglītību un profesionālo kvalifikāciju

Pamatojoties uz Lauksaimniecības likuma 19.pantu:

1. Apstiprināt “Noteikumus par lauksaimniecības izglītību un profesionālo kvalifikāciju” (1.pielikums).

2. Apstiprināt paraugprogrammas:

2.1. Pamatzināšanu programma lopkopībā, 80 st. (2.pielikums);

2.2. Pamatzināšanu programma augkopībā, 80 st. (3.pielikums);

2.3. Izvēles programma, 36 st. (4.pielikums);

2.4. Metodiskie ieteikumi kvalifikācijas pārbaudes darbam.

3. Līdz 01.08.1998. Pētījumu un izglītības departamentam (P.Lībietis) izstrādāt noteikumus 2. un 3.līmeņa kvalifikācijas iegūšanai nozarē nodarbinātajiem.

4. Uzdodu apstiprināt kvalifikācijas protokolu veidlapu paraugus, maksas pakalpojumu kalkulācijas un veikt rīkojuma izpildes kontroli valsts sekretāra vietniecei Irinai Pilverei.

Zemkopības ministrs A.Rāviņš

Pētījumu un izglītības departamenta direktors P.Lībietis

1.pielikums

Noteikumi par lauksaimniecības izglītību un profesionālo kvalifikāciju

1. Lauksaimniecības profesionālās kvalifikācijas līmeņi

Atbilstoši Eiropas Savienības profesionālās kvalifikācijas līmeņu struktūrai, lauksaimniecības izglītībā tiek noteikti pieci kvalifikācijas līmeņi:

1) pirmais kvalifikācijas līmenis — teorētiskā un praktiskā sagatavotība, kas dod iespēju veikt vienkāršus uzdevumus lauksaimniecībā un tam atbilstoša ir profesionālā pamatizglītība;

2) otrais kvalifikācijas līmenis — teorētiskā un praktiskā sagatavotība, kas dod iespēju patstāvīgi veikt noteiktu uzdevumu zināmu lauksaimniecības tehnoloģiju robežās un tam atbilstoša ir profesionālā vidējā izglītība;

3) trešais kvalifikācijas līmenis — paaugstināta teorētiskā sagatavotība un profesionālā meistarība, kas dod iespēju patstāvīgi veikt kompleksus lauksaimniecības speciālista pienākums un tam atbilstoša ir profesionālā vidējā izglītība un vispārējā vidējā izglītība vai vidējā speciālā izglītība;

4) ceturtais kvalifikācijas līmenis — teorētiskā un praktiskā sagatavotība, kas dod iespēju veikt sarežģītus uzdevumus, projektēt, organizēt un vadīt darbu lauksaimniecībā un tam atbilstoša ir profesionālā koledžas izglītība;

5) piektais kvalifikācijas līmenis — lauksaimniecības nozares speciālista augstākā kvalifikācija, kas dod iespēju veikt zinātniskās pētniecības darbu nozarē un tam atbilstoša ir profesionālā augstskolas izglītība.

2. Lauksaimniecības izglītība

Lauksaimniecības profesionālo kvalifikāciju atbilstošu 1.—5.līmenim var iegūt Latvijas Republikas izglītības iestādēs, kas darbojas saskaņā ar Izglītības likumu, Augstskolu likumu un citiem speciālajiem likumiem klātienes, neklātienes vai pašizglītības formā.

Lauksaimniecības izglītība dod zināšanas un prasmes lauksaimnieciskās ražošanas jautājumos un to apliecina valsts atzītu mācību iestāžu (visiem līmeņiem) un lauksaimniecības departamenta (tikai 1.līmenim) izdoti izglītības dokumenti:

2.1. diplomi, atestāti un apliecības atbilstoši 1. un 2. profesionālās kvalifikācijas līmenim zemkopja, lauku mājas saimnieces, mācīta lauku strādnieka (strādnieces), lauku mājamatnieka un, sākot ar 1992.gadu, plaša profila traktorista mašīnista arodos, ar 1998.gadu lauksaimniecības darbinieka profesijā;

