• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 2. decembra noteikumi Nr. 401 "Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 9.decembra noteikumos nr.448 "Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata sastādīšanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.1997., Nr. 314 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46020

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.402

Noteikumi par fondiem, kuru izmaksātās stipendijas nav apliekamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

Vēl šajā numurā

04.12.1997., Nr. 314

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 401

Pieņemts: 02.12.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 401

Rīgā 1997.gada 2.decembrī (prot. nr.67 24.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 9.decembra noteikumos nr.448 "Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata sastādīšanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par uzņēmumu gada pārskatiem" 1.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 1996.gada 9.decembra noteikumos nr.448 "Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata sastādīšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 217.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja saimnieciskajos darījumos piedalās ārvalstu juridiskās vai fiziskās personas, pēc pušu vienošanās papildus latviešu valodai var lietot arī otru valodu."

2. Izteikt 5.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.4. apdrošināšanas sabiedrības valdes un padomes ziņojums;".

3. Izteikt 5.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.6. zvērināta revidenta atzinums par gada pārskatu."

4. Izteikt 6.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.3. bilances, peļņas un zaudējumu aprēķina un naudas plūsmas pārskata katras lappuses apakšējā malā jābūt šādiem parakstiem:

6.3.1. akciju sabiedrības dokumentos - valdes priekšsēdētāja, padomes priekšsēdētāja, izpilddirektora un galvenā grāmatveža parakstam;

6.3.2. savstarpējās apdrošināšanas biedrības dokumentos - izpildinstitūcijas vai sabiedrības vadītāja un galvenā grāmatveža parakstam."

5. Izteikt 7.punktu šādā redakcijā:

"7. Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata pielikumā jāiekļauj paskaidrojoša informācija par bilances, peļņas un zaudējumu aprēķina, naudas plūsmas pārskata posteņu saturu, ārpusbilances saistībām, kā arī jāatklāj cita informācija, kas ir būtiski ietekmējusi vai var būtiski ietekmēt apdrošināšanas sabiedrības finansiālā stāvokļa novērtēšanu."

6. Izteikt 11.punktu šādā redakcijā:

"11. Visi darījumi jāatspoguļo grāmatvedībā to veikšanas dienā. Nav pieļaujama nekāda savstarpēja aktīva un pasīva posteņu, ieņēmumu vai izdevumu saldo aprēķināšana."

7. Izteikt 14.punktu šādā redakcijā:

"14. Zvērinātam revidentam vai citai personai, kurai Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija ir piešķīrusi tiesības veikt apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata pārbaudi (turpmāk tekstā - "zvērināts revidents"), ir jāsagatavo rakstisks atzinums, kurā īpaši jānorāda, vai apdrošināšanas sabiedrības sastādītais gada pārskats un ziņojums un attiecīgi koncerna gada pārskats un ziņojums sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par apdrošināšanas sabiedrības aktīviem, pasīviem un finansiālo stāvokli pārskata gada beigās, par peļņu un zaudējumiem, un naudas plūsmu pārskata gadā, kā arī jānorāda, vai zvērināts revidents ir saņēmis visu pieprasīto informāciju un nepieciešamos paskaidrojumus."

8. Izteikt 16.punktu šādā redakcijā:

"16. Gada pārskatu paraksta:

16.1. apdrošināšanas akciju sabiedrības gada pārskatu - valdes priekšsēdētājs, padomes priekšsēdētājs un izpilddirektors (ja kāds valdes vai padomes loceklis uzskata, ka gada pārskats nav apstiprināms, vai arī izsaka iebildumus, kurus viņš vēlas paziņot akcionāru pilnsapulcei, tas jānorāda ar īpašu piezīmi apdrošināšanas sabiedrības valdes un padomes ziņojumā);

16.2. savstarpējās apdrošināšanas biedrības gada pārskatu - izpildinstitūcijas vai sabiedrības vadītājs."

9. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Sabiedrībai ne vēlāk kā pārskata gadam sekojošā gada 1.aprīlī jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā pēc uzņēmuma atrašanās vietas gada pārskata noraksts kopā ar zvērināta revidenta atzinumu un paskaidrojumu, ja gada pārskats nav apstiprināts. Pēc gada pārskata apstiprināšanas akcionāru pilnsapulcē vai - savstarpējās apdrošināšanas biedrībās - biedru kopsapulcē (pilnvaroto sapulcē) tā noraksts jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā. Ne vēlāk kā mēnesi pēc gada pārskata apstiprināšanas akcionāru pilnsapulcē vai biedru kopsapulcē (pilnvaroto sapulcē) apdrošināšanas sabiedrības bilance, peļņas un zaudējumu aprēķins un zvērināta revidenta atzinums ir jāpublicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis"."

10. Izteikt 21.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.1. rakstisks apdrošināšanas sabiedrības valdes un padomes ziņojums, kas apliecina atbildību par gada pārskata patiesumu un kuru parakstījis valdes un padomes priekšsēdētājs."

11. Papildināt noteikumus ar 21.1.punktu šādā redakcijā:

"21.1 Zvērinātam revidentam, pārbaudot apdrošināšanas sabiedrības gada pārskatu, jāsagatavo ziņojums uzņēmuma vadībai. Ziņojumā jānorāda konstatētie trūkumi un jāaplūko arī specifiski ar apdrošināšanu saistīti jautājumi. Specifisko jautājumu loku nosaka Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija. Ziņojuma noraksts jānosūta Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijai."

12. IV nodaļā norādītajā bilances shēmā:

12.1. izteikt aktīva II posteņa "Nemateriālie ieguldījumi un dibināšanas izdevumi" 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Dibināšanas izdevumi un kapitāla izveidošanas izmaksas.";

12.2. izteikt aktīva V posteņa "Debitori" 1.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. polišu īpašnieki;".

13. Papildināt 25.punktu ar šāda satura tekstu:

"Nemateriālajos ieguldījumos jāuzrāda par samaksu iegūtās tiesības, tai skaitā koncesijas, patenti, licences, tiesības lietot tirdzniecības zīmi, nomas tiesības u.tml. tiesības, iegādāto uzņēmumu pozitīva nemateriālā vērtība un citi aktīvi, kuriem nav materiālas formas. Nemateriālie ieguldījumi jāuzrāda atlikušajā vērtībā, t.i., no sākotnējās vērtības jāatskaita uzkrātais nolietojums. Tiklīdz kļūst zināms, ka nemateriālie ieguldījumi apdrošināšanas sabiedrībai turpmāk ieņēmumus nenesīs, tie jānoraksta."

14. Izteikt 28.punktu šādā redakcijā:

"28. Aktīva III (3.4. un 3.5.) postenis - ar hipotēku garantētie aizdevumi un citi aizdevumi. Aizdevumi polišu īpašniekiem jāuzskaita postenī "Citi aizdevumi", izņemot dzīvības apdrošināšanas sabiedrībās tos gadījumus, kad, pamatojoties uz noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem ar juridiskajām personām, tiek izsniegts aizdevums vai nu apdrošinājuma ņēmējam ( juridiskajai personai, vai apdrošinātajai personai, vienlaikus paredzot, ka par izsniegtā aizdevuma summu tiek samazināta riska daļa, ko uzņemas apdrošināšanas sabiedrība, jo šie aizdevumi jāatspoguļo bilances aktīva V postenī (3.). Visu izsniegto aizdevumu summas (ietverot arī nomu ar izpirkuma tiesībām ( līzingu) jāatšifrē bilances kontu piezīmēs. Ar hipotēku garantētie aizdevumi jāuzrāda atsevišķi arī tad, ja tos nodrošina ar apdrošināšanas polisi."

15. Izteikt 33.punktu šādā redakcijā:

"33. Aktīva VI (1.) postenis ( materiālie aktīvi. Šajā postenī jāuzrāda apdrošināšanas sabiedrības valdījumā esošā manta, kuru paredzēts izmantot pakalpojumu sniegšanai, iznomāšanai vai nomāšanai, administrācijas mērķiem, kā arī citu pamatlīdzekļu saglabāšanai vai remonta vajadzībām un kuru nav paredzēts pārdot saskaņā ar sabiedrības pamatdarbību. Materiālie aktīvi jāuzrāda atlikušajā vērtībā, t.i., no sākotnējās vērtības jāatskaita uzkrātais nolietojums. Šeit jāuzrāda arī bez izpirkuma tiesībām nomāto pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksas, kuras ir mainījušas nomāto pamatlīdzekļu ekonomiskos rādītājus to atlikušajā vērtībā."

