• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem Latvijas pilsētu un pagastu simboliem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.1997., Nr. 306/307 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Horvātijas ārpolitiskām konsultācijām

Vēl šajā numurā

25.11.1997., Nr. 306/307

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem Latvijas pilsētu un pagastu simboliem

Ikšķile

Sarkanā laukā sudraba krusts,

augšējā labajā sturī savrups zelta robots mūris.

Salaspils

Dalīts: 1. — zelta laukā zaļš lapots asns, 2. — zilā laukā savrups sudraba robots ķieģeļu mūris ar vārtiem.

Pāvilosta

Sudraba laukā sarkana kāpu priede uz tādas pašas akmeņu pamatnes; sarkanā galvā trīs zelta lilijas.

Stopiņu pagasts

Zilā laukā trīs zelta astoņstaru zvaigznes pāļa virzienā

Lēdurgas pagasts

Dalīts ar viļņu griezumu, ar sudrabu

un zaļu, augšā zaļa kastaņa lapa.

Heraldikas komisija — Māra Eihe, Zigurds Zuze, Kristīne Ducmane, Ramona Umblija, Laimonis Šēnbergs,

Raimonds Pauls, Imants Lancmanis, Armands Vijups, komisijas sekretāre Maruta Simsone un Valdis Villerušs svinīgajā brīdī, parakstot jaunos ģerboņus Foto: Juris Krūmiņš

21.novembrī Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Heraldikas komisiju, kuras priekšsēdētāja ir kultūras ministre Ramona Umblija un tās sastāvā Latvijas Universitātes Arheoloģijas un vēstures palīgdisciplīnu katedras vadītājs Armands Vijups, mākslinieks grafiķis Laimonis Šēnbergs, Latvijas Vēstures muzeja Numismātikas nodaļas vadītāja Kristīne Ducmane, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Numismātikas un dārgmetālu nodaļas vadītāja Māra Eihe, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, Valsts prezidenta padomnieks kultūras un mākslas jautājumos Raimonds Pauls, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Zigurds Zuze, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Valdis Villerušs, Latvijas Universitātes Vēstures katedras docents Gvido Straube.

Heraldikas komisija uz tikšanos bija ieradusies pilnā sastāvā, izņemot G.Straubi, kurš atrodas ārpus Latvijas. Komisijas locekļi informēja Valsts prezidentu par savām aktivitātēm, īstenojot galveno no komisijas darbības uzdevumiem — heraldiskās sistēmas sakārtošanu valstī. Valsts prezidents apstiprināja Latvijas valsts Heraldikas komisijas pašreizējo sastāvu, ko kultūras ministre raksturoja kā optimālu. Pārrunāti jautājumi, par kuriem diskutēts komisijā un kuru atrisināšana līdzētu heraldikas sistēmas nostiprināšanā. Skarts jautājums par nepieciešamību izveidot darba grupu saistībā ar likumprojekta “Par Latvijās Republikas heraldiku” izstrādāšanu, kā arī likuma “Par valsts ģerboni” būtiskākie aspekti.

Kultūras ministre R.Umblija uzsvēra, ka heraldikas nozare ir cieši saistīta ar valsts prestižu un tradicionāli daudzās Eiropas valstīs tā ir valsts galvas pārraudzībā. Valsts prezidents tika iepazīstināts ar Latvijas valsts Heraldikas komisijas darbu, ar uzlabotajiem un no jauna izveidotajiem Latvijas pilsētu un pagastu ģerboņiem.

Tikšanās nobeigumā ar Valsts prezidenta parakstu tika apstiprināti atjaunotais Talsu pilsētas ģerbonis; pilsētas statusa ieguvušo Latvijas pilsētu — Ikšķiles, Salaspils, Pāvilostas — ģerboņi; pirmo reizi Latvijas vēsturē divu pagastu — Stopiņu un Lēdurgas — ģerboņi. Pašlaik tiek veidoti vēl dažu pagastu ģerboņi, kurus ierosinājuši paši pagasti .

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!