2.2. diplomi par lauksaimniecības izglītības ieguvi atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim agronomijas, zootehnikas, lauksaimniecības mehanizācijas, dārzkopības, veterinārijas, mežkopības, biškopības, lauksaimniecības ekonomikas un grāmatvedības, lauksaimniecības, lauksaimniecības ar specializācijām un uzņēmējdarbības lauksaimniecībā specialitātēs;

2.3. diplomi par lauksaimniecības izglītības ieguvi atbilstoši 4. un 5. profesionālās kvalifikācijas līmenim agronomijas, zootehnikas, zooinženieru, lauksaimniecības mehanizācijas, hidromeliorācijas, zemes ierīcības, veterinārijas, mežsaimniecības, lauksaimniecības ekonomikas un grāmatvedības specialitātēs.

3. Lauksaimniecības darbinieka profesionālās kvalifikācijas iegūšana un piešķiršana

3.1. Kvalifikācijas iegūšana.

Lauksaimniecības darbinieka kvalifikāciju atbilstošu 1. kvalifikācijas līmenim var iegūt klātienes vai neklātienes kursu formā kā arī pašizglītības ceļā.

3.2. Kvalifikācijas pārbaudījums.

Pretendents uz kvalifikācijas ieguvi zināšanu un prasmju apliecināšanai neatkarīgi no izglītības ieguves formas izstrādā savas saimniecības ražošanas finansu plānu atbilstoši SIA BO “Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs” izstrādātajiem metodiskajiem norādījumiem (pieļaujams izmantot arī citu metodiku), kuru pārbaudes dienā iesniedz kvalifikācijas komisijā.

Kvalifikācijas pārbaudījuma organizēšanai rajona Lauksaimniecības departamenta direktors ar savu rīkojumu izveido kvalifikācijas komisiju 3—5 cilvēku sastāvā, kurā obligāti jābūt pārstāvētiem deleģētiem pārstāvjiem no rajona lauksaimniecības departamenta, valsts lauksaimniecības izglītības iestādes un rajona lauksaimniecības konsultāciju biroja. Komisijas locekļi nedrīkst piedalīties kā lektori tajos kvalifikācijas kursos, kuru beidzēji kārto pārbaudījumu attiecīgajā kvalifikācijas komisijā.

Kvalifikācijas komisijas darbs tiek potokolēts. Protokolam ir noteikta forma, to paraksta priekšsēdētājs un visi locekļi, protokols 5 gadus glabājas lauksaimniecības departamentā.

Pretendenti kvalifikācijas pārbaudījumiem piesakās attiecīgā rajona lauksaimniecības departamentā. Rajona lauksaimniecības departamenta direktors nozīmē pārbaudījuma laiku un vietu ne retāk kā vienu reizi ceturksnī un par to pretendents tiek informēts pieteikšanās brīdī.

Par kvalitātes pārbaudījumu tiek noteikta maksa Ls 3 komisijas izdevumu segšanai, par kuras saņemšanu, uzskaiti un izlietojumu atbildīgs rajona lauksaimniecības departamenta direktors.

3.3. Kvalifikācijas apliecība.

Pēc sekmīga kvalifikācijas pārbaudījuma nokārtošanas ne vēlāk kā 3 dienu laikā pretendentam tiek izsniegta noteikta parauga kvalifikācijas apliecība, kuru paraksta kvalifikācijas komisijas priekšsēdētājs, lauksaimniecības departamenta direktors un tiek apstiprināta ar rajona lauksaimniecības departamenta apaļo ģerboņa zīmogu.

Par līdzvērtīgu kvalifikācijas pārbaudījumam atzīstams arī zemkopības ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra parakstīts konkursa “Sējējs” laureāta diploms.

Par kvalifikācijas apliecību veidlapu uzskaiti un reģistrāciju atbild rajona lauksaimniecības departamenta direktors.

4. Kvalifikācijas iegūšanas kursu organizācija

Lauksaimniecības pamatizglītības iegūšanai, kas ir atbilstoša lauksaimniecības darbinieka 1. kvalifikācijas līmenim, katrā rajonā tiek organizēti kursi 116 st. (1h = 60 min.) apmērā pēc apstiprinātās paraugprogrammas.