16. Izteikt 37.punktu šādā redakcijā:

"37. Aktīva VII (2.) postenis ( atliktie klientu piesaistīšanas izdevumi. Šajā postenī jāuzrāda tā klientu piesaistīšanas izdevumu daļa, kuru veido par apdrošināšanas līgumu noslēgšanu samaksātie tiešie klientu piesaistīšanas izdevumi, piemēram, starpniekiem samaksātā komisijas nauda un izdevumi par dokumentu noformēšanu, kuri attiecas uz nākamajiem pārskata periodiem."

17. Papildināt 38.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Savstarpējās apdrošināšanas biedrībām šajā postenī jāuzrāda visu biedrības biedru paju vērtības kopsumma."

18. Papildināt 39.punktu aiz vārdiem "un to nominālvērtību" ar vārdiem "izņemot papildmaksu uzkrātā rezerves kapitāla samaksai".

19. Papildināt noteikumus ar 39.1 punktu šādā redakcijā:

"39.1 Pasīva I (3.) postenis ( pārvērtēšanas rezerve. Šajā postenī jāuzrāda pamatlīdzekļu un līdzdalības citu uzņēmumu pamatkapitālā vērtības pieaugums pēc to pārvērtēšanas."

20. Izteikt 40.punktu šādā redakcijā:

"40. Pasīva I (4.) postenis - likumā noteiktās rezerves. Šajā postenī jāatspoguļo likumā "Par apdrošināšanu" noteiktais obligāti veidojamais rezerves kapitāls. Apdrošināšanas sabiedrības rezerves kapitāls ir izmantojams vienīgi neparedzētu, bilancē norādītu zaudējumu segšanai, un tas jāveido no pārskata gada un iepriekšējo gadu peļņas, iemaksām pašu kapitāla atjaunošanai, naudas dāvinājumiem un papildiemaksām uzkrātā rezerves kapitāla samaksai pēc jauna akciju laidiena."

21. Papildināt 53.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Tām dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām, kas veic nelaimes gadījumu un veselības apdrošināšanu, finansu darbības rezultāts par šiem apdrošināšanas veidiem jāuzrāda nedzīvības apdrošināšanas tehniskajā rezultātā."

22. Papildināt noteikumus ar 65.1, 65.2, 65.3, 65.4 un 65.5 punktu šādā redakcijā:

"65.1 Netehniskais rezultāts dzīvības un nedzīvības apdrošināšanā (7.). Citos ieņēmumos jāuzrāda ieņēmumi, kas nav uzrādīti peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskajā rezultātā un nav iekļauti investīciju ieņēmumos. Šajā postenī jāuzrāda arī ieņēmumi no valūtu kursa paaugstināšanās un peļņa no ārvalstu valūtas pārdošanas vai pirkšanas, kā arī saņemtā soda nauda. Šie ieņēmumi jāatšifrē peļņas un zaudējumu aprēķina piezīmēs.

65.2 Netehniskais rezultāts dzīvības un nedzīvības apdrošināšanā (8.). Citos izdevumos jāuzrāda izdevumi, kas nav uzrādīti peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskajā rezultātā un nav iekļauti investīciju izdevumos. Šajā postenī jāuzrāda maksājumi revidentiem, ekspertiem, konsultantiem, Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijai, samaksātā soda nauda, kā arī zaudējumi no valūtu kursa pazemināšanās un zaudējumi no ārvalstu valūtas pirkšanas un pārdošanas. Šie izdevumi jāatšifrē peļņas un zaudējumu aprēķina piezīmēs.

65.3 Netehniskais rezultāts dzīvības un nedzīvības apdrošināšanā (10.). Ārkārtas ieņēmumos jāuzrāda atsevišķi ieņēmumi, kuri neattiecas uz apdrošināšanas sabiedrības pamatdarbību. Šie ieņēmumi jāatšifrē peļņas un zaudējumu aprēķina piezīmēs.