4.1. Izglītotāji.

Par izglītotājiem (kursu organizatoriem) var būt Zemkopības ministrijas pārziņā esošās izglītības iestādes un citas organizācijas, kuras reģistrējušās Pētījumu un izglītības departamentā un kuru statūtos vai nolikumos uzrādīts attiecīgais darbības veids un ja kursu organizēšanu atbalsta rajona lauksaimniecības departaments.

Atļaujas saņemšanai izglītotājs Pētījumu un izglītības departamentā iesniedz sekojošus dokumentus:

1. Pieteikumu uz šo darbības veidu noteiktā reģionā (rajonā), norādot mācību vietas, materiālo bāzi un laiku, izziņošanas procedūru, iepriekš veiktās aptaujas par vēlmi apmeklēt šādus kursus un saskaņojumu ar rajona lauksaimniecības departamentu.

2. Reģistrācijas apliecības, statūtu (nolikumu) kopijas un Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par nomaksātiem nodokļiem (izņemot Zemkopības ministrijas pārziņas iestādes).

3. Pasniedzēju – lektoru sarakstu ar attiecīgiem izglītības un pieredzes apliecinājumiem.

4. Maksas pakalpojumu aprēķinu — tāmi, kalkulāciju.

5. Pieprasījumu saņemamiem uzskates līdzekļiem, kuru izgatavošanu apmaksā Zemkopības ministrija no valsts subsīdijās paredzētajiem līdzekļiem.

4.2. Izglītojamie.

Zemkopības ministrijas nereģistrēto kursu klausītāji kvalifikācijas pārbaudījumus kārto tāpat kā tie pretendenti, kuri pārbaudījumam gatavojušies pašmācības ceļā.

Kursu apmeklējums nedod tiesības kļūt par subsīdiju saņēmējpretendentu, bet gan dod iespēju sagatavoties kvalifikācijas pārbaudījumam.

4.3. Maksa.

Kursu maksu, kas ir atlīdzība par izglītotāju sniegto pakalpojumu, sedz izglītojamais izglītotāja noteiktā kārtībā un apjomā.

Rajona lauksaimniecības departaments bez maksas sniedz informāciju par dažādu kursu dalības maksām, visiem tiem kursiem, kuru organizatori ir saņēmuši Zemkopības ministrijas Pētījumu un izglītības departamenta rakstisku atļauju.

Izglītotājs ir atbildīgs par finansu dokumentācijas atbilstību likumiem un valsts izdotiem normatīviem aktiem.

4.4. Reģistrācija un uzskaite.

Izglītotājs (kursu organizators) ir atbildīgs par klausītāju reģistrāciju, nodarbību uzskaiti un kursu beigšanu apliecinošu sertifikātu izsniegšanu.

Rajona lauksaimniecības departamenta direktors ir tiesīgs pārbaudīt kursu dokumentāciju un, konstatējot nepilnības, nekavējoties ziņot par to ministrijai.

5. Sūdzības

Jebkuru sūdzību par nekvalitatīviem kursiem izskata rajona lauksaimniecības departamenta direktors un par pieņemto lēmumu ziņo Zemkopības ministrijas Pētījumu un izglītības departamentam.

Pētījumu un izglītības departamenta direktors P.Lībietis

2.pielikums

Pamatzināšanu programma lopkopībā

Mācību bloku nosaukums Mācību stundu skaits . Kas jāprot

Teorēt. Semin.Diskus. Prakt.

 1. Ražošanas plānošana 8 4 8 Ražošanas plāna izstrāde saimniecībai.

2. Grāmatvedības pamati. 4 4 8 Bilances, peļņas un Nodokļi. zaudējumu aprēķina sastādīšanas principi.

Nodokļu aprēķināšana. Attaisnojuma dokumentu izpildīšanas noteikumi.

3. Lauksaimniecības politika. 3 1 – Lauksaimniecības attīstības pamatnostādnes.

Subsīdijas. Nodokļu atvieglojumi. Kreditēšana.

4. Dzīvnieku fizioloģija. 4 – –

5. Galvenās slimības. 4 Pasākumi, lai izsargātos no slimībām.

6. Dzīvnieku turēšana un kopšana. 4 4 Galvenie nosacījumi dzīvnieku veselības saglabāšanai.

7. Barības līdzekļi, 4 Barības līdzekļu sastāvs, dzīvnieku ēdināšana. to sabalansēšana barības devās.

8. Augkopības pamati. 6 Sastādīt lopbarības ražošanas plānu savai saimniecībai atkarībā no augsnes īpašībām.

9. Dzīvnieku identifikācija 2 4 Šķirnes izvēle. Plānoto un pārraudzība. (veikto) pārraudzības pa sākumu skaidrojums.

10. Darba aizsardzība. 3 1 –

11. Dabas aizsardzība. 3 1 –

Kopā 45 19 16 80

Pētījumu un izglītības departamenta direktors P.Lībietis

3.pielikums

Pamatzināšanu programma augkopībā

Mācību bloku nosaukums Mācību stundu skaits . Kas jāprot

 Teorēt. Semin.Diskus.  Prakt.

1. Ražošanas plānošana. 8 4 8 Ražošanas plāna izstrāde saimniecībai.

2. Grāmatvedības pamati. 4 4 8 Bilances, peļņas un Nodokļi. zaudējumu aprēķina sastādīšanas principi.

Nodokļu aprēķināšana. Attaisnojuma dokumentu aizpildīšanas noteikumi.

3. Lauksaimniecības politika. 3 1 – Lauksaimniecības attīstības pamatnostādnes.

Subsīdijas. Nodokļu atvieglojumi. Kreditēšana.

4. Augsne, tās īpašības. 10 – 8 Savas saimniecības atkarībā no īpašībām. lauka

Augsnes apstrāde uz augsnes analīžu vērtējums.

5. Augu maiņa. 6 2 4 Augu maiņas projekts.

6. Meliorācijas sistēmu kopšana. 2

7. Darba aizsardzība. 3 1 –

8. Vides aizsardzība. 3 1 –

Kopā 39 13 28 80

Pētījumu un izglītības departamenta direktors P.Lībietis

4.pielikums

Izvēles programma augkopībā, lopkopībā

Mācību bloku nosaukums Mācību stundu skaits . Kas jāprot

Teorēt. Semin.Diskus. Prakt.

1. Juridiskie jautājumi. 4 Līgumu projekts.

2. Uzņēmējdarbības pamati 4 8 Biznesa plāna izstrādes (tirgus produktu reklāma). principi.

3. Standarti, produkcijas 4 Saimniecībā ražotās kvalitāte Latvijā, ES. produkcijas kvalitātes prasības.

4. Kooperācija. 2 2 Latvijā, rajonā darbojošos zemnieku kooperatīvu veidi.

4a. Kredīti. 2 2 Kredītpieprasījumu formu aizpildīšana.

Kultūraugu audzēšana

• augsnes izvēle

• augsnes apstrāde

• mēslošana

• sēklkopība

• augu aizsardzība

• audzēšanas tehnoloģija

• ražas novākšana, pirmapstrāde

5. Graudu audzēšana. 12 4 12 Bruto peļņas

• ziemāji 1998.g. uz aprēķināšana kultūrai.

• vasarāji X lauka

6. Kartupeļu audzēšanas 4 4 8 Bruto peļņas tehnoloģija. 1998.g. uz aprēķināšana kultūrai.

X lauka

7. Cukurbiešu audzēšanas 4 4 8 Bruto peļņas tehnoloģija. 1998.g. uz aprēķināšana kultūrai. X lauka

8. Atklātā lauka dārzeņu 4 4 8 Bruto peļņas audzēšanas tehnoloģija. 1998.g. uz aprēķināšana kultūrai. X lauka

9. Segto platību dārzeņu 4 4 8 Bruto peļņas audzēšanas tehnoloģija. 1998.g. uz aprēķināšana kultūrai. X lauka

10. Zaļmēslojuma kultūru 4 4 8 Bruto peļņas audzēšanas tehnoloģija. 1998.g. uz aprēķināšana kultūrai. X lauka

11. Šķiedraugu, pākšaugu, 4 4 8 Bruto peļņas eļļas augu audzēšanas tehnoloģija. 1998.g. uz aprēķināšana kultūrai. X lauka

12. Lopbarības sagatavošana. 12 4 8

• Kultūru audzēšana. 1998.g. uz

• Lopbarības gatavošana. X lauka

13. Piena lopkopība. 16 4 6 Bruto peļņa, barības 1998.g. ferma līdzekļu plāns.

X

14. Liellopu gaļas ražošana. 8 4 4 Barības līdzekļu plāns.

1998.g.X ferma

15. Cūkkopība. 16 4 6 Bruto peļņa, barības

1998.g. X ferma līdzekļu plāns.