65.4 Netehniskais rezultāts dzīvības un nedzīvības apdrošināšanā (11.). Ārkārtas izdevumos jāuzrāda atsevišķi izdevumi, kuri neattiecas uz apdrošināšanas sabiedrības pamatdarbību. Šajā postenī jāuzrāda arī dabas katastrofās, ugunsgrēkos un citos ārkārtējos gadījumos radušies zaudējumi. Šie izdevumi jāatšifrē peļņas un zaudējumu aprēķina piezīmēs.

65.5 Netehniskais rezultāts dzīvības un nedzīvības apdrošināšanā (13.). Ienākuma nodoklis jāuzrāda saskaņā ar likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" noteikto aprēķinu."

23. Papildināt noteikumus ar 67.1 un 67.2 punktu šādā redakcijā:

"67.1 Ja apdrošinātājs likumos un citos ar tiem saistītajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piemēro nodokļu atlaides un atvieglojumus konkrētiem nodokļiem, šīs nodokļu atlaižu summas jāuzrāda gada pārskatā. Lai apdrošinātājs pārskata perioda beigās reāli uzrādītu debitoru un kreditoru parādos visas nodokļu un nodevu saistības (nodokļa, nodevas, kavējuma naudas, soda naudas u.c. summas) pret valsts budžetu un pašvaldību budžetiem, tie jāsaskaņo ar nodokļu administrāciju un detalizēti jāatspoguļo gada pārskata pielikumā.

67.2 Debitoru un kreditoru parādu atlikumi bilancē jāuzrāda atbilstoši attaisnojuma dokumentiem un ierakstiem grāmatvedības reģistros un jāsaskaņo ar pašu debitoru un kreditoru uzskaites datiem bilances sastādīšanas datumā. Ja radies strīds, atlikumi bilancē jāuzrāda atbilstoši grāmatvedības datiem. Ja debitoru parādu saņemšanas iespējas tiek apšaubītas, apšaubāmās summas apmērā drīkst izveidot uzkrājumus šiem parādiem. Debitoru parādu atlikumi bilancē jāuzrāda neto vērtībā, kas aprēķināta, no šo parādu uzskaites vērtības atbilstoši grāmatvedības datiem atskaitot nedrošiem parādiem izveidoto uzkrājumu apmēru. Ja parāds uzskatāms par bezcerīgu (zaudētu bez cerībām to kādreiz atgūt), tas attiecīgi jānoraksta no posteņa "Uzkrājumi citām saistībām un zaudējumiem" vai jāiekļauj zaudējumos."

24. Izteikt 68., 69., 70. un 71.punktu šādā redakcijā:

"68. Aktīvi un saistības sākotnēji jāiegrāmato pēc to pašizmaksas vai iegādes cenas (sākotnējās vērtības). To pamatlīdzekļu un nemateriālo aktīvu sākotnējā vērtība, kuriem ir ierobežots lietošanas laiks, jāsamazina par nolietojuma izdevumiem, kas aprēķināti, pamatojoties uz šo aktīvu izmantošanas laiku. Pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas un atjaunošanas izmaksas jāieskaita pamatlīdzekļu bilances vērtībā (sākotnējā vērtība, no kuras atskaitīti nolietojuma izdevumi), ja pēc pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas un atjaunošanas ir mainījušies pamatlīdzekļu ekonomiskie rādītāji. Ja pamatlīdzekļu reālā (tirgus) vērtība nepārejošu apstākļu dēļ kļūst mazāka par to bilances vērtību, pamatlīdzekļi gada pārskatā jāuzrāda pēc samazinātās reālās vērtības, bet pamatlīdzekļu vērtības samazinājums jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķinā.

69. Ilgtermiņa ieguldījumi parāda vērtspapīros ar fiksētu ienākumu bilancē jāuzrāda pēc to iegādes cenas saskaņā ar šādiem nosacījumiem:

69.1. to vērtspapīru vērtība, kuri nopirkti ar prēmiju (iepirkšanas vērtība pārsniedz vērtspapīru dzēšanas vērtību), līdz vērtspapīru dzēšanas dienai pakāpeniski jāsamazina, norakstot šo prēmiju, un norakstītās summas jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķinā;

69.2. to vērtspapīru vērtība, kuri nopirkti ar diskontu (vērtspapīru dzēšanas vērtība pārsniedz iepirkšanas cenu), līdz vērtspapīru dzēšanas dienai pakāpeniski jāpalielina, norakstot diskonta summu, un šis pieaugums jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķinā.