16. Pārējo dzīvnieku audzēšana 4 4 8 Bruto peļņa, barības (pēc izvēles, stundu skaits katrai dzīvnieku sugai).1998.g. X ferma līdzekļu plāns. 

17. Augļkopība. 8 4 8

18. Netradicionālā (alternatīvā) 8 4 4 Tehnoloģija, bruto peļņas lauksaimniecība. aprēķini pa ražošanas

• dzērvenes nozarēm.

• apiņi

• ārstniecības augi

• aļņu audzēšana utt.

19. Mežsaimniecība. 6 2

20. Meliorācijas sistēmu kopšana un remonts.4

 Kursu dalībniekam no piedāvātās programmas jāizvēlas mācību bloki 36 stundām, t.i., 2–3 papildu kursi izvēlētajā specializācijā vai pārējos jautājumos.

Pētījumu un izglītības departamenta direktors P.Lībietis

5.pielikums

Metodiskie ieteikumi subsīdiju saņēmēja pretendentu kvalifikācijas pārbaudes darbam

1. Pretendentam valsts kvalifikācijas komisijai rakstiski jāiesniedz izstrādāts savas saimniecības ražošanas un finansu plāns tekošajam vai nākošajam kalendārajam gadam. Ražošanas un finansu plāns satur šādas sadaļas:

1.1. Īss saimniecības apraksts.

1.2. Mājlopu turēšanas gada grafiks.

1.3. Bruto peļņas aprēķini saimniecības ražošanas nozarēm.

1.4. Barības līdzekļu plāns, norādot nepieciešamās lopbarības kultūru platības, ņemot vērā mājlopu skaitu, barības devas vienam mājlopam un iespējas nopirkt nepieciešamo lopbarību.

1.5. Saimniecības sējumu struktūra, ņemot vērā datus no barības līdzekļu plāna.

1.6. Saimniecības bruto peļņas aprēķins.

1.7. Saimniecības ieņēmumu prognoze.

1.9. Saimniecības peļņas–zaudējumu aprēķins.

1.10. Naudas apgrozījums (naudas plūsma) saimniecībā pa mēnešiem.

2. Bruto peļņas un citu 1.punktā izmantoto terminu skaidrojumi ir atrodami SIA BO “Latvijas lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs” izdotajos materiālos.

3. Saimniecības ražošanas un finansu plāns var tikt izstrādāts, izmantojot SIA BO “Latvijas lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs” metodiku un sagatavotās paraugveidlapas vai arī, izmantojot jebkuru citu metodiku un materiālus, kuru izmantošana dod 1.punktā minētos rezultātus.

4. Pretendentam jāprot aizstāvēt un pamatot savs ražošanas plāns konceptuāli.

5. Lai novērstu komercinformācijas izplatīšanos, izstrādātie ražošanas un finansu plāni lauksaimniekiem jāiesniedz valsts kvalifikācijas komisijai aizstāvēšanas dienā. Iesniegtie plāni nav jānodod valsts kvalifikācijas komisijas uzglabāšanai.

6. Valsts kvalifikācijas komisijai nav tiesību izpaust pārbaudes laikā iegūto komercinformāciju par konkrētu lauksaimniecības uzņēmumu.

7. Lai izstrādātais saimniecības ražošanas plāns būtu reālāks, ieteicams par pamatu izstrādei izmantot savas saimniecības augsnes analīžu datus un barības līdzekļu analīžu datus.

8. Kvalifikācijas darbs tiek novērtēts ar “ieskaitīts” vai “neieskaitīts”.

Pētījumu un izglītības departamenta direktors P.Lībietis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!