70. Parāda vērtspapīri ar fiksētu ienākumu, akcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu, kas nav turēti kā ilgtermiņa ieguldījumi, jāuzrāda pēc to iepirkšanas cenas saskaņā ar šādiem nosacījumiem:

70.1. ja vērtspapīru tirgus cena ir zemāka nekā to iepirkšanas cena, tad bilancē uzrādītā vērtspapīru vērtība jāsamazina atbilstoši tirgus cenai un starpība jānoraksta izdevumos;

70.2. ja vērtspapīru iepriekš samazinātā vērtība pieaug, tad pieaugums jāattiecina uz ieņēmumiem. Tomēr šādus vērtspapīrus nedrīkst uzrādīt ar vērtību, kas pārsniedz to iepirkšanas cenu.

71. Ieguldījumus šo noteikumu 70.punktā minētajos vērtspapīros, kurus kotē biržā, drīkst uzrādīt atbilstoši to tirgus cenai (oficiāli biržā kotētajai pirkšanas un pārdošanas vidējai cenai) pārskata gada beigās, ja tā ir lielāka par vērtspapīru iegādes cenu, pārvērtēšanas rezultātu iekļaujot peļņas un zaudējumu aprēķina postenī "Investīciju pārvērtēšana"."

25. Izteikt 74. un 75.punktu šādā redakcijā:

"74. Novērtēt pamatlīdzekļus, atkāpjoties no šo noteikumu 68.punktā noteiktajām prasībām, drīkst pēc to reālās (tirgus) vērtības šo aktīvu pēdējā novērtēšanas dienā šādā kārtībā:

74.1. ja pamatlīdzekļu tirgus cena kļūst lielāka par to bilances vērtību un ir pamats domāt, ka vērtības paaugstinājums būs nepārejošs, tos drīkst pārvērtēt atbilstoši tirgus vērtībai, iekļaujot vērtības pieaugumu bilances postenī "Pārvērtēšanas rezerve" (zemes gabalu vērtību nedrīkst paaugstināt virs to sākotnējās vērtības);

74.2. pamatlīdzekļu vērtības pieaugumu drīkst atspoguļot bilancē, ja šo vērtības pieaugumu ir apstiprinājuši vismaz divi neatkarīgi eksperti un ir saņemta Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas rakstiska atļauja.

75. Pārvērtēšanas rezerve jāsamazina, ja pārvērtētos aktīvus likvidē pārdodot vai to vērtības palielināšana vairs nav pamatota. Pārvērtēšanas rezervē iekļauto aktīvu vērtības pieaugumu var attiecināt uz peļņas un zaudējumu aprēķinu tikai tādā apmērā, kas atgūts pēc pārvērtēto pamatlīdzekļu vai līdzdalības citu uzņēmumu pamatkapitālā pārdošanas. Pārvērtēšanas rezervi nedrīkst sadalīt dividendēs."

26. Papildināt noteikumus ar 80.1 punktu šādā redakcijā:

"80.1 Peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskā rezultāta neto darbības izdevumos tie administrācijas izdevumi, kuri tieši neattiecas uz konkrētu apdrošināšanas veidu, jāsadala, pamatojoties uz parakstītajām prēmijām vai izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību un jāatspoguļo sadalījumā pa apdrošināšanas veidiem. Apdrošināšanas sabiedrība tikai ar sabiedrības izpildinstitūcijas vadītāja rakstisku apstiprinājumu var sadalīt savus administrācijas izdevumus, arī pamatojoties uz citu aprēķinu. Administrācijas izdevumu sadales rakstisks pamatojums jāpievieno gada pārskatam."

27. Papildināt noteikumus ar XI nodaļu šādā redakcijā:

"XI. Peļņas un zaudējumu aprēķins sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajā apdrošināšanā

92. Apdrošināšanas sabiedrībām, kurām ir izsniegta licence sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai, peļņas un zaudējumu aprēķins par minēto apdrošināšanas veidu jāsastāda saskaņā ar šo noteikumu 7.pielikumu.

93. Tehniskais rezultāts sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajā apdrošināšanā (1.1.1.). Bruto prēmija jāuzrāda saskaņā ar Ministru kabineta 1997.gada 27.maija noteikumiem nr.199 `'Noteikumi par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām, to palielināšanas un samazināšanas kārtību un apdrošinātāja atbildības limitiem''.

94. Tehniskais rezultāts sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajā apdrošināšanā (1.1.2.). Obligātie atskaitījumi ir Ministru kabineta 1997.gada 13.maija noteikumos nr.179 "Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas apdrošinājuma ņēmēju interešu aizsardzības fonda nolikums", Ministru kabineta 1997.gada 13.maija noteikumos nr.180 "Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas (rezerves) fonda nolikums" un Ministru kabineta 1997.gada 13.maija noteikumos nr.182 "Satiksmes biroja nolikums" noteiktie obligātie procentu maksājumi no apdrošināšanas sabiedrības saņemtajām prēmijām minētajā apdrošināšanas veidā šādiem mērķiem:

94.1. garantijas (rezerves) fondam;

94.2. apdrošinājuma ņēmēju interešu aizsardzības fondam;

94.3. ceļu satiksmes negadījumu novēršanas pasākumiem;

94.4. Satiksmes birojam.

95. Atskaitījumu procenti jāaprēķina par to saņemto apdrošināšanas prēmiju apmēru, kāds ir izveidojies pēc grāmatvedības uzskaites datiem Ministru kabineta noteikumos noteiktajā termiņā, t.i., mēneša vai ceturkšņa pēdējā datumā.

96. Tehniskajā rezultātā nedzīvības apdrošināšanā (1.1.) apdrošināšanas sabiedrībām parakstītajās prēmijās jāuzrāda sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas tehniskā rezultāta 1.1.1. un 1.1.2.apakšpunktā norādīto summu starpība.

97. Peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskā rezultāta neto darbības izdevumos tie administrācijas izdevumi, kuri tieši neattiecas uz obligātās apdrošināšanas veidu, jāsadala, pamatojoties uz parakstītajām prēmijām vai izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību. Apdrošināšanas sabiedrība tikai ar sabiedrības izpildinstitūcijas vadītāja rakstisku apstiprinājumu var sadalīt savus administrācijas izdevumus, arī pamatojoties uz citu aprēķinu. Metodes rakstisks pamatojums jāpievieno gada pārskatam.

98. Peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskajā rezultātā jāsadala investīciju ienākuma pārnesuma daļa, kas attiecas uz sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu un pārējiem apdrošināšanas veidiem. Kopējā investīciju ienākuma pārnesuma daļa jāsadala, pamatojoties uz attiecību, kāda gada beigās veidojas starp kopējo tehnisko rezervju apjomu un sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajā apdrošināšanā izveidoto tehnisko rezervju apjomu.

99. Pirmajā gadā, ja apdrošināšanas sabiedrība ar sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu nodarbojas nepilnu finansu gadu, investīciju ienākumu var sadalīt, pamatojoties uz citu aprēķinu, tikai ar sabiedrības izpildinstitūcijas vadītāja rakstisku apstiprinājumu. Metodes rakstisks pamatojums jāpievieno gada pārskatam.

100. Atbilstoši pārnestajai investīciju ienākuma daļai, kas attiecas uz sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, jānodala arī investīciju izdevumi, kas attiecas uz minēto apdrošināšanas veidu, un jāatspoguļo peļņas un zaudējumu aprēķina tehniskajā rezultātā postenī "Citi tehniskie izdevumi, neto". Gada pārskatam jāpievieno sabiedrības izpildinstitūcijas vadītāja rakstiski apstiprināts paskaidrojums par investīciju izdevumu sadalījumu.

101. Atlaides (samazinot apdrošināšanas prēmijas apmēru apdrošinājuma ņēmējam) sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajā apdrošināšanā var noteikt tikai Ministru kabineta 1997.gada 27.maija noteikumos nr.199 "Noteikumi par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām, to palielināšanas un samazināšanas kārtību un apdrošinātāja atbildības limitiem" noteiktajos gadījumos.

102. Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajā apdrošināšanā iegūtais finansu darbības rezultāts jānorāda šo noteikumu 7.pielikuma 10.punktā."

28. Papildināt noteikumus ar 7.pielikumu (pielikums).

Ministru prezidents G.Krasts

Finansu ministrs R.Zīle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!